Președintele Joe Biden și-a exprimat sprijinul ferm pentru Moldova în discursul său la Castelul Regal din Varșovia care a avut loc pe 21 februarie. S-a întâlnit rapid cu președinta Maia Sandu după sosirea sa în Polonia pentru Formatul București (B9), o asociație a nouă țări membre ale NATO din flancul estic al Alianţei.
Summitul marchează un an de când Rusia a invadat Ucraina, iar contextul în care a avut loc întâlnirea are legătură cu informațiile recente care ar indica o posibilă agresiune asupra Republicii Moldova.
„Cetățenii moldoveni arată determinare pentru a trăi în libertate. Ei și-au câștigat independența și sunt acum în plin proces de integrare în Uniunea Europeană. Președinta Maia Sandu este aici, dar nu știu unde stă, sunt foarte mândru să fiu aici alături de dumneavoastră și poporul Moldovei iubitor de libertate. Vreau să le dați un rând de aplauze!”, a declarat Biden în discrursul său de marți seara pe care l-a ținut în fața a mii de oameni.
Discursul de aproape 20 de minute al președintelui american a fost construit pe o antiteză între democraţie şi autocraţie, între lumea liberă şi Vladimir Putin, căruia Joe Biden i-a pronunțat numele de zece ori.
Biden a menționat „asaltul ucigaş al lui Putin în Ucraina” și a spus că „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, iar Statele Unite și aliații se vor asigura că va plăti pentru toate atrocitățile și crimele împotriva umanității”.
El le-a transmis rușilor că Statele Unite şi naţiunile din Europa nu caută să controleze sau să distrugă Rusia, că Occidentul nu a complotat pentru a ataca Rusia, aşa cum a afirmat marți într-un discurs virulent Vladimir Putin, și că președintele Rusiei este cel care a început acest război și tot el este cel care îl poate opri.
Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit la Varșovia cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la câteva zile după ce secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA sunt „profund îngrijorate” de eforturile Rusiei de a destabiliza situația de securitate a Republicii Moldova.
În timpul întâlnirii, Biden a subliniat asistența în curs de desfășurare a SUA pentru „a ajuta Moldova să își consolideze rezistența politică și economică, inclusiv agenda sa de reformă democratică și securitatea energetică, și pentru a aborda efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
