Țările baltice ar putea închide granițele cu Rusia și Belarus. Cum se vor reîntoarce acasă moldovenii aflați în Federația Rusă

7 aprilie 2022, 13:50 Diaspora 441
Maia Sandu și președintele leton Egils Levits.  Sursa: Președinția Republicii Moldova

Letonia ar putea închide granița cu Rusia dacă alți membri ai UE vor lua o astfel de decizie. În acest caz, Republica Moldova va pierde comunicarea terestră cu Rusia, ceea ce ar putea provoca dificultăți de deplasare pentru cetățenii moldoveni, aflați pe teritoriul Federației Ruse. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat cetățenii să contacteze Ambasada Republicii Moldova în Rusia pentru asistență în asemenea situații.

„Cei care doresc să se întoarcă acasă, dar nu pot, trebuie să contacteze Ambasada Republicii Moldova în Rusia și să raporteze problemele cu care se confruntă. Vom căuta soluții pentru fiecare dintre ei”, a declarat Maia Sandu pentru Newsmaker, la o conferință de presă comună cu președintele leton Egils Levits, la Chișinău.

Președintele Letoniei a declarat, la rândul său, că Letonia nu luat o asemenea decizie.

„Până acum nu a fost luată o decizie de închidere a granițelor, însă lucrăm cu alte țări membre a UE pentru a lua o decizie comună în acest sens, din moment ce Ucraina a cerut acest lucru. Vom vedea în viitorul apropiat ce decizie vor lua țările UE”, a spus Levits.

Liderii letoni și lituanieni au declarat la începutul acestei săptămâni că iau în considerație posibilitatea de a închide granițele cu Rusia și Belarus, ca răspuns la ofensiva militară a Moscovei în Ucraina.

La rândul său, Rusia a avertizat țările europene vecine să nu recurgă la închiderea frontierelor comune, argumentând că un asemenea pas ar putea duce la blocarea enclavei vestice a Rusiei, Kaliningrad. Viceministrul rus de externe, Alexander Grushko, a comentat miercuri situația, exprimând-uși optimismul că „bunul simț” îi va împiedica pe europeni să „se joace cu focul”.

Locuitorilor din Kaliningrad li se va refuza posibilitatea de a călători pe uscat spre teritoriul principal al Rusiei, în cazul în care cele două țări baltice vor recurge la închiderea granițelor.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media