LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua CINCI. În plenul Parlamentului European va fi adoptată o rezoluție privind invadarea Ucrainei de către Federația Rusă

28 februarie 2022, 06:49 Ucraina 1732
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ziua a cincea de război în țara vecină - Ucraina. Începând cu data de 24 februarie, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi dimineața o operațiune militară specială în Ucraina, zeci de explozii se aud în continuu în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. În a patra zi de război, liderul de la Kremlin și-a pus forțele nucleare în stare de alertă, iar Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Comunitatea internaţională a sporit sancţiunile economice împotriva Federației Rusie.

UE, Marea Britanie, Canada şi SUA exclud anumite bănci ruseşti din sistemul de mesagerie Swift, un sistem de tranzacţionare care stă la baza sistemului financiar global şi este utilizat de 11 000 de bănci din 200 de ţări şi teritorii pentru a efectua transferuri. Totodată, 18 țări europene își închid spațiul aerian pentru avioanele rusești. De la începutul escaladării invaziei rusești, delegațiile celor două părți au hotărât ca luni dimineață să poarte negocieri, în Belarus, în apropiere de graniță.

UPDATE 23:55. Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, Țările de Jos, a anunțat că va demara o anchetă cu privire la posibile crime de război sau crime împotriva umanității în Ucraina, transmite The Guardian.

UPDATE 22:05. Marea Britanie închide toate porturile sale pentru vasele rusești sub pavilion rusesc

UPDATE 22:00.Parlamentul European urmează să adopte, marți, 1 martie, o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE, scrie The Guardian.

UPDATE 21:30. În direcțiile Donețk și Lugansk, Forțele Mixte continuă să rețină ofensiva forțelor de ocupație ruse, anunță partea ucraineană. Totodată, ei spun că situația din Donbas este evaluată ca tensionată, dar controlată de trupele ucrainene.

„Federația Rusă continuă să comită crime împotriva umanității prin bombardarea caselor civililor. În special, din cauza bombardamentelor devastatoare ale infrastructurii civile a satului Volnovakha s-a încercat evacuarea civililor. Cu toate acestea, ocupanții ruși au împiedicat misiunea umanitară prin deschiderea focului cu mai multe lansatoare de rachete Hail. De asemenea, astăzi invadatorii au tras în mod intenționat asupra clădirilor înalte din una dintre zonele din Severodonețk. Sunt civili morți și răniți”, anunță Operațiunea Forțelor Comunale din Ucraina.

UPDATE 20:25. Europarlamentarul român Siegfried Mureşan spune că apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană va fidezbătută mâine, 1 martie, în plenul Parlamentului European, „unde vom vota și o rezoluție privind invadarea Ucrainei de către Federația Rusă”.

UPDATE 19:50. Rusia nu va putea concura la Cupa Mondială masculină din Qatar sau la Euro 2022 feminin, după ce a fost interzisă din competiția internațională de către FIFA și UEFA. Organele de conducere au luat decizia după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie în Ucraina. Comitetul Olimpic Internațional a recomandat ca toți sportivii ruși și belarusi să fie blocați de la competiție, potrivit Eurosport.

UPDATE 19:30. Forțele ruse înaintează asupra capitalei ucrainene Kiev în ritm „încetinit”, însă militarii ruți s-au deplasat cu cinci kilometri mai aproape de centrul orașului în ultimele 24 de ore, spune un oficial american al apărării, transmite CNN.

UPDATE 18:55. În Kiev au explodat două rachete. Martorii spun că sunt cele mai puternice explozii auzite de la începutul războiului. Unii comentatori spun că ar putea fi vorba despre rachete balistice. Exploziile au fost urmate de sirene care au răsunat în oraș.

Trei explozii puternice au avut loc și la Harkov, iar alarmele anti-aeriene sună la Cernigov și Vinnița.

UPDATE 18:25. Delegațiile ruse și ucrainene au încheiat negocierile la Gomel, după aproape cinci ore de discuții. După cum a spus Mihail Podolyak, consilierul șefului biroului lui Zelenski, părțile vor pleca în capitalele lor pentru consultări, după care pot organiza o nouă rundă de negocieri.

„Delegațiile ruse și ucrainene au identificat astăzi o serie de subiecte prioritare asupra cărora au conturat anumite decizii. Rusia și Ucraina au discutat despre posibilitatea de a organiza o a doua rundă de discuții în viitorul apropiat”, a declarat Podolyak.

„Următoarea rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina va avea loc la granița polono-belarusă”, a spus Vladimir Medinski, negociator-șef din partea Rusiei.

UPDATE 18:20. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat astăzi - 28 februarie, cererea de aderare la Uniunea Europeană conform unei proceduri speciale.

