Organizația Internațională pentru Migrație spune că a primit „rapoarte credibile” de discriminare la granița cu Ucraina

4 martie 2022, 15:40 Externe 218
refugiați din Ucraina la frontiera cu R. Moldova/imagine simbol.  Sursa: Replica Media

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a primit rapoarte credibile și verificate despre discriminarea suferită la granițele Ucrainei de cetățeni străini care încearcă să fugă de violență pe fondul invaziei Rusiei, a declarat vineri directorul general al OIM, Antonio Vitorino, pentru CNN.

„Avem rapoarte – rapoarte credibile, rapoarte verificate – și acționăm cu autoritățile de ambele părți”, a spus Vitorino.

„Am abordat deja autoritățile atât din Ucraina, cât și din țările învecinate pentru a ne asigura că toți cei care fug din țară, indiferent de naționalitate, de teritoriul de origine, de culoarea pielii, au voie să traverseze”, a adăugat oficialul.

Vitorino a subliniat că toți cei care doresc să fugă de conflict „trebuie să fie tratați pe picior de egalitate”.

„În ciuda războiului, există responsabilitatea autorităților de a garanta siguranța și securitatea tuturor ființelor umane. Rachetele nu discriminează în funcție de naționalitate, ci lovesc pe toată lumea în mod egal”, a spus acesta.

Într-un raport publicat vineri, Human Rights Watch a declarat că zeci de cetățeni străini intervievați de organizație – mulți dintre ei studenți – au „dezvăluit un model de blocare sau întârziere a străinilor de la urcarea în autobuze și trenuri”.

„Străinii care trăiesc în Ucraina s-au confruntat cu tratament inegal și întârzieri în timp ce încearcă să fugă de război alături de sute de mii de ucraineni”, a spus Human Rights Watch.

Studenții străini care încearcă să părăsească țara au declarat pentru CNN că se confruntă cu un tratament rasist din partea forțelor de securitate ucrainene și a oficialilor de frontieră.

Miercuri, ministrul de externe ucrainean Dmitrii Kuleba a anunțat că guvernul a creat o linie telefonică de urgență pentru studenții străini care doresc să părăsească Ucraina.

„Lucrăm intens pentru a le asigura siguranța și a le accelera trecerea”, a scris Kuleba pe Twitter, adăugând că cei care încearcă să treacă granița „trebuie să aibă șanse egale de a se întoarce în țările lor de origine în siguranță”.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media