Guvernatorii din Cernihiv și Kiev: Forțele ruse îşi retrag unele trupe

1 aprilie 2022, 15:50 Ucraina 212
Cernihiv .  Sursa: timesofisrael.com

Rusia îşi retrage unele din forţele aflate în regiunea capitalei Kiev şi în cea a oraşului Cernihiv, situat la circa 130 de kilometri nord-est de capitală, au declarat, vineri, guvernatorii ucraineni ai celor regiuni, în timp ce un consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy susţine că trupele ucrainene le forţează pe cele ruse să dea înapoi la nord-est şi nord-vest de Kiev, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Observăm deplasări compacte de coloane de vehicule (militare ruse) de diferite dimensiuni”, unele îndreptându-se către Belarus, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii Kiev, Alexandr Pavliuk. De asemenea, adaugă acesta, trupele ruse au părăsit satul Gostomel, unde se află un aerodrom militar ocupat de armata rusă după lupte grele.

Şi guvernatorul regiunii Cernihiv, Veaceslav Ceaus, a transmis într-un mesaj video că unele dintre trupele ruse s-au retras din această regiune aflată la graniţa cu Belarus, precizând însă că încă nu se poate vorbi despre o retragere completă.

Rusia declarase de altfel după negocierile cu Ucraina desfăşurate, marţi, la Istanbul că-şi va diminua operaţiunile militare în cele două regiuni.

Însă oficiali ucraineni şi NATO consideră că este vorba mai degrabă despre o regrupare a trupelor ruse pentru concentrarea ulterioară a ofensivei în Donbas, zona estului separatist pro-rus al Ucrainei, mai ales că Moscova însăşi a comunicat că se va axa pe alte zone esenţiale şi pe „eliberarea” completă a Donbasului.

Potrivit consilierului prezidenţial ucrainean Alexei Arestovici, în apropierea Kievului continuă luptele, iar forţele ucrainene le împing în retragere pe cele ruse în părţile de nord-est şi nord-vest ale oraşului.

Acesta mai spune că forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Cernigov, deşi guvernatorul regiunii omonime a confirmat o retragere parţială a acestora.


Amintim că Rusia, în urma negocierilor de marți, 29 martie, de la Instanbul, a anunțat că-și reduce activitatea militară din regiunile Kiev și Chernigov. Potrivit negociatorului-șef rus, Vladimir Medinski este o cedare militară a Rusiei pentru a permite negocierilor să avanseze.

În același timp, Ucraina a propus un Acord de garanție a securității sale, în care a inclus negocieri bilaterale privind statutul Crimeei și Sevastopolului timp de 15 ani și punerea în discuție separată a sorții regiunilor separatiste Lugansk și Donețk de președinții Ucrainei și Federației Ruse, precum și desfășurarea unui referendum cu privire la poziția cetățenilor ucraineni în legătură cu aceste subiecte.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media