Gazprom a întrerupt astăzi aprovizionarea Finlandei cu gaze din cauza disputei privind plățile în ruble

21 mai 2022, 11:09 Externe 36
Rusia a întrerupt aprovizionarea Finlandei cu gaze.  Sursa: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Aprovizionarea Finlandei cu gaze naturale din Rusia a fost întreruptă sâmbătă, 21 mai, după ce ţara nordică a refuzat să plătească volumele de gaz achiziționate în ruble, anunță gigantul Gazprom într-un comunicat de presă. Compania energetică finlandeză de stat Gasum, a informat că acum se va aproviziona cu gaz din conducta care leagă Finlanda de Estonia, iar în perspectivă planifică să renunțe definitiv la gazul rusesc.

„Gazprom a oprit complet livrările de gaz către Gasum (Finlanda) din cauza refuzului de a efectua plățile în ruble. Până la sfârșitul zilei lucrătoare din 20 mai, Gazprom Export nu a primit plata pentru livrările de gaze din aprilie de la Gasum (Finlanda), în conformitate cu Decretul președintelui Federației Ruse nr. 172 din 31 martie 2022. Plățile pentru gazele furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble folosind noile rechizite bancare, despre care contrapărțile au fost informate în timp util”, anunță Gazprom.


Compania a informat, de asemenea, că în 2021, Gazprom Export a furnizat companiei finlandeze Gasum 1,49 miliarde de metri cubi de gaz, ceea reprezintă 2/3 din consumul total de gaze din Finlanda.

Despre întrerupera livrărilor de gaz a informat și compania finlandeză: „Livrările de gaze naturale către Finlanda în cadrul contractului de aprovizionare Gasum au fost întrerupte. „Acum gazul va fi furnizat din alte surse prin gazoductul Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia”

Grupul finlandez a declarat vineri că a fost informat de către gigantul rus Gazprom cu privire la întreruperea livrărilor începând de sâmbătă.

În aprilie, Gazprom a cerut ca toate plăţile viitoare pentru livrările sale de export de gaze să fie decontate în ruble şi nu în euro, dar Gasum a respins cererea şi grupul a anunţat marţi că va cere arbitraj în justiţie.

Deşi gazul reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, cel folosit de ţara nordică provine în principal din Rusia.

Gasum a asigurat însă că va putea obţine gaz de la alţi furnizori şi că îşi va continua activităţile „în mod normal”.

Finlanda a dezvăluit vineri planurile de a renunța la gazul rusesc iarna viitoare, anunţând în special închirierea pe zece ani, împreună cu Estonia vecină, a unui terminal plutitor de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL).

Gazprom a mai întrerupt furnizarea de gaze către câteva ţări care au refuzat să plătească în ruble pentru a nu sprijini economia rusă în timpul războiului din Ucraina, precum Polonia şi Bulgaria.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media