LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua a șasea. Armata rusă a atacat turnul de televiziune din Kiev

1 martie 2022, 07:38 Ucraina 1772
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ziua a șasea de război în țara vecină - Ucraina. Începând cu data de 24 februarie, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi dimineața o operațiune militară specială în Ucraina, zeci de explozii se aud în continuu în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. În a patra zi de război, liderul de la Kremlin și-a pus forțele nucleare în stare de alertă, iar Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Comunitatea internaţională a sporit sancţiunile economice împotriva Federației Rusie.

UE, Marea Britanie, Canada şi SUA exclud anumite bănci ruseşti din sistemul de mesagerie Swift, un sistem de tranzacţionare care stă la baza sistemului financiar global şi este utilizat de 11 000 de bănci din 200 de ţări şi teritorii pentru a efectua transferuri. Totodată, 18 țări europene își închid spațiul aerian pentru avioanele rusești. La 28 februarie a avut loc prima rundă de negocieri ruso-ucrainene, însă fără nicio decizie clară. Tot ieri, președintele Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

UPDATE 17:50. Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, pentru o vreme canalele nu vor funcționa. „Inamicul poate răspândi falsuri pentru a destabiliza situația. Să știți, Ucraina luptă și stă în picioare”, este anunțul ministerului.

UPDATE 17:10. Armata rusă a atacat turnul de televiziune din Kiev.

Turnul de televiziune din Kiev este cea mai înaltă construcție din Ucraina. Având o înălțime de 385 de metri, antena a fost ridicată în anii 70 și servește în special pentru transmisiile semnalului de televiziune, dar mai este folosită pentru conexiunile poliției și cele ale serviciilor speciale.

UPDATE 16:55. Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina anunță că în aceste clipe se duc lupte grele în orașul Enerhodar de pe malul Niprului.

„Nu există unde unitățile rusești să se retragă acum, așa că încearcă să meargă la Energodar și să ocupe poziții în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa - centrala nucleară Zaporojie. Dându-și seama că coloana va fi complet distrusă, invadatorii încearcă să ia măcar o poziție minim avantajoasă și speră să facă o descoperire tocmai la centrala electrică pentru a se ascunde în spatele locației lor cu speranța că nu vor deschide focul asupra lor”, se spune în nota MAI ucrainean.

UPDATE 16:50. Josep Borell, în cadrul ședinței Parlamentului European: „Rusia se situează după agresiunea împotriva Ucrainei într-un punct de inflexiune. Rusia a pus capăt ultimei legături pe care o avea cu Uniunea Europeană. Acordurile internaționale din care face parte Rusia acorduri consacrau integritatea teritorială a Ucrainei. Rusia se află într-un punct de turnură după epoca sovietică. Este ocazia UE de a realiza garanții de securitate mai ferme. Calea negocierilor și a dialogului reprezintă esența UE. Noi nu suntem o uniune militară și nu am declarat război nimănui. Sancțiunile sunt necesare și inevitabile. Acestea vor avea un efect foarte puternic asupra Federației Ruse. Aceste acțiuni fără precedent vor merge spre un potențial faliment, care va avea consecințe asupra întregului sistem global. Trebuie să lucrăm într-un mod diplomatic cu toată lumea”.

UPDATE 16:38. Un avion al forțelor ruse care a bombardat Harkov-ul a fost doborât, potrivit informațiilor preliminare oferite de șefa administrației cartierului Novobirski, Tatiana Țîbulnik. Avionul s-a prăbușit lângă piața Losk. Acesta este avionul care a bomardat o clădire rezidențială din Novobavirski. În urma bombardamentului 8 persoane au decedat, altele 8 au fost rănite, informează UNIAN.

UPDATE 16:18. Ministerul rus al Apărării avertizează că trupele ruse vor ataca pe cale aeriană facilități care aparțin serviciului de securitate (SBU) al Ucrainei şi o unitate de operaţiuni speciale de la Kiev și a îndemnat civilii care locuiesc în apropierea acestor locații să părăsească zona. Reprezentanții ministerului susțin că SBU s-ar face responsabile de atacuri informaționale asupra agențiilor guvernamentale ruse , care a crescut de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

UPDATE 16:10. Un nou atac cu rachete asupra unui cartier din Harkov. Primarul localității anunță că obuzul a nimerit într-o zonă intens populată și a lovit un spital care a fost distrus. Sunt morți și răniți.

UPDATE 16:07. Compania ucraineană producătoare de alcool „Nemiroff” își retrage licența de fabricare a produselor sale în Rusia.