UPDATE 17:49. Macron și Putin au discutat la telefon, în timp ce au loc negocieri ruso-ucrainene: Condițiile liderului de la Kremlin pentru încheierea focului asupra Ucrainei.

UPDATE 17:30. Elveția, un stat neutru recunoscut ca fiind un centru financiar și comercial major, a anunțat că urmează exemplul Uniunii Europene și adoptă sancțiuni împotriva Federației Ruse în urma invaziei din Ucraina.

UPDATE 16:52. Președintele Administrației Regionale de Stat al orașului Harkov anunță despre 11 morți și zeci de răniți, în urma bombardamentelor, informează UNIAN.

UPDATE 14:00. Marinarii și polițiștii de frontieră capturați de ocupanții ruși pe Insula Șerpilor sunt în viață și sănătoși. Informația a fost confirmată oficial de Marina Ucraineană.

UPDATE 13:30. Zonele rezidențiale din Harkov au fost bombardate cu rachete „Grad”. Anunțul a fost făcut de consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei Anton Gerașcenko. „Harkov tocmai a fost bombardat masiv de la Gradov. Sunt zeci de morți și sute de răniți. Această groază ar trebui să fie văzută de întreaga lume”, a spus el. Numărul morților și răniților nu este încă cunoscut. Din cauza bombardamentelor, trenul Poltava-Harkov a fost oprit.

UPDATE 13:12. Site-ul agenției de presă de stat a Rusiei, TASS, a fost atacat de hackerii din grupul Anonymous. Aceștia au postat și un mesaj pe pagina principală a site-ului: „Dragi cetățeni. Vă îndemnăm să opriți această nebunie, să nu vă trimiteți fiii și soții la moarte sigură. Putin ne face să mințim și ne pune în pericol. Ne-au izolat de întreaga lume, au încetat să mai cumpere petrol și gaze. Peste câțiva ani vom trăi ca în Coreea de Nord. Pentru ce avem nevoie de asta? Pentru Putin să ajungă în manuale? Acesta nu este războiul nostru, să-l oprim! Acest mesaj va fi șters, iar unii dintre noi vor fi concediați sau chiar închiși. Dar nu mai putem suporta. Jurnalişti indiferenţi ai Rusiei.”

De asemenea, site-ul ziarului Kommersant nu mai lucrează, iar site-ul agențiie ruse de presă Ria Novosti se deschide cu dificultate.UPDATE 12:57. Negocierile dintre Ucraina au început.

Locul întâlnirii oficialilor ambelor părți la discuții nu a fost dezvăluit din motive de securitate, însă se știe că întrevederea are loc pe malul râului Prîpiat, în regiunea Gomel.

UPDATE 12:01. O bombă lansată de un avion de luptă rusesc a provocat o explozie la Harkov, în timp ce deleagația ucraineană și rusă se află la negocieri.

UPDATE 11:04. Șeful serviciului de presă al Biroului prezidențial ucrainean, Oleksii Arestovici, a anunțat într-un video de la locul unde au loc negocierile ruso-ucrainene că în curând va ieși cu un briefing în care va vorbi despre rezultatul discuțiilor dintre cele două delegații.


UPDATE 11:15. Zelenski a cerut aderarea imediată a Ucrainei la UE în cadrul unei noi proceduri speciale și rapide.

UPDATE 10:55. Delegația ucraineană a sosit în zona graniței cu Belarus pentru a participa la discuții cu reprezentanții Federației Ruse. Potrivit serviciului de presă al Biroului Președintelui, din delegație fac parte David Arahamia, președintele partidului „Sluga Naroda” - Servitorul Poporului, ministrul ucrainean Apărării Oleksii Reznikov, consilierul șefului biroului președintelui ucrainean Mihail Podoliak, șeful delegației ucrainene în Grupul de contact trilateral pentru Ucraina Andrei Kostin, deputatul Rustem Umerov și ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei Mikola Tochitski.

UPDATE 10:05. Autoritățile Ucrainene drezmint informațiile despre capturarea centralei nucleare Zaporojie de către armata rusă. FAKE. Informația difuzată de Ministerul Apărării al Federației Ruse despre capturarea centralei nucleare Zaporojie de către armata rusă este falsă, a informat NNEGC Energoatom. „Aceasta este o minciună absolută”, a comentat departamentul de comunicare al companiei. Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că armata rusă a preluat controlul asupra ZNPP.

UPDATE 09:52. Marea Britanie va trimite un ajutor umanitar suplimentar de 40 de milioane de lire sterline în Ucraina. Zelenski i-a spus lui Boris Johnson că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru țara sa.

