LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 287. Kuleba: Ambasadele Ucrainei în străinătate continuă să primească expedieri suspecte; ONU: Forțele ruse au ucis cel puțin 441 de civili, inclusiv copii, în primele săptămâni de război

7 decembrie 2022, 08:35 Ucraina 298
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Sirenele de raid aerian au fost auzite în noaptea de marți spre miercuri în mai multe zone din Ucraina. Imediat după miezul nopții, alarmele au răsunat în regiunile Kiev, Cherkasî, Kirovohrad și Luhansk, Zaporojie, Harkiv, precum și în comunitatea teritorială Nikopol din regiunea Dnepropetrovsk. Forțele armate ale Ucrainei acuză armata rusă că a folosit din nou drone iraniene în atacurile împotriva Ucrainei.

Potrivit ISW, forțele armate ale Ucrainei au reușit să elibereze mai multe localități dintr-o mică parte a regiunii Harkiv, care rămâne sub controlul armatei ruse. Între timp, armata rusă, făcut câteva progrese minore lângă Bahmut, unde au loc cele mai grele lupte acum, dar până acum au eșuat în obiectivul lor principal de a încercui orașul.

Trupele ruse continuă antrenamentele în Belarus, țară care sprijină agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, oferind teritoriu și spațiu aerian pentru lovituri aeriene, raportează miercuri dimineața Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ungaria a blocat marți decizia Uniunii Europene de a oferi Ucrainei asistență financiară urgentă în valoare de 18 miliarde de euro. UE, însă, speră să rezolve rapid problema.

UPDATE 22:15. Președintele rus Vladimir Putin s-a arătat nedumerit de faptul că R. Moldova își depozitează rezervele de gaz natural achiziționat de la Gazprom pe teritoriul Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a dat instrucțiuni Ministerului Energiei din Rusia „să atragă atenția asupra acestui caz”.

Președintele consiliului coordonator al organizației „Avocații pentru Drepturile Omului și Viața Demnă” din Rusia, Alexander Brod, a comentat că „Moldova pur și simplu blochează aprovizionarea cu gaz către Transnistria”, la care Putin a răspuns: „Nu chiar blochează, pentru că dacă se blochează, atunci o parte din centralele ucrainene nu vor primi gaz”, a spus el.


UPDATE 21:45. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Rusia continuă atacurile cu rachete asupra zonelor rezidențiale

În timpul zilei, rușii au atacat cu rachete și drone clădirile rezidențiale și alte facilități civile din orașul Korosten, regiunea Jitomir, și o serie de localități din regiunea Zaporojie, raportează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul regulat de seară.

Zonele rezidențiale ale orașului Kurahovo, regiunea Donețk, au fost bombardate din sisteme de lansare de rachete.

În viitor, amenințarea cu rachete rusești împotriva instalațiilor sistemului energetic și a infrastructurii critice din toată Ucraina rămâne.

Pe direcțiile Bahmut și Avdiivka, trupele ruse își concentrează principalele eforturi pe efectuarea de operațiuni ofensive. În alte zone, trupele ruse sunt angajate în bătălii defensive și poziționale.

În cursul zilei curente, aviația ucraineană a lansat 11 lovituri împotriva pozițiilor și zonelor de concentrare a personalului rusești.

În decurs de o zi, o dronă de atac Shahed-136 a fost doborâtă de sistemele de apărare aeriană ucraineană.


UPDATE 21:20. În cazul unei pene de curent în țară, radioul și televiziunea vor putea funcționa în Ucraina cel puțin trei zile, a spus șeful Serviciului de Comunicații Speciale de Stat, Iurii Șcegol, citat de Ukrinform.

„Astăzi, cinci companii de radio din Ucraina au fost rezervate pentru o perioadă de până la trei zile, precum și canale de televiziune, un telemaraton și un semnal TV pentru trei zile. Televiziunea și radioul vor funcționa. Radioul ucrainean funcționează în banda FM, unde puteți auzi informațiile necesare”, a subliniat Șcegol, adăugând că cetățenii ar trebui să aibă un radio alimentat de baterii.

În plus, el a menționat că semnalul turnurilor radio și TV a fost asigurat și pentru livrarea semnalului timp de cel puțin trei zile.


UPDATE 20:45. Opt polițiști au fost aruncați în aer astăzi pe un câmp minat din regiunea Herson, patru dintre care au murit, a anunțat șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klimenko, pe Facebook.

