LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 186. Marea Britanie oferă drone subacvatice Ucrainei; În Nova Kahovka, unde a fost echipat sediul ocupanților ruși, uzina Sokol este în flăcări

28 august 2022, 09:25 Ucraina 307
Război în Ucraina/ Artileria autopropulsată ucraineană trage împotriva forțelor ruse în regiunea Harkov .  Sursa: washingtonpost.com

Ucraina se află în a 186-a zi de război declanșat de Federația Rusă. Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a alocat 1,4 miliarde de grivne (aproximativ 37,7 milioane de dolari) pentru achiziționarea de echipamente strategice de iarnă.

Franța și Germania vor pleda pentru ca UE să continue eliberarea de vize rușilor care nu sunt asociați cu autoritățile, scrie Bloomberg, citând un document care a fost pregătit pentru o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Praga.

Batalioanele ruse care alcătuiesc noul înființat Corp 3 de armată ar putea fi transferate în Ucraina ca parte a unităților speciale de armament combinat pentru a relua operațiunile ofensive, eventual în Donețk și în sud, potrivit unui rezumat zilnic al Institutului American pentru Studiu de război (ISW).

Autoritățile de ocupație au elaborat un plan de evacuare în cazul unui accident la centrala nucleară Zaporojie.

UPDATE 18:23. În Rusia, Aikhal Ammosov - activist și muzician din Yakuțk, a fost acuzat de „discreditarea armatei”.

Motivul a fost un banner cu sintagma „Yakutian punk against war” (n.red. Yakut punk - împotriva războiului), pe care muzicianul a încercat să-l atârne în centrul Yakuțkului înainte ca prim-ministrul Mihail Mișustin să sosească în oraș.


UPDATE 17:50. Pe 27 august, 11 nave cu un volum total de 45 de mii de tone au trecut în direcția porturilor ucrainene dunărene (Izmail, Reni și Ust-Dunaysk).

Aceasta este o cifră record din 24 februarie, a informat serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii din Ucraina.

Din martie, Ucraina a reușit să transporte peste 4 milioane de tone de cereale prin porturile dunărene, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii.

„Dinamica creșterii este semnificativă. Dacă în martie porturile noastre procesau doar 16,5 mii de tone de produse agricole pentru export, atunci în iulie cifra a fost de aproximativ 1,4 milioane de tone”, a spus șeful Ministerului Infrastructurii Alexander Kubrakov.

El consideră că, sub rezerva investiţiilor sistemice şi modernizării porturilor de pe Dunăre, capacitatea acestora poate fi mărită la 25 de milioane de tone de marfă pe an.

Până în iulie trecerea în porturile ucrainene dunărene era posibilă doar prin Canalul Sulina românesc. După eliberarea insulei Șerpilor de către Ucraina, a fost deschisă o altă cale pentru trecerea navelor care transportau produse agricole - prin gura Bystry.


UPDATE 16:35. În Nova Kahovka, în clădirea fabricii de instrumente Sokol, pe teritoriul căreia și-au stabilit cartierul general armata rusă, a izbucnit un incendiu după ce a fost lovită de mai multe obuze. Acest lucru este raportat de Interfax-Ucraina, citând martori oculari, transmite BBC.

Serghei Khlan, consilier al șefului regiunii Herson ocupată de ruși, a confirmat informațiile despre o lovitură ucraineană asupra cartierului general al armatei ruse de pe teritoriul Sokol.


UPDATE 16:14. Rusia susține că a lovit atelierele de la fabrica Motor Sich din regiunea Zaporojie din Ucraina. Instalația ar fi locul unde elicopterele forțelor aeriene ucrainene sunt reparate, declară ministerul rus al apărării.

„Armele de înaltă precizie ale Forțelor Aerospațiale Ruse din orașul Zaporojie, pe teritoriul uzinei Motor Sich, au lovit magazinele de producție, în care au fost reparate elicopterele Forțelor Aeriene Ucrainene”, se spune în raportul autorităților ruse.

Rușii mai susțin că forțele ucrainene au bombardat centrala nucleară Zaporizhzhia în ultimele două zile.

