„Avem rapoarte – rapoarte credibile, rapoarte verificate – și acționăm cu autoritățile de ambele părți”, a spus Vitorino.
„Am abordat deja autoritățile atât din Ucraina, cât și din țările învecinate pentru a ne asigura că toți cei care fug din țară, indiferent de naționalitate, de teritoriul de origine, de culoarea pielii, au voie să traverseze”, a adăugat oficialul.
Vitorino a subliniat că toți cei care doresc să fugă de conflict „trebuie să fie tratați pe picior de egalitate”.
„În ciuda războiului, există responsabilitatea autorităților de a garanta siguranța și securitatea tuturor ființelor umane. Rachetele nu discriminează în funcție de naționalitate, ci lovesc pe toată lumea în mod egal”, a spus acesta.
Într-un raport publicat vineri, Human Rights Watch a declarat că zeci de cetățeni străini intervievați de organizație – mulți dintre ei studenți – au „dezvăluit un model de blocare sau întârziere a străinilor de la urcarea în autobuze și trenuri”.
„Străinii care trăiesc în Ucraina s-au confruntat cu tratament inegal și întârzieri în timp ce încearcă să fugă de război alături de sute de mii de ucraineni”, a spus Human Rights Watch.
Studenții străini care încearcă să părăsească țara au declarat pentru CNN că se confruntă cu un tratament rasist din partea forțelor de securitate ucrainene și a oficialilor de frontieră.
Miercuri, ministrul de externe ucrainean Dmitrii Kuleba a anunțat că guvernul a creat o linie telefonică de urgență pentru studenții străini care doresc să părăsească Ucraina.
„Lucrăm intens pentru a le asigura siguranța și a le accelera trecerea”, a scris Kuleba pe Twitter, adăugând că cei care încearcă să treacă granița „trebuie să aibă șanse egale de a se întoarce în țările lor de origine în siguranță”.