„Echipa Poliției Naționale a Ucrainei a pierdut astăzi patru frați din poliția din regiunea Cerkasi. În regiunea Herson, în timpul măsurilor de stabilizare a unei cascade de mine inamice, șeful Direcției Principale a Poliției Naționale din Cerkași Mihailo Kuratcenko, specialistul în explozivi Igor Melnik, inspectorul-chinolog Serhii Nenada și asistentul de serviciu al departamentul raional de poliție Umanski, Vadim Perijok, au fost aruncați în aer ”, a spus Klimenko.

Șeful Poliției Naționale a Ucrainei a spus că încă patru polițiști au fost răniți, medicii se luptă pentru viața lor.

„Colegii noștri și-au făcut datoria: au servit, au protejat, au redat pacea și securitatea părții decupate a regiunii Herson. Sincere condoleanțe familiilor victimelor. Împărtășim durerea ta și plângem profund cu tine”, a mai scris Klimenko.UPDATE 20:10. Consilierul primarului Mariupol, Petr Andriușcenko, a venit cu noi detalii despre accidentul din orașul ocupat Șahtiorsk, soldat cu 16 morți.

„Camionul invadatorilor a izbit microbuzul. 16 oameni au murit. Șoferul autobuzului, care a murit și el, a fost declarat vinovat. Invadatorii nu sunt nici de data aceasta vinovați. Nici un militar nu a fost reținut sau arestat. Chiar și în astfel de situații, politica rusă este neschimbată. Pasagerii s-au sinucis, iar șoferul a folosit mașina pe post de berbec. Așteptăm un Meinkampf sub scaun sau un tatuaj cu trident pe cadavrul șoferului. Rusia este o țară ucigașă”, a scris Andriușcenko pe canalul său de Telegram.


UPDATE 19:45. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE pregătește următorul, al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Susținem Ucraina și facem Rusia să plătească pentru brutalitatea ei. Cele opt pachete de sancțiuni existente provoacă deja daune semnificative”, a scris ea pe Twitter.

Noul pachet, potrivit von der Leyen, va include următoarele măsuri:

- „Aproape 200” de cetățeni și companii rusești vor fi adăugați pe listele de sancțiuni. Acestea vor fi companii asociate cu forțele armate ruse, armata, membri ai Dumei de Stat și angajați guvernamentali.

- Se vor impune sancțiuni împotriva a trei bănci rusești, inclusiv Banca Rusiei de Dezvoltare Regională.

- Restricții la export pentru mai multe categorii de mărfuri rusești, în special produse cu dublă utilizare și produse electronice.

- Suprimarea exportului către Rusia de piese pentru producția de vehicule aeriene fără pilot, precum și exportul acestora către țări terțe de unde pot fi reexpediate în Rusia.

- Restricții privind difuzarea a patru canale rusești.


UPDATE 19:20. Obuzele rusești au ucis 8 civili în Kurahovo, regiunea Donețk, a declarat șeful adjunct al Administraţiei Prezidenţiale a Ucrainei, Kirilo Timoșenko.

„Inamicul a bombardat localitatea din mai multe sisteme de lansare de rachete. Piața, stația de autobuz, benzinăriile, clădirile rezidențiale erau sub foc. Opt oameni au fost uciși, cinci au fost răniți”, a scris el în Telegram.


UPDATE 18:55. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat miercuri că ţara sa îşi va reorienta politica economică şi externă către Asia ca urmare a antagonismului Moscovei cu Occidentul care „continuă să nutrească speranţa că va putea distruge Rusia pe câmpul de luptă” în conflictul din Ucraina, pentru soluţionarea căruia el a spus că Rusia este dispusă să negocieze dacă i se respectă „cererile absolut legale” - TASS.


UPDATE 18:35. Președintele Vladimir Putin a avertizat că amenințarea unui război nuclear este „în creștere”, în timp ce vorbea în timpul unei sesiuni anuale televizate a consiliului său pentru drepturile omului, relatează TASS.

Putin a insistat că Rusia nu a „înnebunit” și că își consideră propriul arsenal nuclear ca fiind un factor de descurajare pur defensiv.

„Nu am înnebunit, ne dăm seama ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, acesta este un fapt evident. Dar nu suntem pe cale să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”, a zis liderul de la Kremlin.

