Perchezițiile în dosarul blanchetelor pentru pașapoarte: 13 persoane au fost plasate în arest preventiv în izolatoarele CNA și DP Chișinău

3 mai 2022, 17:46 Justiție 262
Agenția Servicii Publice (ASP).  Sursa: www.asp.gov.md

Procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI (SPIA al MAI), Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat pe parcursul zilei de astăzi, 3 mai, 60 percheziții la domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), cât și la persoane fizice și sediilor unor companii, vizate în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte. Prin urmare, au fost reținute și audiate în total 13 persoane, acestea fiind plasate în izolatorul de detenție preventivă al Centrului Național Anticorupție (CNA) și al Direcției de Poliție Chișinău, anunță Procuratura Anticorupție.

În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost ridicate documente, înscrisuri de ciornă, blocuri de sistem de la computere, alte suporturi electronice cum ar fi Flash-carduri, harduri, precum și telefoane mobile etc., care urmează să fie examinate și apreciate în cumul cu alte probe administrate în cadrul investigațiilor penale realizate pe caz.

Mai mult ca atât, procurorii anticorupție urmează să înainteze în următoarele zile acte de acuzare persoanelor reținute și să se aprecieze asupra oportunității aplicării măsurilor preventive în privința acestora.

Tot astăzi, Serghei Railean, fostul director Agenției Servicii Publice, a fost reținut pe un termen de 72 de ore.

Celălalt ex-director al ASP, Vladislav Zara, ar fi părăsit țara.

ASP a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie 2021, o licitație în valoare de aproximativ 500 milioane lei pentru procurarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare. Deputatul PAS Radu Marian a emis mai multe demersuri ca respectiva licitație să fie stopată motivând că la depozitul ASP există o rezervă de 400.000 de blanchete, ceea ce ar fi suficient pentru activitatea instituției timp de aproximativ 1 an.

Ulterior, șeful ASP Vladislav Zara a acuzat instituția prezidențială că ar face presiuni asupra ASP pentru a anula licitația nominalizată. În reacție, Președinția a declarat că acuzațiile directorului Agenției vin după ce organele de drept au fost sesizate pe acest caz.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită la 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material (art.327 alin.(2) din Codul penal), de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice.

Ulterior, la 05 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat (art.327 alin.(3) din Codul penal). Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

Mai exact, conform evenimentelor cronologice identificate la moment de procurori, persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice, entitate succesoare a Î.S. „CRIS REGISTRU”, sunt bănuite că, în perioada 2013-2021, executând indicațiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal organizat creat și condus de o persoană notorie la acel moment în societate, au pus la cale și au creat o schemă de achiziționare frauduloasă a sistemului automatizat de producere și personalizare a documentelor, precum și de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate.

Astfel, membrii grupului de lucru pe achiziții din cadrul Î.S. „CRIS REGISTRU”, executând indicațiile parvenite de la unii membri ai grupului criminal organizat, abuzând de atribuțiile lor funcționale care le reveneau potrivit actelor normative care le reglementau activitatea, au încheiat contracte de prestări servicii și ulterior contracte și acorduri adiționale frauduloase, contrar actelor normative, fără petrecerea procedurii de achiziții, în scopul favorizării unui agent economic concret și beneficierii de unele plăți introduse abuziv spre achitare după încheierea contractului inițial și care inevitabil au dus la majorarea prețului pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau suportați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte.

Totodată, aceștia sunt bănuiți că, ulterior au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele Î.S. „CRIS REGISTRU” și ulterior ASP, cu suma totală de aproximativ 26 milioane euro, echivalentul a peste 500 milioane lei, bani de care a beneficiat grupul criminal organizat ceea ce reprezintă daune în proporții deosebit de mari.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media