Organizația Internațională pentru Migrație spune că a primit „rapoarte credibile” de discriminare la granița cu Ucraina

4 martie 2022, 15:40 Externe 234
refugiați din Ucraina la frontiera cu R. Moldova/imagine simbol.  Sursa: Replica Media

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a primit rapoarte credibile și verificate despre discriminarea suferită la granițele Ucrainei de cetățeni străini care încearcă să fugă de violență pe fondul invaziei Rusiei, a declarat vineri directorul general al OIM, Antonio Vitorino, pentru CNN.

„Avem rapoarte – rapoarte credibile, rapoarte verificate – și acționăm cu autoritățile de ambele părți”, a spus Vitorino.

„Am abordat deja autoritățile atât din Ucraina, cât și din țările învecinate pentru a ne asigura că toți cei care fug din țară, indiferent de naționalitate, de teritoriul de origine, de culoarea pielii, au voie să traverseze”, a adăugat oficialul.

Vitorino a subliniat că toți cei care doresc să fugă de conflict „trebuie să fie tratați pe picior de egalitate”.

„În ciuda războiului, există responsabilitatea autorităților de a garanta siguranța și securitatea tuturor ființelor umane. Rachetele nu discriminează în funcție de naționalitate, ci lovesc pe toată lumea în mod egal”, a spus acesta.

Într-un raport publicat vineri, Human Rights Watch a declarat că zeci de cetățeni străini intervievați de organizație – mulți dintre ei studenți – au „dezvăluit un model de blocare sau întârziere a străinilor de la urcarea în autobuze și trenuri”.

„Străinii care trăiesc în Ucraina s-au confruntat cu tratament inegal și întârzieri în timp ce încearcă să fugă de război alături de sute de mii de ucraineni”, a spus Human Rights Watch.

Studenții străini care încearcă să părăsească țara au declarat pentru CNN că se confruntă cu un tratament rasist din partea forțelor de securitate ucrainene și a oficialilor de frontieră.

Miercuri, ministrul de externe ucrainean Dmitrii Kuleba a anunțat că guvernul a creat o linie telefonică de urgență pentru studenții străini care doresc să părăsească Ucraina.

„Lucrăm intens pentru a le asigura siguranța și a le accelera trecerea”, a scris Kuleba pe Twitter, adăugând că cei care încearcă să treacă granița „trebuie să aibă șanse egale de a se întoarce în țările lor de origine în siguranță”.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media