„Noi am ieșit cu acest program nu pentru a speria, pentru a crea panică, ci pentru a fi pregătiți”, a declarat ministrul Spînu, după ce o parte din părinți au criticat măsura de trecere la învățământul online în eventualitatea unei crize a gazelor.
„Avem o situație că furnizorul, pentru care avem un contract de cinci ani, deja a redus sau a sistat livrările de gaz cu foarte multe țări europene, mult mai bogate și mai puternice decât Republica Moldova - Germania, Polonia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Italia, Austria, Letonia... Probabil trebuie să public o listă exhaustivă cu ce s-a întâmplat în ultimele șase luni cu acest furnizor și cum a reacționat față de țările europene. Respectiv, eu cred că este de bun simț și corect, față de cetățeni, ca noi, ca și guvernare, să avem acest plan de contingență, indiferent de scenariul care ar putea să fie”, a explicat ministrul.
Spînu a menționat că propunerile au fost supuse discuțiilor publice și că speră ca cei interesați să contribuie cu soluții, „astfel ca noi să fim cât mai pregătiți”.
„Nimeni nu-și dorește ca învățământul să treacă online. Niciun membru al Guvernului nu-și dorește asta. Cu siguranță în perioada septembrie, octombrie, toți copiii vor merge la școală, fără niciun fel de învățământ online. Credem că și în noiembrie va fi la fel. S-ar putea să apară o criză, dar în asemenea caz vom lua deciziile în funcție de situația creată. Avem multe școli care nu se încălzesc și folosesc alternativa la gaz, care cu siguranță nu vor trece la învățământ online”, a mai adăugat el.
În completare, prim-ministra Natalia Gavrilița a precizat că sunt școli care au încălzire pe lemne, cărbune, biomasă, și că măsura propusă de autorități nu va avea o abordare generală.
„Va fi doar în caz de strictă necesitate, doar pentru acele școli unde nu există alternative. Important este să ne gândim de pe acum - ce implică aceasta? Cine trebuie să se gândească cu 3-4 luni înainte și să pregătească totul pentru un asemenea plan de rezervă?”.
Amintim că la 3 august, MIDR a propus un șir de măsuri pentru a atenua impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023, care includ reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte și organizarea procesului de învățământ la distanță.
