VIDEO/ Roman Protasievici, jurnalistul belarus pentru care Minskul a deturnat avionul Ryanair a dat un interviu unui post de televiziune de stat al Belarusului. Tatăl său crede că a fost torturat

4 iunie 2021, 08:38 Externe 641
Mîinile rănite ale lui Roman Protasievici.  Sursa: captură video

O televiziune de stat din Belarus. ONT a difuzat un interviu cu jurnalistul de 26 de ani belarus, unul din fondatorii canalului de Telegram Nexta, Roman Protasievici în care acesta face mai multe dezvăluiri împotriva Occidentului, cere îndurare de la Alexandr Lukașenko pe care îl roagă să nu-l „extrădeze” în regiunile separatiste din Estul Ucrainei și spune că vrea să-și îndrepte greșelile. Tatăl lui Roman nu crede în afirmațiile fiului său și spune că nu poate să-și închipuie ce i-au făcut acestuia pentru a face astfel de declarații.

Protasievici a declarat că își recunoaște vina pentru organizarea protestelor nesancționate din Belarus și că a fost unul dintre cei care a chemat lumea la manifestația din 9 august 2020. De asemenea, acesta spune că ar fi primit bani din partea unui oligarh din Rusia, fără a-i da numele. În același timp, jurnalistul belarus a criticat opoziția din Belarus și l-a lăudat pe liderul nerecunoscut de la Minsk, Alexandr Lukașenko despre care a spus că are „ouă de fier” și că a înțeles că i se fac presiuni artificale.

Roman Protasievici spune că a fost trădat de unul dintre apropiații fostei candidate la alegerile prezidențiale din Belarus, Svetlana Tihanovski cu care ar fi avut un conflict.

În urma declarațiilor sale contradictorii, părinții lui, dar și reprezenanții organizațiilor internaționale pentru drepturile omului au observat mai multe cicatrici pe mâinile sale și cred că sunt urmările unor torturi. De asemenea, nu se cunoaște când și în ce condiții a fost realizat interviul, de vreme ce de 5 zile avocații lui Roman Protasievici nu au avut acces la clientul lor.


Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media