„Despre faptul că Rusia niciodată nu îl va folosi (n.red. arsenalul nuclear) sub nicio formă. Dar dacă nu îl va folosi prima sub nicio formă, atunci nu îl va folosi nici a doua, deoarece posibilitățile de a-l folosi în cazul unei lovituri nucleare pe teritoriul nostru sunt foarte limitate”, a spus președintele rus.

Totodată, el l-a asigurat pe activistul pentru drepturile omului că întreaga strategie rusă este construită în jurul unui atac de răzbunare: „Adică atunci când suntem loviți, ripostăm”.

„Ne vom apăra aliații cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a subliniat Putin.


UPDATE 18:00. Germania: Ucraina are dreptul de a nu se limita la propriul teritoriu în scopuri de apărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit, citat de BBC.

„Ucraina nu este obligată să-și limiteze eforturile de apărare la propriul teritoriu de stat. Cu toate acestea, de regulă, nu exprimăm o poziție cu privire la astfel de incidente”, a spus Hebeshtreit, comentând informațiile privind recentele lovituri cu drone ucrainene asupra aerodromurilor militare din Rusia.

Autoritățile ucrainene nu au confirmat oficial că efectuează acte de sabotaj pe teritoriul Rusiei. Dar ziarele americane, citând surse, au raportat că Ucraina ar putea fi în spatele aruncării în aer a podului Kerci și a unei serii de explozii la instalațiile militare rusești.

De la începutul săptămânii, trei aerodromuri rusești au fost atacate - în regiunile Kursk, Saratov și Ryazan.


UPDATE17:40. Pachetele suspecte primite de ambasadele Ucrainei în ultima săptămână aveau toate ca expeditor adresa unui dealer de automobile Tesla din Germania, potrivit ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. El spune că 31 de colete au fost trimise la misiunile ucrainene din 15 țări din Europa, între care și România.

„În ultimele două zile, pachete suspecte au sosit la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România și Danemarca, precum și la consulatele din Gdansk. În total, avem deja 31 de cazuri în 15 țări: Austria (1), Vatican (1), Danemarca (1), Spania (5), Italia (4), Kazahstan (1), Olanda (1), Polonia (6), Portugalia (2), România (2), SUA (1), Ungaria (2), Franța (1), Croația (1), Republica Cehă (2)”, a scris Kuleba pe Facebook.

Ambasadele și consulatele ucrainene funcționează „cu măsuri de securitate sporite", deoarece „amenințările la adresa diplomaților noștri continuă să apară", a adăugat el.

Potrivit oficialului ucrainean, toate scrisorile au aceeaşi adresă de expediţie: dealer-ul de automobile Tesla din oraşul german Sindelfingen, de lângă Stuttgart.

„Au fost trimise din oficii poştale care nu erau echipate cu sisteme de supraveghere video”, a menţionat el.

Kuleba a atras atenţia asupra „nivelului de profesionalism al criminalilor”, care au luat „măsuri pentru a nu lăsa urme ADN pe pachete”, îngreunând astfel ancheta pentru identificarea lor.

„Ameninţările împotriva diplomaţilor noştri continuă să curgă”, a adăugat ministrul de Externe al Ucrainei.


UPDATE 17:20. ONU: În primele săptămâni ale invaziei, forțele ruse au ucis cel puțin 441 de civili, inclusiv copii, în primele săptămâni ale unei invazii în Ucraina, arată un raport publicat pe 7 decembrie de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Este vorba despre trei regiuni ale Ucrainei - Kiev, Cernihiv și Sumî.

Raportul notează că lista conține doar cazuri documentate, iar numărul real de victime ale invaziei ruse pare a fi mult mai mare.

Multe dintre cadavrele găsite prezentau semne de crimă premeditată, se arată în raport.

„Actele descrise au fost comise de forțele armate ruse în teritoriile aflate sub controlul lor și au dus la moartea a 441 de civili - 341 de bărbați, 72 de femei, 20 de băieți și 8 fete”, se arată în raport.

Autoritățile ruse neagă implicarea în decesele în masă ale civililor ucraineni, spunând că aceștia trag doar în ținte militare.

Potrivit ONU, pentru întreaga perioadă de la 24 februarie, 6.702 de civili au murit în Ucraina - din nou, aceștia sunt oameni ale căror decese au fost documentate până în acest moment.


UPDATE 16:47. Incendiul din zona aerodromului Kursk, provocat de un atac cu drone, a fost eliminat, a declarat șeful regiunii, Roman Starovoit. Incendiul a fost stins la mai bine de o zi de la izbucnire.

