LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 283. O persoană a fost ucisă, iar două au fost rănite în urma bombardamentelor din Harkiv și Donețk. Ministerul britanic al Apărării: Cucerirea localității Bahmut – sarcina politică simbolică a Rusiei

3 decembrie 2022, 09:10 Ucraina 412
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 283-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești declanșate, la 24 februarie, la ordinul emis de președintele Rusiei Vladimir Putin de a „denazifica și demilitariza” statul ucrainean.

În seara zilei de 2 decembrie, Hersonul recucerit de armata ucraineană a fost din nou bombardat de ocupanții ruși, în urma căruia rețelele electrice au fost deteriorate. Orașul a rămas din nou fără electricitate. Echipajele de reparații ale lucrătorilor în energie lucrează la restaurarea rețelelor.

În timpul zilei de 2 decembrie, localitățile din regiunea Sumî au fost și ele bombardate. În cursul zilei, ocupanții au tras asupra regiunii 76 de lovituri din diferite tipuri de arme, în urma cărora depozitele economiei locale au fost avariate.

Iahtul Royal Romance, care îi aparține cumătrului lui Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk, va fi vândut la licitație, iar banii vor merge în Ucraina, scrie The Guardian. Valoarea iahtului ajunge la aproape 200 de milioane de dolari. Aceasta va fi o primă astfel de licitație de când guvernele occidentale au impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

UPDATE 17:55. Agenția Națională pentru Crimă din Marea Britanie (NCA) a declarat că a arestat un „om de afaceri rus bogat” sub suspiciunea de infracțiuni, inclusiv spălare de bani, conspirație pentru fraudarea Ministerului de Interne și conspirație pentru a depune mărturie mincinoasă, scrie UNIAN.

Bărbatul în vârstă de 58 de ani a fost arestat joi (1 decembrie) la reședința sa din Londra de ofițeri de la Unitatea Kleptocracy a NCA, potrivit site-ului agenției.

Potrivit UP, acest om de afaceri este oligarhul rus sancționat Mihail Fridman. De asemenea, are 58 de ani și locuiește în reședința sa Athlone House din Londra.

Cu toate acestea, serviciul de presă al Alfa-Bank a negat presupunerile mai multor instituții de presă cu privire la detenția lui Mihail Fridman la Londra.

„Nu știm despre cine este această știre, Mikhail Fridman este acasă, nu arestat. Nu are nimic de-a face cu această poveste”, se arată în comunicat.


UPDATE 17:10. În teritoriile ocupate ale Ucrainei, Rusia a recoltat grâu în valoare de cel puțin 1 miliard de dolari. Un studiu al imaginilor din satelit din Programul de cercetare în domeniul securității alimentare și al agriculturii al NASA oferă o perspectivă asupra locurilor în care culturile au fost recoltate sau lăsate nerecoltate, scrie Bloomberg.

Potrivit NASA Harvest, rușii au recoltat aproape 6 milioane de tone de grâu pe teritoriul ocupat al Ucrainei.

Aproximativ 88% din culturile de iarnă semănate în aceste teritorii au fost recoltate, iar câmpurile nerecoltate au fost situate în principal pe linia frontului.

Studiul notează că navele rusești exportă cereale ucrainene furate în mai multe țări, inclusiv în Libia și Iran. Cu toate acestea, este dificil de estimat volumele expediate, deoarece expeditorii ascund originea mărfurilor.

Rusia însăși neagă furtul de cereale, deși oficialii promovează public o reluare a transporturilor de cereale din porturile ocupate. Estimările NASA Harvest sunt pentru grâu și până acum exclud alte culturi sau alimente care au fost păstrate în depozite în teritoriile ocupate de Rusia. Datele obținute nu indică ce s-a întâmplat cu culturile după ce au fost recoltate.

Analiza NASA Harvest sugerează, de asemenea, că fermierii ucraineni au recoltat 26,6 milioane de tone de grâu în acest an, cu câteva milioane de tone mai mult decât se prognozase.

Procurorul-șef al Elveției - un centru lider pentru comerțul cu mărfuri - a avertizat că comercializarea materiilor prime jefuite ar putea constitui o crimă de război.


