Prețurile ajustate la gazele naturale au intrat în vigoare: Moldovagaz explică cum se va calcula tariful în factura la gaz pentru luna august

13 august 2022, 13:19 Economie 173
gaz, Moldovagaz, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

Cetățenii vor achita mai scump pentru gaz. Asta în contextul în care au intrat în vigoare a noilor prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, aprobate prin Hotărârea Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) la 4 august curent, și sunt aplicate începând cu 12 august.

Astfel, începând cu 12 august:

- în punctele de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 18 819 lei/1000m3 (fără TVA);
- în punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 19 066 (fără TVA);
- în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 19 317 (fără TVA);
- în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 19 654 (fără TVA);
- în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 21 296 (fără TVA).

În aceste circumstanțe, drept bază pentru emiterea facturilor de plată pentru luna august 2022 vor servi prețurile reglementate în vigoare pe parcursul perioadei de facturare.

Astfel, în luna august curent procesul de citire a indicațiilor echipamentelor de măsurare în scopul facturării consumului de gaze naturale se va desfășura în perioada:

- 12-15 august 2022– pentru determinarea volumului de gaze naturale consumat până la data intrării în vigoare a noilor prețuri reglementate la gazele naturale;
- 25 august-03 septembrie 2022 – pentru determinarea volumului de gaze naturale consumat după data intrării în vigoare a noilor prețuri reglementate la gazele naturale.

Amintim că, la 4 august, ANRE a aprobat tarife majorate la gazele naturale. Astfel, potrivit noii de decizii, cetățenii vor scoate din buzunar 21 lei și 29 de bani, fără TVA, sau circa 23 de lei cu TVA inclus, pentru un metru cub.
Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media