„Incendiului i s-a atribuit a 3-a categorie de complexitate. Peste 200 de oameni s-au luptat cu focul mai mult de o zi. Nu au fost victime”, a declarat guvernatorul.

Marți, 6 decembrie, un incendiu puternic a izbucnit la un depozit de petrol din apropierea aeroportului Kursk. Autoritățile din regiune au vorbit despre un atac cu dronă al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Kievul nu a confirmat oficial implicarea Ucrainei.


UPDATE 16:26. Viceprim-ministrului pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a avut o întrevedere la Kiev cu Irina Vereșciuk, viceprim-ministru, ministru pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei. În cadrul discuției, cei doi vicepremieri au efectuat un schimb de opinii și de informații despre situația militară și geopolitică din Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat emis de Biroul Politici de Reintegrare, vicepremierul Serebrian a reiterat poziția Republicii Moldova privind respectarea necondiționată a integrității teritoriale a Ucrainei și a mulțumit pentru sprijinul Kievului în procesul de negocieri privind soluționarea problemei transnistrene.

Vereșciuk a fost informată și despre mersul negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol, dar și despre proiectele de viitor ale părții moldovene în acest dosar.

La rândul său, vicepremierul ucrainean a mulțumit pentru sprijinul oferit de autoritățile moldovene și de poporul țării noastre refugiaților ucraineni, siliți să-și părăsească țara în urma agresiunii neprovocate a Federației Ruse.

În încheiere, Oleg Serebrian a invitat-o oficial pe doamna Irina Vereșciuk să efectueze în viitorul apropiat o vizită de lucru în Republica Moldova.

Întrevederea a avut loc în marja vizitei de lucru a prim-ministrei Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, în Ucraina.


UPDATE 15:51. Cel puțin 441 de civili au fost uciși de forțele ruse în primele săptămâni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, potrivit unui raport al Biroului pentru drepturile omului al ONU.

Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) a documentat execuțiile sumare și atacurile în zeci de orașe din trei regiuni și a avertizat că numărul real de victime în regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî ar putea fi mult mai mare.

Raportul a acoperit începutul invaziei Moscovei din 24 februarie până la începutul lunii aprilie și a adunat dovezi din 102 orașe și sate din Ucraina.

„Faptele în cauză au fost comise de forțele armate ruse care controlează aceste zone și au dus la moartea a 441 de civili (341 de bărbați, 72 de femei, 20 de băieți și 8 fete)”, se arată în raport.

Multe dintre cadavrele documentate în raport prezentau semne că victimele ar fi putut fi ucise intenționat, se arată în raport. Moscova a negat în mod repetat că a vizat civili în ceea ce ea numește o „operație militară specială”.

În total, în timpul războiului până la 4 decembrie, OHCHR a declarat că a numărat 6.702 decese de civili și că monitorizarea sa include încălcările de către toate părțile.


UPDATE 15:31. Revista americană Time l-a recunoscut pe președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy drept persoana anului 2022, precum și „spiritul Ucrainei”.


UPDATE 14:40. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că în ultimele două zile, pachete și plicuri suspecte au continuat să sosească la ambasadele și consulatele ucrainene din străinătate.

Un total de 15 ambasade și consulate au primit 31 de colete suspecte, a spus ministrul.

„Toate plicurile au aceeași adresă de expeditor: reprezentanța auto Tesla din orașul german Sindelfingen. De obicei, transportul venea de la oficii poștale care nu erau dotate cu sisteme de supraveghere video. Atacatorii au luat și măsuri pentru a nu lăsa urme ale ADN-ului lor pe pachete”, a scris Kuleba pe Facebook.

Potrivit lui Kuleba, acest lucru indică nivelul profesional al acestei „campanii teroriste” împotriva diplomaților ucraineni. Ce era în ultimele plicuri, Kuleba nu a precizat.


UPDATE 14:06. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Rusia încearcă să „înghețe” luptele din Ucraina în timpul iernii pentru a-și pregăti forțele pentru un nou atac la începutul anului viitor, scrie The Guardian.

Condițiile pentru o soluționare pașnică a războiului „nu sunt acum”, a spus șeful NATO la un eveniment găzduit de Financial Times.

„Condițiile pentru discuții nu sunt acum acolo, deoarece Rusia nu a dat semne de angajare în negocieri care respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ucrainenii trebuie să decidă când este momentul potrivit pentru a începe negocierea și a conveni asupra condițiilor. Cele mai multe războaie și cel mai probabil și acest război se vor încheia la masa negocierilor”, a spus șeful NATO.

