VIDEO/ Igor Grosu, despre contractul cu MGRES: „Este unul economic, iar principala miză a fost să oferim cetățenilor curent electric cât mai ieftin”

8 decembrie 2022, 13:21 Politică 143
Igor Grosu, președintele Parlamentului.  Sursa: Replica Media

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la fel ca și șefa statului Maia Sandu, a căzut de acord că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, trebuia să aibă o comunicare mai eficientă vizavi de reînnoirea contractului de achiziție de electricitate pentru malul drept al Nistrului de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES). Totodată, șeful Executivului a menționat că noul contract cu Tiraspol este unul economic, menit să ofere cetățenilor curent electric cât mai ieftin.

„Este un contract economic, iar principala miză a fost ca să oferim cetățenilor noștri curent electric cât mai ieftin, atunci când pe burse, cu o zi înainte și în ziua când a fost semnat, prețul a ajuns la 700 și ceva de euro curentul electric. În această situație, la început de iarnă, Guvernul a luat decizia să semneze acest contract și să asigurăm malul drept cu curent electric necesar.

O să venim cu compensații - 5 miliarde de lei, dar se referă doar la consumatorii casnici. Imaginați-vă agenții economici care coc pâine, fac produse, vând servicii și folosesc energie electrică, iar tot acest cost se duce în preț”, a declarat Igor Grosu jurnaliștilor.

Amintim că, la 3 decembrie, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, pentru luna decembrie, la un preț de 73 de dolari pentru MW. Totodată, ministrul a precizat că întreg volumul de gaze procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie, de 5,7 milioane de metri cubi, va reveni Centralei de la Cuciurgan în schimbul a 20% de energie electrică consumată de malul drept al Nistrului.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a confirmat situația și a anunțat că pentru luna decembrie Moldovagaz va procura de la Energocom 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

Această decizie a Guvernului a stârnit un val de critici în spațiul public. În replică, ministrul Spînu a argumentat că dacă autoritățile de la Chișinău nu ajungeau la o înțelegere cu reprezentanții de la Tiraspol cu privire la contractul de livrare a energiei electrice, curentul electric s-ar fi scumpit până la aproximativ 8 lei/ kWh.

În actualele condiții, reprezentanții guvernării au declarat că tariful la energie ar putea să scadă cu aproximativ 25%. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus prin dispoziția din 5 decembrie, ca furnizorii de energie electrică ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „ FEE - Nord” să înainteze către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice.

Actualmente, cei din centrul și sudul R. Moldova achită 5,91 lei/kWh, iar consumatorii „FEE-Nord”, din nordul țării, achită 5,60 lei/kWh.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media