UPDATE 09:48. Trupele ruse au cucerit temporar orașul port Berdeansk. Un soldat ucrainean a fost ucis, alți doi – răniți.

UPDATE 09:16. Ministerul Apărării rus anunță că au preluat controlul asupra celei mai mari Centrale Atomice din Ucraina, dar și una din cele mai mari din Europa și din lume, cea de la Zaporojie.

UPDATE 09:00. Negocierile dintre Rusia și Ucraina ar urma să înceapă la ora 12:00 ora Moscovei (11:00 ora Chișinău). Fiodor Venislavski, un reprezentant al biroului lui Zelenski, a spus acest lucru la o emisiune de la „Эхо Москвы” . El nu a dezvăluit componența delegației ucrainene, dar a menționat că aceasta va include reprezentanți ai Oficiului Președintelui și ai Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Ministerul de Externe din Belarus a publicat o fotografie cu sala în care se vor desfășura negocierile dintre Rusia și Ucraina:

foto: MFA Belarus/Twitter

UPDATE 08:48. Forțele terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei anunță pierderile totale estimate ale Rusiei în perioada 24 - 28 februarie:

Aeronave - 29, elicoptere - 29, tancuri - 191, vehicule blindate de luptă - 816, tunul 74 FAG SAM - 1, Auto - 291, tancuri 60 UAV OTR - 3, nave / bărci - 2, mijloace de apărare aeriană - 5, militari aproximativ 5.300. „Informațiile sunt orientative și pot fi clarificate, deoarece este extrem de greu de obținut după luptă, deoarece comandanții se concentrează în primul rând pe luptă. În plus, putem obține informații doar după bătălie, iar bătăliile sunt extrem de lungi în timp. Datele pot fi primite a doua zi și uneori o dată la două zile. În plus, dacă bătălia a durat noaptea și a început la o dată calendaristică și s-a încheiat la alta, este destul de dificil de separat în ce zi au avut loc pierderile”, precizează Forțele terestre ale Forțelor Armate ucrainene.

UPDATE 08:00. „96 de ore de rezistență.4 zile de dăruire, curaj și credință. Este timpul să-i admirăm pe concetățenii care țin sistemul aproape. Durere pentru cei care au cunoscut viața pentru Ucraina. Furia față de inamic, care ne ucide femeile și copiii, distruge orașele pașnice. Aveți încredere că va fi pedepsit! Categoric pedepsit! Greu, inevitabil. La urma urmei, ieri a fost o adevărată pauză. Războiul a devenit european. Ea a fost în sfârșit realizată așa”, se arată într-un mesaj postat de Forțele terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 07:45. Președintele american Joe Biden a anunțat că va organiza astăzi o întâlnire cu toți aliații și partenerii cu privire la un răspuns comun față de invazia Rusiei. Discuția va avea loc la 18:15, ora R. Moldova.

UPDATE 07:21. O rachetă a lovit un bloc de locuințe din centrul orașului Cernigov, două etaje inferioare au luat foc, numărul răniților este încă necunoscut, transmite presa ucraineană.

UPDATE 07:16. Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru a discuta problema Ucrainei în Adunarea Generală a ONU ce a fost convocată pentru luni într-o sesiune specială de urgență din cauza blocajului care există între membrii permanenți ai Consiliului, transmite CNN.

UPDATE 07:00. Mai multe explozii au fost auzite luni dimineaţa în capitala Kiev şi în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, potrivit serviciului de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor. „Toate încercările de a atinge scopul de către forțele de ocupație ruse au eșuat. Coloanele echipamentului ocupantului au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi semnificative de personal. Trupele ruse sunt demoralizate și epuizate. Am arătat că știm să ne protejăm casa de oaspeții nepoftiți”, a declarat Comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Comandantul Apărării Kievului, general-colonelul Oleksandr Syrsky.

UPDATE 06:55. De la începutul zilei de 28 februarie, forțele ruse au avut mai multe tentative de a captura Kievul, inclusiv noaptea trecută, însă, potrivit Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, capitala este sub controlul mișcărilor ucrainene.

UPDATE 06:50. În seara zilei de duminică, 27 februarie, a avut loc briefingul purtătorului de cuvânt al președinției ucrainene. Oleksiy Arestovich a spus că de astăzi, 28 februarie, va începe un adevărat asediu asupra orașelor Nicolaev, dar în special al Odesei. 11 nave de luptă rusești care pot transporta un batalion, sunt sau vor fi îndreptate spre Odesa și care vor încerca să se deșanteze în orașul aflat la mai puțin de 200 kilometri de Chișinău.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie și 27 februarie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media