Stoltenberg i-a îndemnat pe aliații NATO să continue să trimită arme la Kiev în timpul iernii, deoarece, a avertizat el, Rusia caută o „pauză” în luptă pentru a se pregăti pentru o ofensivă de primăvară.

„Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă să înghețe acest război, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să se poată regrupa, repara și recupera și să încerce să lanseze o ofensivă mai mare în primăvara viitoare”, a mai adăugat Stoltenberg.

Ucraina are „impuls”, a continuat el, adăugând că „nu poate intra în sistemele specifice pe care le luăm în considerare acum”.

„Paradoxul este că, cu cât ne dorim mai mult o soluție pașnică, negociată, care să asigure că Ucraina prevalează, cu atât mai urgent este să oferim sprijin militar Ucrainei”, a notat secretarul general al NATO.


UPDATE 13:28. Un accident rutier în regiunea Donețk, din estul Ucrainei, ocupată temporar, a dus la decesul a 16 persoane și mai multe rănite, potrivit unui oficial susținut de Rusia.

Accidentul a implicat un microbuz și un camion, ai căror pasageri erau soldați, și a avut loc între Torez și Șahtiarsk, au declarat serviciile de urgență agenției de presă de stat ruse Tass.

„Pe autostrada Șahtiarsk-Torez, un camion care transporta militari s-a izbit de un microbuz. 16 persoane au murit, trei victime au fost internate”, transmite TASS.

Printre morți se numără șoferul camionului, a informat agenția de presă, adăugând că cauza accidentului nu a fost încă stabilită.

„O tragedie pe autostrada T-0517 s-a soldat cu viețile a 16 persoane, printre care se numărau și unii dintre apărătorii noștri”, a scris pe Telegram Pușîlin, șeful așa-numitei Republici Populare Donețk (DNR).


UPDATE 12:47. Proiectul bugetului de apărare al SUA pentru 2023 include 847,3 miliarde de dolari pentru apărare. Această sumă include 6 miliarde pentru „Inițiativa europeană de descurajare”. Această sumă a fost majorată cu două miliarde față de cererea inițială din cauza faptului că „ordinea internațională se confruntă cu provocări de la Beijing și Moscova”, se arată în document.

Proiectul de buget prevede, de asemenea, „extinderea și modificarea Inițiativei Ucrainei de Asistență în Securitate”, pentru care vor fi alocate încă 800 de milioane de dolari în 2023.

Vocea lui Putin, Dmitri Peskov a declarat că proiectul de buget este „o provocare” în raport cu Rusia.

„Din păcate, acest lucru este plin de consecințe destul de grave și pe termen lung pentru destabilizarea în continuare a situației de pe continentul european”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.


UPDATE 12:03. Trupele ruse au bombardat teritoriul regiunii Herson de 51 de ori în ultima zi, a declarat șeful regiunii, Iaroslav Ianușevici.

Potrivit acestuia, în urma bombardamentelor, doi civili au fost uciși.

„Au lovit așezările pașnice din regiune cu artilerie, MLRS, tancuri și mortare”, a spus Ianușevici. El a mai spus că infrastructura civilă și clădirile rezidențiale au fost avariate în urma bombardamentelor.


UPDATE 11:47. Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat desfășurarea „activităților de contrainformații” la 13 unități ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC, fosta parte a Patriarhiei Moscovei).

După cum se raportează SBU, evenimentele au loc la facilitățile UOC din regiunile Cerkasî, Volyn și Herson.

„Având în vedere agresiunea armată a Rusiei, aceste măsuri sunt luate, printre altele, pentru a exclude utilizarea comunităților religioase ca o celulă a „lumii ruse” și pentru a proteja populația de provocări și acte teroriste”, a spus SBU.

Anterior, SBU a efectuat percheziții similare în Lavra Peșterilor din Kiev și în alte biserici și mănăstiri ale UOC din întreaga țară.


UPDATE 10:58. Autoritățile din Belarus și-au anunțat intenția de a efectua miercuri și joi, 7-8 decembrie, „o verificare a sistemului statal de răspuns la actele de terorism”, transmite BBC.

Potrivit ediției de stat Belta, citând Secretariatul de Stat al Consiliului de Securitate al țării, este planificată mutarea echipamentelor și a personalului militar, dar nu este indicată din ce în ce direcții.

