Fostul premier Ion Sturza, prognoze pentru iarnă: „Ne așteptăm la o scădere a prețului la gaz pentru R. Moldova de 40 - 50%”

9 august 2022, 12:43 Economie 16100
Ion Sturza.  Sursa: Facebook/AlexandruMachedon

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Ion Sturza a menționat că începând din luna noiembrie, parametrii de calcul se inversează, 70% din mixt reprezentând prețul la petrol și 30% la gaz pe piețele internaționale, asta însemnând, după prognozele fostului premier, o scădere a prețului la gaz cu circa 40 - 50%. De asemenea, el a subliniat că este foarte puțin probabil ca Rusia să întrerupă livrările de gaz în Moldova, deoarece „asta ar însemna să înghețe la propriu Transnistria”.

„În primul rând, Moldova va avea gaz. Întreruperea livrării gazului de către ruși este puțin probabilă. Asta ar însemna să înghețe la propriu Transnistria, lăsând-o fără gaz și curent, dar și fără un venit constant. (...) În perioada de iarnă, începând din noiembrie, parametrii se inversează - 70 % din mixt reprezintă prețul la petrol și 30% la gaz pe piețele internaționale. Luând în vedere faptul că prețul la petrol a scăzut în ultima perioadă constant și va mai scădea, putem să ne așteptăm la o scădere a prețului la gaz pentru Moldova de 40 - 50%”, a explicat Ion Sturza.

Ca o alternativă în cazul în care, din considerente care nu depind de Moldova, livrările de gaz rusesc se vor sista, acesta a subliniat posibilitatea de a aduce gaz prin gazoductul Iași - Ungheni, care ar fi suficient pentru cetătățenii din dreapta Nistrului să treacă de iarnă.

Referindu-se la prețul energiei electrice, ex-premierul a spus că acesta va rămâne constant, „poate ușor în scădere”.

În aceeași ordine de idei, Ion Sturza a adus prognoze optimiste, enumerând un șir de ieftiniri pe mai multe nișe.

„Prețul la carburanți scade și este cel mai jos din regiune. Prețurile la materiile prime de bază - metale, lemn, chimicale - scad pe fondul unei încetiniri globale economice. Prețurile la alimente s-au stabilizat. La pozițiile-cheie - grâu, ulei au început să scadă”.

Amintim că, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de compania rusească Gazprom pentru luna august 2022 va constitui 1 458,5 de dolari pentru mia de metri cubi.

Într-o postare pe canalul său de Telegram, Vadim Ceban a scris că pentru luna august prețul de achiziție al gazului livrat în conformitate cu termenii contractului cu CSP „Gazprom”, se va ridica la SA „Moldovagaz” 1 458,5 dolari SUA la mia de metri cubi”.

Tariful pentru luna august este cu 478,5 de dolari mai mult decât pentru luna iulie, când prețul de aciziție a fost de 980 de dolari pentru 1.000 m3 .

Totodată, pe 14 iulie Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a aprobat un tarif de 20,61 lei, fără TVA, pentru consumatorii finali, după ce Moldovagaz a cerut un preț de peste 26 de lei, fără TVA inclus.

Anatol
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media