UPDATE 16:40. Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc şi analizează un răspuns, a indicat sâmbătă Kremlinul, după ce UE, ţările din G7 şi Australia au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril, relatează AFP şi Reuters.

„Nu vom accepta acest plafon”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Acesta a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii.

Rusia a afirmat în mod repetat că nu va furniza petrol ţărilor care aplică un plafon, poziţie reafirmată sâmbătă în social media de Mihail Ulianov, ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena.

„Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus”, a scris el.

UPDATE 16:00. Ocupanții au tras 4 rachete în zona industrială Kramatorsk, regiunea Donețk. Potrivit informațiilor preliminare, nimeni nu a fost rănit, a informat consiliul orașului Kramatorsk.

„4 rachete au lovit zona industrială Kramatorsk...”, se spune în raport.

Consecințele loviturii cu rachete se actualizează.


UPDATE 15:40. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a sosit în Belarus, unde poartă discuţii cu ministrul apărării din Belarus, Viktor Hryenin, potrivit agenției de presă de stat din Belarus „Belta”.

„Părțile din Belarus și Rusia vor discuta probleme de actualitate ale cooperării bilaterale militare și militaro-tehnice”, scrie Belta.


UPDATE 14:53. Potrivit informațiilor militare ucrainene, Rusia folosește deja un stoc strategic de anumite tipuri de arme, precum și rachete fabricate în acest an, a declarat de reprezentantul Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Vadim Skibițkii.

Potrivit acestuia, unele rachete rusești sunt folosite direct din linia de asamblare.

„Câte dintre ele vor fi suficiente depinde foarte mult de producție. Da, a scăzut față de perioada antebelică. Dar, din păcate, datorită eludării sancțiunilor economice, Federația Rusă este încă capabilă să producă un anumit număr de rachete de croazieră și alte arme care sunt folosite împotriva statului nostru”, a spus Skibițkii.UPDATE 14:00. Apărătorii ucraineni au eliberat deja 13 așezări din regiunea Luhansk, a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Luhansk, Serghei Gaidai.

„Metru cu metru, reușim în continuare să eliberăm teritoriul regiunii Luhansk. 13 aşezări aflate sub controlul Forţelor Armate. Încă este periculos peste tot acolo, există bombardamente. Sper că atunci când apărătorii noștri vor reuși să elibereze Svatove și Kreminna, va fi puțin mai ușor în satele care au fost eliberate mai întâi”, a spus Gaidai.

El a adăugat că atacurile de artilerie, Grad și S-300, sunt înregistrate constant în satele eliberate.

„Gropi cu raza de 10 metri și adâncimea de 4 metri”, a precizat el.

Persoanele care rămân pe loc primesc ajutor umanitar. Li se asigură în general hrană, dar există probleme cu substanțele chimice de uz casnic și lemnul de foc (din cauza exploatării pădurilor).

Gaidai a asigurat că în curând oamenilor li se vor livra cutii cu produse chimice de uz casnic, iar problema cu lemnele de foc va fi rezolvată de autoritățile locale și de lucrătorii de urgență.


UPDATE 13:35. Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc convenit vineri de ţările din G7, împreună cu Australia, ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei.

„Este tot ceea ce a propus grupul McFaul-Yermak, însă ar fi necesar să fie redus la 30 de dolari pentru a distruge mai repede economia inamicului”, a scris Andrii Iermak pe Telegram, făcând referire la un grup de lucru internaţional privind sancţiunile.

Economia Rusiei „va fi distrusă” de introducerea plafonării preţului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul convenit de UE, G7 şi Australia, a afirmat Andrii Iermak.

„Întotdeauna ne atingem obiectivul şi economia rusă va fi distrusă, iar ea (Rusia) va plăti şi va fi responsabilă pentru toate crimele sale”, a scris şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene pe Telegram.

UPDATE 13:10. Lituania a transferat Ucrainei încă două obuziere Panzerhaubitze 2000, care au fost reparate după ce au fost avariate în timpul ostilităților, anunță ministrul Apărării al Lituaniei, Arvidas Anusauskas.


UPDATE 12:48. În următoarele două sau trei săptămâni, ocupanții ruși se vor confrunta cu o întârziere semnificativă în livrarea proviziilor militare în regiunea Luhansk, potrivit lui Serghei Gaidai, șeful Administrației Militare Regionale Luhansk.