UPDATE 16:04. Warner Bros, Walt Disney și Sony Pictures, cele mai mari companii internaționale din industria cinematografică, anunță că întrerup lansările de filme în Federația Rusă, ca răspuns la invazia sa din Ucraina și la criza umanitară ce are loc, transmite The Guardian și Reuters.

UPDATE 15:48. Alarmă aeriană în Volînia, Rivne, Ternopil, Kramatorsk, Hmelnîțkîi. Sunt posibile atacuri aeriene, transmite Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională al Ucrainei.

UPDATE 15:43. Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională al Ucrainei anunță atac asupra orașului Mariupol. Forțele ruse atacă utilitățile. Acestea încearcă să paralizeze orașul și să împiedice refacerea completă a energiei electrice, căldurii și apei.

UPDATE 15:35. Ora marțială din Kiev a fost prelungită până la data de 2 martie. Restricțiile de circulație sunt introduse între orele 20:00 și 7:00. Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare regionale de la Kiev, Alexei Kulebu.

„În întreaga regiune Kiev, de la 1 martie până pe 2 martie, este introdusă interdicția de acces de la 20:00 la 7:00. Nu ieșim în stradă și în alte locuri publice (doar cu permise și cărți de identitate special eliberate)”, se arată în mesajul transmis de Kuleba.

Potrivit acestuia, armata ucraineană continuă să apere regiunea Kiev, iar în unele zone au loc bătălii grele. „Vă cer să tratați cu înțelegere interdicția de acces. Este necesar în primul rând pentru siguranța locuitorilor din regiune", a spus Kuleba.

UPDATE 15:16. Ministerul rus al Apărării anunță că va ataca mai multe ținte ale SBU (Serviciul de Securitate), dar și centrul de pregătire psihologic al Armatei Ucrainene cu rachete de înaltă precizie. Sediul acestei din urmă este în orașul Brovary, suburbie a Kievului, și care a fost bombardat masiv luni seara. În context, comandamentul rus cere civililor să se evacueze din zonele din preajma acestor obiective.

UPDATE 15:15. Ca urmare a unui atac aerian la Harkov, o clădire rezidențială cu cinci etaje a fost parțial distrusă, transmite UNIAN.

UPDATE 15:07. Roberta Metsola anunță o interdicție de intrare în Parlamentul European pentru toți reprezentanții Kremlinului.

UPDATE 15:00. Ministerul Apărării al Rusiei, de asemenea, a raportat despre distrugerea a 1.325 de obiecte de infrastructură militară a Ucrainei, precum și a 395 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 59 de sisteme de rachete cu lansare multiplă și 179 de tunuri și mortiere de artilerie de câmp.

UPDATE 14:57. Zeci de diplomați din Uniunea Europeană (UE), Statele Unite și Marea Britanie au boicotat, marți, 1 martie, discursul ministrului rus de externe Serghei Lavrov la forumul de vârf al ONU pentru drepturile omului, transmite Reuters. Lavrov a ținut un discurs de la distanță la Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, după ce și-a anulat prezența mai devreme după ce UE a închis cerul pentru avioanele rusești.

UPDATE 14:54. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a Ucraina nu mai are acces la Marea Azov, trupele ruse care au pornit din Crimeea făcând joncțiunea cu cele din Donbass.

UPDATE 14:32. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul ședinței Parlamentului European: „Războiul a revenit în Europa. Sirenele au început din nou să sune în inima UE. În Ucraina a început o numărătoare inversă pentru noapte. Putin a decis să facă ceva inexplicabil. Noi însă nu vom permite ucrainenilor să fie singuri și condamnăm ferm acțiunile Rusiei. Felul în care vom răspunde va determina viitorul sistemelor internaționale. Trebuie să arătăm puterea democrațiilor noastre. Astăzi o Uniune de aproape jumătate de milion de oameni s-a mobilizat în ajuta Ucraina. Ucrainenii vor avea nevoie de protecție cu mult mai multă. Cu viteza luminii UE a adoptat trei pachete de sancțiuni. Aceste este cel mai amplu pachet de sancțiuni împotriva UE. Nu putem să nu acționăm împotriva Rusiei. (...) Zelenski și ucrainenii sunt o sursă de inspirație pentru UE”.

UPDATE 14:17. Charles Michel, președintele Consiliului European în cadrul ședinței Parlamentului European: „Putin s-a înșelat. Poporul ucrainean brav rezistă. Haideți să facem în așa fel că să se înșele și mai mult”.

UPDATE 13:55. După intervenția lui Vladimir Zelenski, eurodeputații au aplaudat în picioare.


