CA a sancționat postul TV „Primul în Moldova” cu 27 000 lei pentru lipsă de imparțialitate și bună-credință și a avertizat „TVR Moldova”

27 ianuarie 2023, 16:11 Societate 343
Consiliul Audiovizualului.  Sursa: Replica Media

Consiliul Audiovizualului a sancționat postul TV „Primul în Moldova” cu 27 000 lei pentru lipsă de imparțialitate și bună-credință și a avertizat „TVR Moldova”. În cazul primei televiziuni, acțiunea are loc ca urmare a sesizării Asociației Obștești „Centrul pentru Jurnalism Independent”.

Astfel, postul TV „Primul în Moldova” în cadrul programului audiovizual „Tema” din data de 28 noiembrie 2022, a prezentat informații în mod dezechilibrat, unilateral, inclusiv afirmaţii generalizatoare fără acoperire factuală, fapt ce încalcă dreptul consumatorilor de servicii media la o informare corectă și obiectivă.

De asemenea, în cadrul aceluiași program, a fost evidențiat caracterul publicitar al unui panou digital cu semne de identificare ale partidului politic PACE, fapt ce reprezintă o încălcare a prevederilor art. 63 alin. (2) din Cod.

Primul în Moldova CSE a decis vineri, 16 decembrie 2022, sistarea licențelor pentru șase posturi de televiziune pe perioada stării de urgență „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, conform documentului adoptat.

Postului de televiziune Primul în Moldova este unul dintre cele șase posturi TV a căror licență de emisie a fost sistată de către CSE. Decizia a fost motivată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”.

Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, CSE a decis să suspende licențele celor șase posturi de televiziune deoarece „au încălcat în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale și au reflectat în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina”.

Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, TV6.

În aceeași ședință, CA a analizat rezultatele monitorizării serviciului media de televiziune „TVR Moldova” ca urmare a sesizării Elenei Pahomova, și a constatat încălcarea art. 13 alin. (10): În cadrul programelor audiovizuale de ştiri şi de dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale trebuie să fie prezentate şi opiniile reprezentanţilor acestora”.

În conformitate cu prevederile art. 84 alin. (11) și (12) din CSMA furnizorii de servicii media sunt obligați să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/ sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri.

CA notează că posturile TV, în activitatea lor media, trebuie să se ghideze de principiile corectitudinii, echilibrului, imparțialității și al responsabilității în prezentarea informațiilor, pentru a asigura informarea corectă și echilibrată a publicului și a contribui la libera formare a opiniilor.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media