Selecţia Naţională Eurovision 2023: Două piese au fost descalificate din concurs din cauza încălcării regulamentului

24 ianuarie 2023, 15:15 Muzică 218
Eurovision 2023.  Sursa: eurovision.md

Două piese au fost descalificate din concursul Eurovision 2023, etapa națională, anunță Teleradio Moldova, organizatorul național al concursului. Este vorba de piesa „Squeeze Paradise” a trupei „NÖRDIKA” și duetul Massimo Sinceri și DA-MUSE.

Potrivit unui comunicat emis de TRM, piesa „Squeeze Paradise” a fost descalificată din concurs pentru că ar încălca prevederea din Regulament conform căreia piesele înregistrate în concurs nu trebuie să fie publicate înainte de 1 septembrie 2022, iar duetul Massimo Sinceri și DA-MUSE pentru că au încălcat coraportul de 50% al contribuției soliștilor cetățeni ai altor state.

I.P. Compania „Teleradio-Moldova” a fost sesizată pe 17 ianuarie 2023, printr-un e-mail, despre faptul că piesa „Squeeze Paradise” a trupei „NÖRDIKA”, înscrisă în Selecţia Naţională Eurovision 2023, încalcă punctul 2.3 al Regulamentului desfăşurării concursului, care prevede că piesa muzicală (versurile şi/sau muzică în continuare piesă) trebuie să fie originală, să nu afecteze drepturi deţinute de terţi, să nu fi fost editată pe nici un suport audio sau video în scopul distribuirii, să nu fi fost difuzată pe nici un canal de radio, televiziune sau internet sau adusă la cunoştinţa publicului în orice mod, integral sau secvenţial, înainte de data de 1 septembrie 2022.

În urma analizei detaliate, Comitetul de Organizare a Selecţiei Naţionale a depistat că piesa „Squeeze Paradise” a fost publicată pe pagina de Youtube a lui Ruslan Ţăranu, membrul trupei „NÖRDIKA”, pe 8 februarie 2012.
Linkul piesei: https://www.youtube.com/watch?v=J1t8nEJFRUU

Astfel, potrivit sursei citate, trupa „NÖRDIKA” va evolua în cadrul audițiilor live din 28 ianuarie 2023 doar cu cealaltă piesă cu care s-au înregistrat – „Damn and down”.

De asemenea, în cazul duetului Massimo Sinceri şi DA-MUSE, Comisia Selecţiei Naţionale Eurovision anunţă despre nerespectarea punctului 2.7 din Regulament cu privire la paritatea contribuţiei vocale în cazul colaborărilor cu cetăţeni ai altor state: „La concurs sunt admişi interpreţi (solist, lead vocalist) care deţin cetăţenia Republicii Moldova. În cazul colaborărilor se admit şi cetăţeni ai altor state, într-o componenţă nu mai mare de 50% din numărul total de solişti. În cazul unui singur solist acesta va deţine cetăţenia RM în mod obligatoriu;”

Astfel, Comitetul de Organizare a Selecţiei Naţionale a stabilit că aportul interpretului străin Massimo Sinceri depăşeşte considerabil cota de 50% şi a descalificat piesa din Concurs.

Amintim că în cadrul Selecției Naționale Eurovision Song Contest 2023 au fost înregistrate 60 de dosare, dintre care au fost selectate 33 de piese. După descalificarea celor două piese, în etapa audițiilor live urmează a fi audiate 31 de piese.

Piesele înscrise în Concurs pot fi audiate online, pe site-ul www.eurovision.md.

Menționăm că etapa Audițiilor Live va fi organizată pe data de 28 ianuarie, la ora 14:00 în studioul mare al Televiziunii Publice. Audițiile vor fi transmise în direct la postul de televiziune Moldova 2 și pe site-ul acestuia, precum și pe www.eurovision.md.

La fel, pe 28 ianuarie, la ora 19:30, la postul de televiziune Moldova 1 va avea loc o ediție specială despre audițiile live cu participarea specialiștilor din domeniu și a membrilor juriului. În cadrul acestei ediții va fi anunțată lista finaliștilor. În conformitate cu prevederile Regulamentului, primii zece concurenți, care vor acumula cel mai mare punctaj în audițiile live, vor concura în Finala Națională.

În acest an, cea de-a 67-a ediție a Eurovision se va desfășura în Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în numele difuzorului câștigător din acest an - Ucraina. Decizia a fost luată din motive de siguranță şi organizare.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media