UPDATE 22:10. Viceprim-ministra ucraineană Irina Vereșciuk a declarat că astăzi cel puțin 50 de civili au fost evacuați cu succes de la uzina de oțel Azovstal din Mariupol.
„Astăzi am reușit să extragem 50 de femei, copii și bătrâni din Azovstal. Mâine dimineață vom continua operațiunea de evacuare”, a spus Vereșciuk pe rețelele sale de socializare.
Oficialii ucraineni au spus anterior că nu pot comenta despre evacuarea civililor din uzina Azovstal, organizată de Națiunile Unite și Crucea Roșie Internațională. Presa de stat rusă a declarat vineri că 25 de civili au fost evacuați din fabrică cu două autobuze.
UPDATE 21:50. Ministerul rus al Justiției l-a inclus pe celebrul rapper rus Morgenshtern în registrul persoanelor care acționează ca „agent străin”. Potrivit Ministerului Justiției, muzicianul a fost implicat în activități politice, în timp ce primea finanțare de la „Yoola Labs Ltd” (Israel) și din Ucraina, scrie BBC.
Aliații lui Alexei Navalnîi - politicienii Liubov Sobol și Vladimir Milov, precum și oamenii de știință politică Leonid Gozman, Boris Kagarlitski, organizația pentru drepturile omului „Apology”, Mihail Klimarev, Natalia Baranova și Denis Konstantinov au fost recunoscuți ca agenți străini. Acum există 158 de poziții în această listă, actualizată în această seară.
În registrul mass-media - „agenți străini” până astăzi erau 150 de poziții. În același timp, pe 29 aprilie, Ministerul Justiției a exclus pentru prima dată din registru două persoane - specialiștii în observarea alegerilor Arkadi Liubarev și Liudmila Kuzmina.
Vineri, 6 mai, Ministerul Justiției a expulzat din nou patru persoane din mass-media „agenților străini” și din nou experți electorali - Vladimir Jîilkin, Alexander Liutov, Alexander Grezev și Ilia Pigalkin.
Ultima mass-media care a fost inclusă în registru a fost postul german Deutsche Welle, adăugată pe listă pe 28 martie, iar de atunci doar persoane fizice (în principal jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului) au fost adăugate pe listă, care au fost echivalate de jure cu mass-media.
Ultima dată registrul a fost completat pe 22 aprilie. Apoi, opt persoane au fost incluse în ea, inclusiv jurnaliştii Alexander Nevzorov, Alexei Venediktov şi Serghei Parkhomenko.
Cu o săptămână mai devreme, pe 15 aprilie, nouă persoane au fost adăugate în registru, inclusiv bloggerul Iuri Dudi, politologul Ekaterina Shulman și caricaturistul Serghei Elkin. Pe 8 aprilie, șase persoane au fost adăugate pe listă, printre care avocatul Mark Feygin și muzicianul Ivan Dremin, cunoscut sub numele de Face.
Pe 5 aprilie, pentru prima dată, autoritățile au completat registrul cu „persoane fizice care îndeplinesc funcțiile de agent străin”. Au fost incluși jurnaliştii Evghenii Kiseliov şi Matvei Ganapolskii, care au lucrat în trecut în Rusia şi acum activează în Ucraina. Săptămâna trecută, politicianul Vladimir Kara-Murza și aliatul lui Alexei Navalny, Leonid Volkov, au mai fost incluși.
La fel ca instituțiile de presă „agenți străini”, „persoanele agenți străini” trebuie să își marcheze materialele publice și apelurile la organele de stat cu statut de „agent străin” și, de asemenea, să raporteze în mod regulat Ministerului Justiției cu privire la veniturile și cheltuielile lor.
Sancțiunile pentru încălcarea cerințelor din noul registru sunt mai dure. Dacă mass-media - „agenți străini” ai Codului penal prevede o pedeapsă de la o amendă de 300 de mii de ruble la doi ani de închisoare, atunci „persoanele fizice” pot fi închise până la cinci ani.