UPDATE 13:51. Președinta Parlamentului European, Roberta Matsola, a ținut un discurs pro-Ucraina și anunță că a cerut ca niciun oficial rus nu va avea dreptul să mai calce în vreo instituție europeană și spune că UE trebuie să facă patru lucruri care trebuie făcute cât mai curând:

  • Să renunțe la gazul rusesc;
  • Să nu mai permită oligarhilor ruși să se folosească de beneficiile Europei, să nu-și mai poată acosta vasele în porturile europene sau să primească pașapoarte europene;
  • Să creeze un sistem de apărare comun la nivel European;
  • Lupta cu dezinformările venite din Rusia și a cerut giganților tehnologici să se implice serios în această luptă.

UPDATE 13:30. Sesiune plenară extraordinară a Parlamentului European după ce Rusia a invadat Ucraina. Eurodeputații vor condamna agresiunea, în prezența virtuală a președintelui Ucrainei Vladimir Zelenski.

„Vom învinge, sunt convins că vom învinge. (...) este o luptă pentru supraviețuire. Eu cred că astăzi arătăm întregii lumi cine suntem. Ucraina fără UE va fi singură. Demonstrați-ne că nu ne veți abandona. Glorie Ucrainei”, a declarat liderul de la Kiev eurodeputaților.

Proiectul de rezoluție listează o serie a consecințelor și măsurilor necesare în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, de la nevoia adoptării unor sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei, la extinderea acestora la Belarus.

UPDATE 13:13. La bombardarea orașelor ucrainene, inclusiv a zonelor rezidențiale, trupele ruse folosesc muniții cu dispersie care provoacă distrugeri pe o suprafață mare și sunt deosebit de periculoase pentru civili, arată o investigație a jurnaliștilor de la Bellingcat. Este vorba despre obuze din sistemele de lansare multiplă a rachetelor BM-27 Uragan și BM-30 Smerch.

UPDATE 13:08. Din nou, se aud explozii puternice în Harkov, cartierul Saltivka, similare cu funcționarea sistemului de rachete cu lansare multiplă „Grad”, potrivit UIAN.

UPDATE 13:05. Consilierul ministrului de Interne al Ucrainei, Anton Gherașenko, vine cu detalii despre atacul cu rachete din Piața Libertății din Harkov din dimineața zilei de astăzi. Acesta spune că în urma bombardării, 1/3 din clădirea HOGA s-a prăbușit. Până acum, sunt deja 10 morți, peste 35 de răniți. „Dărâmăturile sunt curățate și vor fi și mai multe victime și răniți”, a punctat Gherașenko.

UPDATE 12:51. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, vine cu un nou mesaj video în care a condamnat atacul asupra clădirii Administrației Regionale din Harkov. Potrivit liderului de la Kiev, este vorba despre o rachetă care a fost lansată din Belgorod, un oraș rusesc aflat la doar 80 de kilometri distanță și care, după cum spune Zelenski, a avut mereu relații frățești cu cei din Harkov.

UPDATE 12:32. Trupele de ocupație ruse au pătruns la periferia orașului Herson, un oraș important din sudul Ucrainei, și au tras în clădirile rezidențiale. Informația a fost distribuită de Administrația Regională de Stat Herson.

UPDATE 12:25. Au fost pornite sirenele de posibil raid aerian în orașele Pîreatîn, Lubnî din regiunea Poltava, anunță Administrația regiunii Poltava.

UPDATE 12:10. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că „armata rusă va continua operaţiunea specială din Ucraina pentru a-şi atinge obiectivele”.

„Principalul lucru pentru noi este să protejăm Federația Rusă de amenințarea militară reprezentată de țările occidentale care încearcă să folosească poporul ucrainean în lupta împotriva țării noastre”, a declarat șeful Ministerului Apărării, transmite TASS.

UPDATE 11:55. În Herson, obuzele au lovit două clădiri rezidențiale cu nouă etaje, în urma cărora apartamentele de la etajele 2 și 3 au fost distruse și a izbucnit un incendiu într-unul dintre apartamente. Patru persoane au fost rănite, iar o țeavă de gaze naturale a fost spartă, scrie UNIAN.

UPDATE 11:48. Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, va interveni astăzi, 1 martie, prin videoconferinţă, la sesiunea plenară extraordinară pe care Parlamentul European o organizează pentru a condamna agresiunea militară a Rusiei împotriva țării sale, a anunțat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola pe Twitter.

UPDATE 11:40. Toate ieșirile din orașul Cernigov sunt minate, orașul este pregătit pentru apărare, spune președintele Administrației Regionale de Stat, Veaceslav Ceaus. Oficialul i-a îndemnat pe localnici să nu se pună în pericol pe ei înșiși și pe cei dragi, să stea acasă sau în adăposturi, transmite UNIAN.