În plus, locuitorii din Belarus sunt avertizați cu privire la introducerea unor restricții temporare privind circulația cetățenilor și a vehiculelor pe anumite drumuri publice și zone ale terenului, precum și despre „folosirea de imitații de arme în scopuri de antrenament”.

Pe 10 octombrie, Alexandru Lukașenko a anunțat începutul formării unei grupări regionale de trupe, care se va baza pe personalul militar al forțelor armate din Belarus. Potrivit lui Lukașenko, decizia de a crea grupul a fost luată în timpul negocierilor cu Vladimir Putin.

Autoritățile ucrainene avertizează de luni de zile că Belarus și Rusia ar putea plănui o invazie comună peste granița de nord a Ucrainei.

În același timp, potrivit reprezentanților autorităților ucrainene, aceștia nu au informații care să indice formarea unui grup de trupe necesar unei astfel de invazii.


UPDATE 10:26. Ministerul Sănătății al Ucrainei a cerut autorităților regionale să ia în considerare suspendarea intervențiilor chirurgicale neesențiale și a spitalizărilor din cauza întreruperilor de curent ca urmare atacurilor cu rachete rusești care vizează infrastructura critică a țării.

Într-o declarație, ministerul a spus că spitalele continuă să ofere îngrijiri de urgență, dar că intervențiile chirurgicale planificate ar trebui suspendate temporar pentru a ușura sarcina asupra sistemului medical pe fondul potențialelor viitoare întreruperi de curent.

Ministerul a adăugat că numai medicii pot stabili nivelul de urgenţă al unei operaţii.


UPDATE 10:00. Armata Ucrainei anunță propriile calcule aproximate despre pierderile zilnice ale forțelor ruse:

personal ‒ aproximativ 92.740 (+540) persoane au fost lichidate,

tancuri ‒ 2.935 (+6) unități,

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.909 (+4) unități,

sisteme de artilerie – 1.923 (+8) unități,

RSZV / MLRS – 395 (+0) unități,

sisteme de război antiaeriene ‒ 211 (+0) unități,

aeronave – 281 (+0) unități,

elicoptere – 264 (+0) unități,

Nivel operațional-tactic UAV – 1.601 (+14),

rachete de croazieră ‒ 592 (+0),

nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.526 (+21) unități,

echipament special ‒ 163 (+0).


UPDATE 09:44. Alexandr Staruh, guvernatorul regional Zaporojie, a postat pe Telegram cu puțin timp în urmă, spunând că Rusia a lansat lovituri cu drone și rachete în două sate peste noapte, rănind o fată de 15 ani și alte încă două persoane.


UPDATE 09:21. Polonia se pregătește să desfășoare pe teritoriul său sistemul german de apărare aeriană Patriot, după ce Berlinul a refuzat să plaseze acest sistem în Ucraina, a declarat ministrul apărării Mariusz Blaszczak pe Twitter.

Germania a oferit luna trecută Poloniei sistemul Patriot pentru a-și asigura spațiul aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit și a ucis două persoane în Polonia.

Mai târziu, ministrul a cerut Germaniei să trimită unitățile de pompieri în Ucraina, a informat Reuters.

„După ce am vorbit cu Ministerul German al Apărării, am fost dezamăgit să accept decizia de a respinge sprijinul Ucrainei. Trimiterea Patrioților în vestul Ucrainei ar crește securitatea polonezilor și a ucrainenilor”, a scris Blaszczak pe Twitter marți seară.

„Așa că trecem la aranjamente de lucru pentru plasarea lansatoarelor în Polonia și conectarea lor la sistemul nostru de comandă”, a adăugat Blaszczak.


UPDATE 09:00. Washington Post: Republicanii susțin auditarea ajutorului SUA pentru Ucraina

Publicația americană Washington Post a scris că membrii Camerei Reprezentanților din Partidul Republican au decis să susțină ideea auditării ajutorului militar oferit de Statele Unite Ucrainei.

Rezoluția care cere auditul a fost propusă de Marjorie Taylor-Green, o cunoscută susținătoare a lui Donald Trump, care a criticat aspru decizia administrației Biden de a oferi Ucrainei un sprijin militar și economic masiv.

Deși Taylor-Greene a fost considerată anterior o politiciană destul de marginală (și încă nu reprezintă opinia majorității republicanilor), mulți membri tradiționali ai Partidului Republican au început să susțină întărirea controlului asupra ajutorului acordat Ucrainei, potrivit Washingtonului. Post.