Amintim că, Ucraina și Rusia continuă să se acuze reciproc de bombardarea în apropierea celei mai mari instalații nucleare din Europa, în ceea ce a devenit un punct de aprindere periculos în război, pe fondul preocupărilor legate de potențialul unei scurgeri de radiații.


UPDATE 15:38. Un meci de fotbal din Ucraina a durat aproape patru ore și jumătate pentru că a fost întrerupt de trei ori de alerte de raid aerian, scrie Ministerul Apărării al Ucrainei pe Twitter.

Meciul dintre echipele din Lviv și Harkiv a avut loc în cadrul celui de-al 32-lea campionat ucrainean de fotbal.

Imaginile de pe teren îi arată pe jucători care ridică un banner pe care scrie „Rusia este un stat terorist”.


UPDATE 14:37. Forțele ucrainene anunță despre pierderile rusești din ziua invaziei și până în prezent:

personal - aproximativ 46.750 (+250) persoane au fost lichidate;
tancuri - 1.942 1942 (+3);
mașini blindate de luptă - 4.257 (+3);
sisteme de artilerie - 1.050 (+5);
RSZV / MLRS - 274 (+0);
sisteme de război antiaerian - 148 (+0);
aeronave - 234 (+0);
elicoptere - 202 (+0);
UAV nivel operațional-tactic - 838 (+2);
rachete de croazieră - 196 (+0);
nave de război / bărci - 15 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 3.171 (+6);
echipamente speciale - 99 (+0).


UPDATE 13:55. Marea Britanie oferă drone subacvatice Ucrainei şi antrenează personalul ucrainean din Marea Britanie pentru a le folosi în vederea curăţării zonei de coastă de mine, a anunţat Ministerul Apărării, citat de The Guardian.

Zeci de ucraineni vor fi învăţaţi în următoarele luni să folosească vehiculele autonome de vânătoare de mine, de către Royal Navy şi partenerii americani, unii începând deja pregătirea. Şase vehicule autonome de vânătoare de mine sunt trimise să caute mine ruseşti în apele de lângă coasta ucraineană. Trei vehicule urmează să fie trimise din stocurile din Marea Britanie, în timp ce alte trei vor fi cumpărate de la industrie. Vehiculele autonome uşoare pot fi utilizate în medii de coastă puţin adânci şi sunt proiectate să funcţioneze la adâncimi de până la 100 de metri pentru a detecta, localiza şi identifica minele prin utilizarea unei serii de senzori.

Rusia s-a folosit de alimente ca de o armă, prin blocarea porturilor Ucrainei la Marea Neagră pentru a împiedica exporturile, distrugând în acelaşi timp agricultura ucraineană, ceea ce a afectat cele mai sărace ţări din lume, pe măsură ce preţurile alimentelor cresc. Doar câteva nave care transportau cereale au reuşit să părăsească Ucraina după un acord intermediat de ONU în iulie, care ar trebui să permită exporturile de alimente.

Cu toate acestea, încercările de a scoate alimente din ţară au continuat să fie perturbate de minele maritime plasate de forţele ruse de-a lungul coastei Ucrainei.


UPDATE 13:00. Într-un raport de informații al Departamentului de Apărare al Regatului Unit de duminică se vorbește despre decizia recentă a lui Vladimir Putin de a mări dimensiunea forțelor armate ruse.

După cum s-a raportat săptămâna aceasta, președintele rus a ordonat o creștere cu 140.000 a dimensiunii forțelor armate ruse începând de anul viitor.

Analizând acest decret, ofițerii de informații britanici scriu că rămâne neclar dacă Rusia va încerca să ocupe aceste noi posturi vacante prin recrutarea mai multor „soldați voluntari cu contract” sau prin creșterea numărului de recrutați.

În orice caz, în conformitate cu legislația actuală, este puțin probabil ca acest decret să ofere progrese semnificative în creșterea puterii de luptă a trupelor rusești în Ucraina, prevăd analiștii.

Faptul este, spune raportul, că Rusia a pierdut deja zeci de mii de soldați în acest război; recrutarea de noi militari contractuali este extrem de scăzută; iar soldații conscriși nu sunt obligați din punct de vedere tehnic să servească în afara Rusiei.