UPDATE 11:16. Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională al Ucrainei informează despre situația din regiune. Forțele ruse au atacat haotic, ieri, 28 februarie, în direcțiile Lipețk, Belgorod și Ciuhuiiv din Harkov. Obuzele au provocat 24 de incendii. Au ars mai multe automobile și o casă din satul Rohan. În urma bombardamentelor de arrtilerie, opt persoane au fost rănite și 35 de persoane au fost evacuate. Totodată, 20 de sabotori au fost neutralizați în zona bulevardului Gagarin. Mii de case din Harkov au rămas fără electricitate și încălzire, iar în aceste momente au loc reparații. În același timp, situația rămâne a fi tensionată la Kiev. Forțele ruse folosesc tactici pentru a distruge infrastructura civilă.

Coloanele de echipamente rusești continuă să se miște haotic în suburbiile capitalei. În prezent se duc lupte în orașul Mariupol și Volnovaha, care sunt sub controlul forțelor ucrainene. În timpul nopții Volnovaha a fost grav avariat, aproximativ 30 de persoane au fost evacuate. Mariupol a rămas fără curent pentru că au fost întrerupte liniile electrice.

UPDATE 11:14. Google Europe blochează canalele YouTube ale RT și Sputnik în toată Europa

UPDATE 11:02. Federația Internațională de Hochei a decis să excludă echipele naționale și de cluburi din Rusia și Belarus din toate competițiile. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe extraordinare desfășurate luni, 28 februarie, care a condamnat ferm folosirea forței militare pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE 11:00. Tehnica militară rusă intră în Herson.

UPDATE 10:44. Peste 5.700 de soldați ruși au fost uciși, alți 200 au fost luați în prizonierat, începând cu 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, informează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 10:40. Președintele Vladimir Zelenski a venit cu o nouă adresare video aproape de miezul nopții. Șeful staului vecine cere ca Federația Rusă să fie exclusă din Consiliul de Securitate ONU. Totodată, în cele cinci zile de invazie a Ucrainei de către Rusia, au fost deja efectuate 56 de lovituri cu rachete, spune Zelenski.

UPDATE 10:18. În urma raidului cu rachete din această dimineață asupra clădirii administrative regionale din Harkov au avut de suferit 6 persoane, dintre care 1 copil.Datele au fost făcute publice de Serviciul pentru Situații Excepționale din Ucraina.

UPDATE 10:10. Franța, țara care asigură președinția semestrială a Consiliului UE, a afirmat că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este un proces complex și necesită „o conversație pe termen lung” care ar trebui să implice și alte țări, precum Republica Moldova sau Georgia, scrie Calea Europeană.

UPDATE 09:45. Ministerul Apărării din Ucraina anunță în dimineața zilei de astăzi, 1 martie, că situația de la Kiev rămâne tensionată. Rușii folosesc tactici pentru a distruge infrastructura civilă și lansează lovituri cu rachete în toată Ucraina. Coloanele de echipamente rusești își continuă mișcarea haotică în suburbiile capitalei.

„Dragi cetățeni ai Kievului, Forțele de Apărare continuă să-și îndeplinească sarcinile atribuite pentru apărarea Kievului. Unitățile noastre provoacă pierderi ireparabile inamicului non-stop. Multe echipamente rusești au fost abandonate. Și mai mult ars cu NLAW, FGM-148 Javelin și din aer - Bayraktar. Inamicul nu se poate ascunde de mijloacele noastre de înfrângere zi sau noapte”, a declarat Comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei - Comandantul Apărării Kievului, general-colonelul Alexandr Syrsky.

UPDATE 09:30. Cel puțin 70 de militari ucraineni au pierdut în urma unui bombardament fără precedent al unei unități militare din Ohtîrka, regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, aflată la jumătatea distanței cu Harkov. Numărul victimelor, însă, ar putea fi mai mare. Mai mulți militari ar putea fi prinși în dărâmituri.

UPDATE 08:00. Imagini suprinse de satelit arată o coloană formată din câteva sute de vehicule militare ruseşti care se întinde pe o lungime de 64 de kilometri şi care avansează în direcţia Kiev.

UPDATE 07:49. O bază militară din Loshinovka, fostul sat Cairaclia de lângă Ismail, a fost lovită câteva minute. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul orașului de la gurile Dunării, Andrei Abramcenco. De la Cairaclia până la granița cu Republica Moldova sunt aproximativ 50 de kilometri.

UPDATE 07:35 Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie și 28 februarie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media