Până în decembrie 2020, în registrul mass-media „agenților străini”, pe care Ministerul Justiției îl menține din 2017, existau doar 11 instituții de presă (majoritatea dintre ele sunt asociate cu corporația media americană Radio Liberty). În decembrie 2020, persoane fizice (cinci persoane) au fost incluse în listă pentru prima dată, iar apoi a început să se completeze rapid.
În 2021, în registrul mass-media au fost adăugate 94 de linii - „agenți străini”, iar de la începutul anului 2022 - peste 40.
La 25 aprilie, un proiect de lege „privind controlul asupra activităților persoanelor aflate sub influență străină” a fost înaintat Dumei de Stat. Această lege va combina cele patru registre existente ale „agenților străini” într-unul singur și va stabili reguli uniforme pentru toți cei incluși în ea.
Potrivit noului document, pentru includerea în listă, Ministerul Justiției nu va trebui să stabilească faptul finanțării externe, urmând să se recunoască drept „agent” pe cineva care a căzut sub „influență străină”.
UPDATE 21:39. Oficialii ucraineni spun că nu pot comenta cu privire la evacuarea civililor din siderurgia Azovstal, organizată de Națiunile Unite și Crucea Roșie Internațională.
„Procesul de evacuare este în desfășurare. Deocamdată este dificil să comentăm sau să discutăm despre vreun rezultat, deoarece nu s-a încheiat încă”, a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, la televiziunea ucraineană vineri.
„Când oamenii se vor afla deja pe teritoriul controlat de Ucraina, când li se va acorda primul ajutor și vor fi în siguranță, atunci vom vorbi despre cifre. Prin urmare, este prea devreme să comentăm a doua etapă a procesului”, a adăugat acesta.
UPDATE 20:58. Potrivit agenției ruse TASS, în total, sunt așteptate să plece patru autobuze cu persoane care se aflau în Azovstal. La ora 21:00 coridorul umanitar va fi închis.
UPDATE 20:52. Un al treilea autobuz, care transporta 23 de civili evacuați, a părăsit uzina siderurgică Azovstal din orașul-port ucrainean Mariupol, a informat agenția de știri de stat rusă Tass.
Potrivit sursei citate, există planuri ca un al patrulea autobuz să plece din fabrică înainte ca coridorul umanitar să fie închis în această seară.
Deocamdată, partea ucraineană nu a confirmat informația.
UPDATE 20:38. Autobuzele care transportă civili din siderurgia asediată Azovstal din orașul ucrainean Mariupol au sosit în orașul Bezimenne, controlat de ruși. Autocarele au fost văzute sosind în tabără, iar evacuații au fost însoțiți la centrul de primire de reprezentanți ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii și ONU, care au ajutat la organizarea evacuărilor, relatează Reuters, citat de The Guardian.
UPDATE 20:20. Două autobuze cu civili au părăsit teritoriul uzinei metalurgice Azovstal, relatează RIA Novosti.
În primul au fost 12 persoane, inclusiv patru copii.
„Se raportează că un autobuz cu oameni ținuți de militanți la uzină a plecat prin punctul de control. Ulterior s-a aflat despre al doilea autobuz care a plecat, în el se aflau 13 civili, inclusiv un copil”, scrie presa rusă.
Deocamdată, partea ucraineană nu a confirmat informația.
Operațiunea face parte din cea de-a treia încercare de evacuare a civililor de la Azovstal, în care s-au implicat ONU și a Crucea Roșie, pentru a asigura evacuarea a aproximativ 200 de civili blocați în uriașul sit industrial.
UPDATE 19:49. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a convocat-o pe ambasadoarea Marii Britanii în Rusia, Deborah Bronnert, înaintându-i o notă de protestat în legătură cu noile sancțiuni ale Marii Britanii asupra presei ruse.
Rusia va continua să reacționeze „dur și decisiv” la toate sancțiunile impuse de Regatul Unit, se arată într-un comunicat emis de minister.
