Financial Times: Progrese în procesul de negocieri ruso-ucrainene. Părțile au elaborat un plan pentru a pune capăt ostilităților din Ucraina

16 martie 2022, 19:22 Ucraina 237
Negocieri ruso-ucrainene, 14 martie 2022.  Sursa: Mихайло Подоляк @Podolyak_M/Twitter

Delegațiile Ucrainei și Rusiei au făcut progrese semnificative și au elaborat un plan pentru a pune capăt ostilităților din Ucraina. Planul de acțiuni este format din 15 puncte, informează cotidianul Financial Times, care citează surse anonime, apropiate de procesul de negocieri.

Planul, potrivit surselor, presupune o încetare a focului și retragerea trupelor ruse dacă Ucraina acceptă un statut neutru și refuză să desfășoare trupe străine pe teritoriul său. De asemenea, scrie Financial Times, Kievul poate primi garanții de protecție de la aliați - SUA, Marea Britanie și Turcia.

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, într-un comentariu oferit FT, a subliniat că orice acord ar trebui să includă retragerea armatei ruse din Ucraina, inclusiv din regiunile sudice de-a lungul Mării Azov și Mării Negre, precum și de pe teritoriul de la est și nord de Kiev.

Mai devreme, Vladimir Medinski, un negociator din delegația Rusiei, a vorbit și despre statutul neutru al Ucrainei.

Kremlinul consideră neutralitatea Ucrainei după exemplul Suediei și Austriei drept o opțiune de compromis.

La rândul său, Podoliak, a spus că modelul de neutralitate „nu poate fi decât ucrainean.”

Versiunea austriacă sau suedeză a unui stat neutru presupune că țara nu se alătură niciunui bloc militar, refuză să desfășoare baze străine, dar are în același timp dreptul de a avea propriile forțe armate. Statutul nu interzice legăturile militare non-bloc: de exemplu, Austria și Suedia desfășoară exerciții comune cu țările NATO, notează publicația.

Astăzi, 16 martie, este a 21-a zi de când trupele Federației Ruse au invadat Ucraina. Urmăriți aici LIVE TEXTUL Replica Media despre evenimentele care se petrec în țara vecină.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie și 15 martie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media