UPDATE 11:45. Pe lângă bombardarea masivă a regiunii Dnipropetrovsk, despre care am vorbit puțin mai devreme, în noaptea trecută trupele ruse bombardau alte regiuni ale Ucrainei.

După cum a raportat în biroul președintelui ucrainean, în special în regiunea Harkiv, teritoriul taberei de copii a fost lovit. Nu au fost înregistrate victime sau pagube.

Cu toate acestea, în Zolochiv, o persoană a murit din cauza bombardării unei case care a fost distrusă. De asemenea, rușii au bombardat Harkiv, districtele Bogodukhovsky, Chuguevsky și Izium din regiune.

În regiunea Lugansk, trupele ruse au încercat să avanseze în șase locuri diferite, potrivit biroului prezidențial. De două ori au organizat un asalt cu sprijin aerian, dar armata ucraineană a reușit să oprească fiecare dintre aceste atacuri.

„În general, avioanele inamice au lansat lovituri aeriene în apropierea a patru așezări. Numai aseară, bombardamentele de artilerie ale rușilor au fost înregistrate de 17 ori. În cinci cazuri, au folosit mai multe lansatoare de rachete. Tancurile s-au alăturat atacurilor de patru ori”, raportează biroul președintelui.

În regiunea Donețk, bombardamentele au continuat noaptea trecută în Slaviansk (cladiri înalte și o școală au fost avariate), Kramatorsk (vizate la infrastructura de transport, clădirile înalte au fost avariate) și, de asemenea, în vecinătatea Avdiivka. În ultima zi, o persoană a murit și două au fost rănite.

Obuzul a fost efectuat cu artilerie de tun, MLRS „Uragan”, „Grad”, rachete S-300. Regiunea rămâne fără gaz și parțial fără apă și electricitate.

Atacuri nocturne au fost înregistrate și în regiunea Nikolaev: clădiri rezidențiale din Shiroky au fost distruse, dar nu au fost victime.

La Herson s-au auzit explozii puternice seara și noaptea, transmite biroul președintelui. Timp de câteva ore, regiunea a rămas din nou fără energie electrică și apă.

Potrivit biroului, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus depozitele de muniții rusești lângă Herson - în Inginerie și Cernobaevka - și au lovit din nou podurile Antonovsky și Darevsky.

Cea mai dificilă situație rămâne în districtele Kakhovka și Berislav. „Din cauza ostilităților constante, multe sate sunt pe cale de distrugere, unele dintre ele nu au apă și electricitate aproape jumătate de an”, explică OP.

Ei notează, de asemenea, că recent sondajele de opinie telefonice s-au intensificat în regiune. „Oamenii sunt chemați cu întrebări despre cum trăiesc, ce cred despre Rusia și cum îl tratează pe Putin. Patrulele din ușă în ușă și verificarea pașapoartelor și a telefoanelor de către armata rusă continuă", se arată în raport.


UPDATE 11:10. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) al Republicii Moldova informează că, cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 13 704 treceri, dintre care 6 725 pe direcția intrare în Republica Moldova.

Totodată, numărul de 2 407 au constituit trecerile minorilor ucraineni.


UPDATE 10:37. Președintele administrației militare regionale Dnepropetrovsk Valentin Reznicenko, anunță că trupele ruse au tras în regiune în cursul nopții trecute.

„Orașele și satele noastre au fost bombardate cu diferite arme toată noaptea”, a scris el pe canalul său Telegram. Potrivit acestuia, atacurile au fost efectuate de „Grads”, „Uragane”, precum și de artilerie grea.

În special, rușii au tras în regiunea Nikopol din „Grad” și artileria grea, nu s-au înregistrat victime.

„Rușii au bombardat Nikopol de trei ori. Au mutilat mai multe clădiri rezidențiale și mașini. Peste 1.500 de familii au rămas fără electricitate. Electricienii lucrează deja", a spus șeful OVA.

În comunitatea Marganeț, o casă a fost distrusă, alte circa 10 au fost avariate. În Marganeț, un depozit și atelierele unei fabrici locale au fost avariate, iar o linie electrică a fost ruptă în oraș.

