„Astăzi, când cineva ia mită în Moldova, se gândește cât va trebui să dea mită apoi, ca să fie eliberat și să scape de pedeapsă. Eu cred că acest tip de corupție este cel mai grav risc și impediment în sistemul nostru de justiție. Când un medic pe un câmp are responsabilitatea de a salva soldații răniți, iar el merge și le dă otravă ca să moară mai repede, asta creează o situație de criză care este urgentă și extrem de periculoasă.
În opinia mea, criminalii din sistem care sunt corupți, sunt cei mai periculoși criminali. Nu ne putem permite să așteptăm rezultatele la procesul de vetting, pentru că avem dosare care chiar acum pot fi compromise din interior. Astfel de crime împiedică misiunea sistemului juridic în combaterea corupției. În al doilea rând, creează risc de sabotaj a cauzelor de rezonanță. În al treilea rând, subminează încrederea societății în organele de drept. Deci, ce-o să se întâmple când noi avem succes să aducem o cauză penală în judecată, și oamenii din sistem o să poată sabota așa cazuri. Noi nu ne putem permite să rămână în sistemul nostru”, a declarat șefa PA la prima sa conferință de presă din noua funcție.
În context, Veronica Drăgălin a dat asigurări că „va dedica toate resursele” în investigarea cazurilor în corupție în care sunt implicați oameni ai legii ce abuzează și drept rezultat finalitatea dosarelor este compromisă.
„Condamnările definitive vor lua timp. Primele rezultate palpabile nu vor veni peste noapte. Eu, ca conducător al acestei instituții, voi dedica toate resursele pe care le am la dispoziție pentru a investiga așa feluri de abuz și corupție și vă promit că pentru așa fel de infractori și vom cere cere mai dure pedepse pe care le permite legea”, a mai adăugat procurora.
Procurora-șefă Anticorupție, Veronica Drăgălin, și-a început mandatul și a fost prezentată colaboratorilor instituției de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, la 1 august 2022. Ea a fost numită în funcție pentru un mandat de 5 ani.