Drept urmare, rezoluția poate fi aprobată chiar de la începutul anului viitor, când se va întruni Camera Reprezentanților reînnoită la alegerile din noiembrie (acum majoritatea o dețin republicanii). Proiectul de document conține o solicitare de a prezenta Congresului toate documentele legate de asistența SUA pentru Ucraina în termen de două săptămâni.

Unii republicani, care continuă să susțină ajutorul acordat Ucrainei, sunt gata să voteze în favoarea rezoluției, deoarece aceasta nu cere o reducere a volumelor acesteia - nici aprobată și nici planificată în viitor.

„Este vorba de responsabilitate. Este de transparență. De ce ne este frică? Miliarde și miliarde de dolari merg într-o altă țară”, a declarat congresmanul republican Tim Burchett, citat de ziar.

Ziarul mai relatează, citând date dintr-un studiu al Chicago Council on International Research, că în rândul membrilor Partidului Republican, nivelul de sprijin pentru Ucraina a scăzut oarecum. Potrivit ultimului sondaj al think tank-ului, 55% dintre republicani sunt în favoarea trimiterii de ajutor militar (de la 68% în iulie și 80% în martie). În același timp, potrivit sondajului, jumătate dintre republicani susțin asistența economică pentru Kiev (în ciuda faptului că în martie erau aproximativ trei sferturi).

SUA este cel mai mare donator al Ucrainei. Ziarul amintește că din august 2021, Washingtonul a anunțat deja 25 de tranșe de asistență militară, iar suma sa totală s-a ridicat la aproape 20 de miliarde de dolari.


UPDATE 08:50. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că armata rusă a folosit din nou drone iraniene împotriva Ucrainei.

În raportul său zilnic, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că în ultimele 24 de ore armata ucraineană „a doborât 14 drone de atac Shahed-136.” Astfel, Ucraina a confirmat că țara a fost din nou lovită de kamikaze de fabricație iraniană, folosite pentru prima dată după câteva săptămâni.

Armata ucraineană nu precizează ce obiecte au fost vizate de drone și dacă vreuna dintre ele a lovit ținta.

Marți seara, utilizatorii rețelelor de socializare au început să posteze videoclipuri în care spun că auzit sunete specifice motorulului dronelor iraniene.

Dimineața, șeful administrației regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, a scris pe canalul său Telegram că forțele de apărare aeriană au doborât „toate cele opt drone inamice pe care inamicul le-a trimis în regiune”. Potrivit lui, „în primul rând, erau „Shahed-136”.

Au fost semnalate atacuri cu drone și în alte regiuni ale țării.

Ultima dată când armata rusă a folosit drone Shahed a fost în timpul raidurilor din 17 noiembrie, de atunci utilizarea acestora nu a fost raportată.


UPDATE 08:35. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a vizitat marți trupele din apropierea liniei frontului în estul Ucrainei. Adresându-se militarilor mai târziu în palatul prezidențial din Kiev, Zelenskiy a spus că și-a petrecut ziua cu trupele în Donbas și în regiunea Harkiv.

Liderul de la Kiev a efectuat vizitele de Ziua Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Vă doresc un singur lucru – victoria! Nouă tuturor. O meritaţi! Toţi oamenii noştri o merită. Toţi părinţii noştri, toţi copiii noştri o merită. Statul nostru şi istoria o merită. Să obţinem în sfârşit victoria”, a transmis el.

Zelenskiy a spus că a fost o onoare să îşi petreacă întreaga zi împreună cu apărătorii, el mergând în regiunea Doneţk, în Harkiv.

El a menţionat că marţi au fost aduşi acasă alţi 60 de luptători care se aflau în captivitate la ruşi.


UPDATE 08:15. ISW: Trupele ucrainene avansează în regiunea Harkiv; armata rusă nu a reușit încă să înconjoare orașul Bahmut

În raportul său zilnic privind situația de pe front, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) concluzionează că Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să elibereze mai multe localități dintr-o mică parte a regiunii Harkiv, care rămâne sub controlul armatei ruse. Între timp, armata rusă, potrivit ISW, a făcut câteva câștiguri minore lângă Bahmut, dar până acum a eșuat în obiectivul său principal de a încercui orașul.

Experții americani scriu despre luptele din apropierea orașului Svatovo din regiunea Luhansk, în direcția cărora înaintează armata ucraineană. Acest important nod de transport a devenit unul dintre obiectivele principale ale Forțelor Armate ale Ucrainei după eliberarea regiunii Harkiv.