El a anunțat pe Telegram că „cineva” a incendiat echipamentul de control feroviar automat (cabinetul STS) de la secțiunea de cale ferată Luhansk-Lantratovka din apropierea punctului de frontieră (Sciastie) Luhansk.

Potrivit experților, distrugerea unui astfel de sistem va duce la trecerea în „modul manual” a conducerii tronsonului de cale ferată, notează Gaidai.

Ca urmare, acest lucru va face imposibilă livrarea la timp a bunurilor militare către pozițiile avansate ale ocupanților ruși (aproximativ 14-20 de zile).


UPDATE 12:20. Țările din grupul G7 și Australia s-au alăturat deciziei Uniunii Europene de a limita prețul petrolului rusesc la nivelul de 60 de dolari pe baril, anunță Trezoreria SUA.

Așa încearcă țările occidentale să limiteze veniturile Rusiei, pe care le va folosi în continuare pentru a finanța războiul din Ucraina.

„Această politică [plafon de preț] este deosebit de importantă pentru a asigura disponibilitatea rezervelor de petrol către țările cu venituri mici și medii, care au suferit foarte mult de pe urma războiului rusesc”, a explicat agenția.

Restricția înseamnă că UE, G7 și Australia vor furniza servicii legate de petrolul rusesc numai dacă acesta este achiziționat cu 60 de dolari barilul sau mai puțin.

De exemplu, aceste țări vor refuza asigurarea petrolierelor care livrează petrol rusesc fără a respecta limita de preț. Pragul de preț a fost stabilit la exact 60 de dolari pentru a „menține un stimulent economic clar pentru ca Rusia să continue să vândă petrol pe piețele mondiale”.

Înainte de aceasta, UE a fost de acord să limiteze prețul petrolului. Acesta va funcționa simultan cu embargoul UE asupra importului de petrol rusesc. Deci, pe 5 decembrie, restricția va intra în vigoare pentru țiței, iar pe 5 februarie - pentru produsele petroliere.

De asemenea, țările au convenit să revizuiască în mod regulat limita de preț, astfel încât să fie cu 5% mai mică decât prețul pieței pentru petrolul rusesc, pe baza datelor de la Agenția Internațională pentru Energie.

Prima revizuire a pragului de preț va avea loc la jumătatea lunii ianuarie, iar revizuirile ulterioare se vor face o dată la două luni. În Rusia, ei au declarat că nu vor furniza petrol țărilor care ar sprijini limita de preț la petrol. În prezent, India și China sunt cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, și până când nu și-au anunțat sprijinul pentru limitarea prețului, relatează BBC.


UPDATE 11:55. Belarus continuă să acumuleze un grup de trupe, dar încă nu există nicio amenințare cu o a doua ofensivă, anunță Comandamentul Forțelor Comune ale Forțelor Armate ale Ucrainei, și subliniază că armata ucraineană monitorizează constant situația și pregătește forțele pentru un răspuns adecvat.

„Astăzi, situația din Zona Operațională de Nord este sub control. Dar acumularea grupului de trupe aliate continuă pe teritoriul Belarusului”, a declarat Serghei Naev, comandantul Forțelor Comune ale Forțelor Armate ale Ucrainei.


Naev a subliniat că în cazul creșterii amenințării militare, în funcție de compoziția sa cantitativă și calitativă, se acordă asistența unor forțe și mijloace suplimentare ale Forțelor Armate ale Ucrainei.


UPDATE 11:30. În urma bombardamentelor din 2 decembrie din regiunile Donețk și Harkiv, o persoană a decedat, iar altele două sunt rănite, potrivit șefului OVA Donețk, Pavlo Kirilenko.

În regiunea Harkiv, ocupanții au bombardat localitățile Ciuhiiv, Harkiv, Kupian și Izium, a declarat șeful OVA din Harkiv, Oleg Sinegubov.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a raportat că, pe 2 decembrie, ocupanții au lansat 5 lovituri cu rachete, 27 de lovituri aeriene și au tras 44 de lovituri de salvă propulsate de rachete împotriva infrastructurii civile și a pozițiilor trupelor ucrainene în toate direcțiile operaționale, în special în Regiunea Harkiv și Regiunea Donețk.UPDATE 10:50. Serviciile secrete britanice consideră că motivul bătăliilor aprige pentru localitatea Bahmut timp de patru luni este o sarcină politică. Forțele de ocupație depun o mare parte din efortul lor militar total și din puterea de foc în secțiunea de aproximativ 15 km a liniei frontului fortificat din jurul Bahmutului, potrivit Departamentului de Apărare al Regatului Unit.


