Batrîncea critică interzicerea simbolurilor „V”, „Z” și panglica Sf. Gheorghe: Poate împinge țara noastră spre un conflict armat pe care cetățenii nu și-l doresc

19 aprilie 2022, 16:13 Politică 225
Vlad Batrîncea, deputat fracțiunea BCS.  Sursa: Replica media

Partidul Socialiștilor (PSRM) critică decizia și declarațiile președintei Republicii Moldova Maia Sandu privind interzicerea simbolurilor războiului în Ucraina - literele V, Z și panglica Sfântului Gheorghe. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a calificat declarațiile șefei statului drept „agresive” și a avertizat că deciziile guvernării „pot împinge țara noastră spre un conflict armat, pe care cetățenii noștri nu-l doresc cu desăvârșire”.

„În loc să unească societatea, președinta Maia Sandu o dezbină cu multă insistență și cinism, amenință cetățenii țării noastre cu pedepse dacă nu se supun cenzurii instituite de actualul regim. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova califică declarațiile Maiei Sandu drept încercare de a isteriza societatea și pericol mare pentru pacea și buna înțelegere între diferite grupuri sociale din țara noastră”, și-a început mesajul vicepreședintele Parlamentului.

Batrîncea a menționat că de la începutul „evenimentelor din Ucraina”, PSRM a stabilit un consens cu guvernarea de a păstra neutralitatea, fără a lua partea cuiva, și s-a implicat „cel mai mult și foarte rapid, la nivelul conducerii de raioane și primării, pentru a oferi tot suportul necesar refugiaților din Ucraina”, în schimb, spune el, guvernarea a renunțat la înțelegerea inițială de a păstra neutralitatea și „recurge la acțiuni periculoase care divizează puternic societatea moldovenească ”.

Batrîncea este de părere că guvernarea impune „o cenzură totală” și încearcă în acest fel „să închidă gura oamenilor nemulțumiți de nivelul lor de viață”.

Legea promovată astăzi de președintele statului „este un instrument al regimului totalitar de a suprima libertatea cetățenilor de a purta vie memoria celor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei” și o încercare „de a suprima idea Victoriei asupra fascismului”, a mai spus deputatul BCS.

„PSRM condamnă cu fermitate acest comportament agresiv, precum și deciziile regimului, care pot împinge țara noastră spre un conflict armat, pe care cetățenii noștri nu-l doresc cu desăvârșire. Facem apel repetat ca reprezentanții regimului să conștientizeze importanța pașilor pe care-i fac și contextual în care suntem, pornind de la interesul suprem de a păstra pacea în țară, dar și de a asigura bunăstarea cetățenilor”, a încheiat liderul PSRM.

Amintim că marți 19 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat într-un briefing de presă că a promulgat legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina - literele Z, V și panglica Sfântului Gheorghe.

Șefa statului a explicat că nimeni nu intenționează să interzică sărbătoarea de 9 mai și că oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

La 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, un amendament la Codul Contravențional privind interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina. Deputata Olesea Stamate, raportoarea proiectului legislativ, a explicat că inițiativa propusă nu interzice utilizarea acestei panglici atunci când ea este parte a medaliilor. „Cei care au primit-o în semn de recunoștință pentru că au luptat în război, au apărat acest popor, și-au apărat patria, o vor putea purta in continuare”, a spus aceasta.

Deputații PAS au înaintat amendamentul în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media