Rachetele și obuzele au distrus, de asemenea, case și anexe din districtele Krasnogrigorievsky, Krivorozhsky și Zelenodolsky. Din fericire, nu au fost victime.


UPDATE 10:00. Șeful administrației militare regionale Sumî, Dmitri Jivițki, într-un mesaj pe Telegram anunță că pe parcursul zilei de ieri peste 220 de obuze și mine au survolat de-a lungul graniței regiunii Sumî cu Federația Rusă.

Teritoriile sub foc au fost:

▪️ Comunitățile Khota, Myropil, Bilopol, Krasnopil din raionul Sumî;

▪️Comunitatea Znob-Novgorod din districtul Shostkinsky;

▪️Comunitatea Novoslobidsk din districtul Konotop.

„În urma bombardării comunității din Novoslobodsk, două persoane au fost rănite - sunt membri ai aceleiași familii, o mină a zburat direct în casa lor. În sat au fost avariate și case private și clădiri agricole. Bovine rănite. Ca urmare a bombardării unuia dintre satele comunității Bilopol, întreaga infrastructură a satului a fost complet deteriorată. Aproximativ 50 de mine au aterizat aici, au izbucnit incendii în clădirile colegiului, școlii, grădiniței și oficiului poștal. Casele particulare au fost avariate. Detaliile sunt în curs de clarificate”, scrie Jivițki.


UPDATE 09:20. Administrația de ocupație a regiunii Zaporojie a elaborat un plan de evacuare a populației în cazul unui accident la centrala nucleară Zaporojie, amenințare despre care anunță atât de Ucraina, cât și de comunitatea internațională.

„Desigur, ne-am pregătit pentru orice evoluție a situației și, prin urmare, am elaborat un plan de evacuare a populației în cazul în care va apărea o astfel de nevoie”, a declarat Ievgheni Balițki, șeful administrației de ocupație, într-un interviu pentru RIA Novosti.

Lucrătorii centralei nucleare - cea mai mare din Europa - acuză armata rusă de presiune psihologică și fizică. Autoritățile ucrainene spun că Rusia pune în pericol stația și efectuează bombardamente regulate.

Armata rusă și autoritățile de ocupație acuză zilnic Ucraina de bombardamente. Cu o zi înainte, administrația Energodar ocupată a susținut că au avut loc cinci lovituri de artilerie ale armatei ucrainene direct pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie.

Între timp, AIEA a format un grup de experți care urmează să fie trimiși la centralele nucleare - New York Times a raportat acest lucru cu o zi înainte. Potrivit acesteia, grupul includea șeful agenției, Rafael Grossi, și alte 13 persoane. Reprezentanții SUA și Marii Britanii nu se numără printre aceștia.

Acum stația funcționează normal și nivelul radiațiilor este normal, susține Balițki (contrar povestirilor personalului stației, care a vorbit cu jurnaliştii sub condiția anonimatului). Armata rusă a preluat controlul centralei nucleare la începutul lunii martie.


UPDATE 09:00. Batalioanele ruse care alcătuiesc noul înființat Corp 3 de armată ar putea fi transferate în Ucraina ca parte a unităților speciale de armament combinat pentru a relua operațiunile ofensive, eventual în Donețk și în sud, potrivit unui rezumat zilnic al Institutului American pentru Studiu de război (ISW).

După cum a spus ISW mai devreme, batalioanele de voluntari, care recrutează soldați contractați în regiunile Rusiei, pot fi împărțite în două grupuri. Unii sunt trimiși imediat în prima linie, în timp ce alții sunt combinați în noul Corp al 3-lea de armată.

Analiza de către Janes Intelligence Group a fotografiilor de antrenament de luptă a unităților de corp la terenul de antrenament Mulino de lângă Nijni Novgorod arată că acestea se antrenează folosind echipamente mai moderne - vehicule de luptă de infanterie BMP-3, tancuri T-80BVM și T-90M.