Cu referire la datele Statului Major ucrainean, ISW notează că armata rusă a bombardat poziții ucrainene în apropierea a trei localități, la aproximativ 50 kilometri de Svatovo și la 15 kilometri de granița internațională, ceea ce indică un progres al armatei ucrainene. Ministerul rus al Apărării a recunoscut, de asemenea, fără să vrea, că armata ucraineană a preluat controlul asupra satului Kislovka (situat la 25 de kilometri de Svatovo), anunțând că acolo a fost lovit un post de comandă al Forțelor Armate ale Ucrainei, se arată în raport.

Despre situația de lângă Bahmut, unde continuă acum cele mai aprige lupte, raportul spune că trupele rusești își continuă ofensiva acolo, dar nu au reușit să încercuiască orașul. Citând surse rusești, ISW raportează „succese minore” obținute aici de armata rusă în perioada 5 și 6 decembrie.

Ce se mai spune în rezumatul ISW:

- Kremlinul a negat fără îndoială zvonurile despre un al doilea val de mobilizări pentru a încerca să facă față valului tot mai mare de nemulțumire publică cu recrutarea militară. „Cu toate acestea, există mai mulți indicatori în favoarea faptului că Rusia încă intenționează să efectueze un al doilea val de mobilizare”, transmite Institutul American.

- Fostul ministru al Apărării al autoproclamatei RDP, Igor Girkin (cunoscut și ca Strelkov), a revenit la Telegram după o absență de aproape două luni din cauza șederii sale în Ucraina. În primele sale postări, a atacat conducerea forțelor armate ruse.

- După toate probabilitățile, conducerea rusă desfășoară o operațiune de informare, încercând să convingă populația de siguranța podului Kerci, care a fost avariat recent de o explozie.


UPDATE 07:50. Antrenamentele unităților armate ruse continuă pe terenurile de antrenament din Republica Belarus, raportează miercuri dimineața Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Această țară continuă să sprijine agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, oferind teritoriu și spațiu aerian pentru rachete și lovituri aeriene”, se menționează în raport.


UPDATE 07:25. Raidurile cu drone asupra orașului Dnipro au continuat noaptea trecută.

Președintele Consiliului Public din subordinea Consiliului Orășenesc Dnipro, un cunoscut om de afaceri și politician din Dnipro Gennadi Korban, a scris marți seara că apărarea aeriană ucraineană a doborât cinci drone iraniene Shahed deasupra regiunii Dnipropetrovsk.

Utilizatorii locali de social media raportau că aud în continuare explozii.

Şeful Consiliului Regional Dnepropetrovsk, Nikolai Lukașiuk, a scris și el despre raidul cu drone, îndemnând concetăţenii să respecte tăcerea informaţiei.

Comandamentul „Vostok” al Forțelor Aeriene ale Ucrainei a confirmat indirect că a avut loc un raid, îndemnând pe toată lumea să nu filmeze sau să posteze pe net operațiunile de apărare aeriană.


UPDATE 07:00. Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken și șeful Pentagonului Lloyd Austin au spus că autoritățile americane nu ajută Ucraina să creeze arme cu rază lungă de acțiune pentru loviturile pe teritoriul rusesc, dar nu interferează cu eforturile sale în această direcție.

Comentariile oficialilor americani au venit într-o zi în care aerodromurile din adâncul Rusiei au fost din nou atacate. Marți, o instalație de depozitare a petrolului din apropierea aeroportului Kursk a luat foc, iar luni explozii au tunat la două aerodromuri militare simultan: lângă Riazani și în Engels. Aceste baze aeriene găzduiesc avioane strategice capabile să poarte arme nucleare.

Rusia a spus că atacurile au fost efectuate de drone ale forțelor armate ucrainene, dar Kievul nu a recunoscut oficial implicarea în atacuri.

„Nu încurajăm Ucraina să lovească pe teritoriul Rusiei și nu îi dăm mijloacele pentru a face acest lucru”, a spus secretarul Departamentului de Stat Anthony Blinken. „Dar este important să înțelegem prin ce trebuie să treacă ucrainenii în fiecare zi – în fața agresiunea rusă continuă împotriva țării lor. Împreună cu alți parteneri din întreaga lume, suntem hotărâți să ne asigurăm că au în mâini echipamentul de care au nevoie pentru a se apăra, pentru a-și apăra teritoriul, libertatea.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie și 6 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media