UPDATE 10:20. Din 3 decembrie până în 5 decembrie inclusiv, ucrainenii vor fi evacuați în Herson, care acum se află pe malul stâng al râului Nipru și nu au avut timp să părăsească teritoriul ocupat temporar. După cum se precizează în mesajul OVA Herson, în legătură cu aceasta, interdicția de a traversa râul Nipru pe tronsonul stației fluviale în timpul orelor de zi este ridicată.

„Evacuarea este necesară din cauza posibilei intensificări a ostilităților pe acest teritoriu. Traversările râurilor vor fi permise pe tronsonul Gara Fluvială. În alte tronsoane ale râului nu va exista permisiunea de trecere la datele menționate”, se arată în mesaj.

„Dacă este nevoie de timp suplimentar pentru a ajunge pe teritoriul recucerit de ucraineni, solicităm cetățenilor să acosteze doar la Gara Fluvială, ca singur loc permis”, a explicat OVA.

S-a menționat că în timpul evacuării este necesar ca oamenii să dețină documente de identificare și care să confirme cetățenia Ucrainei.

„Așteptăm pe toți cei care au ocazia și aspiră să se întoarcă pe teritoriul controlat de Ucraina!”, a conchis el.


UPDATE 09:45. Iahtul Royal Romance, care îi aparține cumătrului lui Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk, va fi vândut la licitație, iar banii vor merge în Ucraina, scrie The Guardian. Valoarea iahtului ajunge la aproape 200 de milioane de dolari. Aceasta va fi o primă astfel de licitație de când guvernele occidentale au impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

Un tribunal croat a decis că iahtul de 92,5 metri al lui Medvedchuk, Royal Romance, care a fost confiscat la începutul acestui an, ar trebui să fie predat Agenției Ucrainene de Administrare a Activelor (ARMA).

Potrivit The Guardian, valoarea iahtului ajunge la 163 de milioane de lire sterline, sau aproape 200 de milioane de dolari.

Aceasta va fi prima astfel de licitație de când guvernele occidentale au impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.


UPDATE 09:10. La fel, pe 2 decembrie, forțele de ocupație ruse au efectuat 76 de lovituri din diferite tipuri de arme pe teritoriul regiunii Sumî, a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Sumî, Dmitro Jîvițkii.

Comunitățile Seredino-Budska, Znob-Novgorodska, Krasnopilska și Bilopolska au fost bombardate în timpul zilei. Ocupanții au tras cu mortare, artilerie cu țevi și mai multe lansatoare de rachete. Și în comunitatea Krasnopil, armata rusă a aruncat explozibili dintr-o dronă asupra unui sat de la graniță.

Pe teritoriul comunității Znob-Novgorod, 21 de mine au explodat ca urmare a bombardării cu mortar. Depozitele economiei locale au fost avariate. Mai târziu, ocupanții au bombardat din nou același sat în același timp cu tunuri antiaeriene. Nu au fost victime.


UPDATE 09:00. În seara zilei de 2 decembrie, Hersonul recucerit de armata ucraineană a fost din nou bombardat de ocupanții ruși, în urma căruia orașul a rămas fără eletricitate, a anunțat șeful administrației militare regionale Herson, Yaroslav Ianușevici.

„Invadatorii ruși au bombardat Herson - rețelele electrice deteriorate. Orașul a rămas din nou fără electricitate”, a scris el.

Șeful OVA a menționat că echipele de reparații ale lucrătorilor din domeniul energiei au început deja lucrările de restabilire a energiei electrice în casele locuitorilor din Herson.

Cu o zi înainte dimineața, din cauza bombardării puternice a rușilor din Herson, tensiunea din rețeaua electrică a dispărut. Dar până seara reparatorii au restabilit electricitatea pentru 65% din locuitori.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie și 2 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media