Cu o zi înainte, proiectul Conflict Intelligence Team (CIT) a raportat că Corpul 3 de armată, complet echipat cu echipamente moderne, a fost dislocat în gara Neklinovka din regiunea Rostov, lângă granița cu regiunea Donețk a Ucrainei. Proiectul s-a referit la fotografii și videoclipuri ale transportului de echipamente militare pe calea ferată.

Faptul că unitățile de corp se antrenează cu cele mai bune echipamente indică faptul că armata rusă intenționează să le folosească în operațiuni ofensive și speră să restabilească ritmul ofensiv undeva pe linia frontului, cred experții ISW.

Dacă raportul CIT privind transferul de T-80BV și T-90M este corect, atunci se poate presupune că Corpul 3 este planificat să fie utilizat pentru a consolida operațiunile ofensive în apropiere de Donețk, unde traficul în jurul Marinka, Peskov și Avdiivka s-a blocat după ceva succes, scriu ei.

Experții nu exclud o altă opțiune - părți ale corpului pot fi trimise în sudul Ucrainei. Presa locală a raportat că batalionul de comunicații din teritoriul Khabarovsk va sprijini desfășurarea de unități în regiunea Herson și va asigura controlul Corpului 3 de armată. Autorii raportului consideră că aceasta este o dovadă a posibilelor planuri ale Kremlinului de a folosi corpul în direcția Herson.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca părți din Corpul 3 de armată să poată crea o putere de luptă eficientă, potrivit ISW. Echipamentul tehnic mai bun nu face neapărat trupele mai eficiente dacă personalul nu este suficient de instruit sau disciplinat, amintesc ei. Referindu-se la fotografiile pe care le au la dispoziție, experții spun că membrii batalioanelor de voluntari sunt bătrâni sau cu sănătate precară. În plus, li se amintește de lipsa ofițerilor cu experiență - acest lucru, în opinia lor, va reduce eficacitatea Corpului 3 Armată.


UPDATE 08:47. Pentagonul a extins utilizarea transportului maritim pentru a furniza arme Ucrainei, au declarat oficialii Departamentului de Apărare al SUA, a raportat Washington Post.

La începutul invaziei ruse, Washington s-a bazat foarte mult pe puterea aeriană pentru a livra arme cât mai repede posibil, dar în câteva săptămâni și în primăvară, Pentagonul a început să trimită unele dintre arme pe mare.

Atunci Statele Unite au început să furnizeze Ucrainei artilerie obuzier și alte arme grele, care necesită un flux constant de muniție de calibru mare, a explicat armata reporterilor.

„Când am început să le furnizăm obuziere, știam că vom avea nevoie de mai multă muniție”, a spus Steven Patthoff, șef adjunct al Comandamentului pentru Transport din SUA, care sugerează că SUA ar putea crește în continuare transporturile de arme maritime către Ucraina.

Oficialii militari au refuzat să ofere rute specifice pentru livrarea de arme către Ucraina, dar au clarificat că unele tipuri intră imediat în Ucraina, în timp ce altele sunt folosite pentru a reface stocurile americane în țările europene. Navele pot transporta o cantitate imensă de marfă, ceea ce ar putea permite Ucrainei să creeze un arsenal mare, notează ziarul.

Săptămâna aceasta, Statele Unite au oferit Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 3 miliarde de dolari. După cum a anunțat Pentagonul, pachetul oferit în cadrul Inițiativei de Asistență pentru Securitate a Ucrainei (USAI) va fi o investiție pe termen lung în construirea forțelor armate ucrainene.


UPDATE 08:30. Stocurile rusești de rachete, în special rachete de înaltă precizie, se epuizează rapid, a declarat Vadym Skibitsky, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, într-un interviu pentru RBC Ucraina.

Potrivit departamentului său, Rusia a cheltuit aproximativ 55% din numărul de rachete cu care a început războiul.


UPDATE 08:20. Franța și Germania vor pleda pentru ca UE să continue eliberarea de vize rușilor care nu sunt asociați cu autoritățile, scrie Bloomberg, citând un document care a fost pregătit pentru o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Praga.


UPDATE 08:00. New York Times, citând sursele sale, relatează că AIEA a aprobat componența misiunii la centrala nucleară Zaporojie - lista participanților săi include șeful agenției, Rafael Grossi.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august și 27 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media