UPDATE 19:35. Peste „500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia” de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, a declarat vineri președintele Vladimir Zelenskiy într-un discurs adresat Parlamentului Islandei, transmite CNN.
„Au fost nevoiți să meargă acolo. Documentele și mijloacele de comunicare le sunt confiscate. Sunt trimiși în regiuni îndepărtate ale acelei țări străine pentru a se asimila acolo”, a spus Zelenskiy.
Liderul de la Kiev a subliniat că numărul ucrainenilor deportați depășește chiar populația totală a Islandei.
Discursul lui Zelenskiy - pentru prima dată când un șef de stat străin a rostit un discurs în Alþingi, parlamentul Islandei.
UPDATE 19:14. Ministrul de Finanțe al Ucrainei, Serghei Marchenko, a cerut un embargo internațional complet asupra petrolului și gazelor rusești din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova.
Ucraina se luptă să-și echilibreze bugetul după 10 săptămâni de război, a declarat Marchenko într-un briefing online, adăugând că nu poate fi mulțumit de viteza cu care asistența financiară sosește din străinătate.
Din cauza a ceea ce el a numit „insuficiența sancțiunilor” care au fost introduse, Moscova se simțea încă „destul de confortabil” din cauza prețului ridicat al petrolului și gazelor naturale, a spus el.
„Principala problemă este un embargo complet privind achiziționarea de gaze și petrol din Federația Rusă. Este ceva la care trebuie lucrat și la care autoritățile ucrainene lucrează activ. Acest lucru va face posibilă eliminarea posibilității de finanțare a războiului”, a declarat ministrul.
UPDATE 18:50. Vladimir Putin va trimite Occidentului un avertisment la parada de 9 mai, când se va marca cea de-a 77-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial.
Luni, de Ziua Victoriei a Rusiei, președintele este așteptat să țină un discurs în Piața Roșie din Moscova înainte de o paradă a trupelor, tancurilor, rachetelor și rachetelor balistice intercontinentale.
Ministerul rus al apărării a declarat că luptătorii supersonici și bombardierele strategice Tu-160 vor efectua un zbor peste Catedrala Sf. Vasile. Pentru prima dată din 2010, avionul de comandă Il-80, care ar avea conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear, se va alătura zborului.
În cazul unui război nuclear, avionul Il-80 „apocalipsa” ar deveni centrul de comandă al președintelui rus. Este plin de tehnologie, dar detaliile specifice sunt secrete de stat rusești, scrie The Guardian.
Putin a comparat în mod repetat războiul său din Ucraina cu lupta Uniunii Sovietice împotriva naziștilor, considerând invadarea Ucrainei de către Rusia drept o bătălie pentru a proteja vorbitorii de rusă de persecuția naziștilor. Ucraina și Occidentul resping afirmațiile drept o prostie și spun că liderul rus poartă un război de agresiune neprovocat.
Înainte de 9 mai, oficialii occidentali au speculat că Putin ar putea folosi Parada Victoriei pentru a anunța o escaladare a acțiunilor militare, poate o declarație de război totală Ucrainei.
Kremlinul a respins aceste sugestii, calificându-le drept „prostii”.
UPDATE 18:28. Așa-numiții lideri ai autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Luhansk, independența cărora a fost recunoscută de Kremlin, Denis Pușilin și Leonid Pasechnik, au numit „ambasadori” extraordinari și plenipotențiari în Rusia, potrivit agenției ruse TASS.
Astfel, Olga Makeeva a devenit „ambasadoarea” DNR în Rusia. Ea este actuala vicepreședintă a Consiliului Popular al DNR și reprezintă fracțiunea „Republica Donețk” în parlament.
Rodion Miroshnik a fost numit „ambasador” al LNR în Federația Rusă. Din 2015 până în 2022, a fost reprezentantul autoproclamatei Republici separatiste Luhansk în subgrupul politic al grupului de contact pentru soluționarea „conflictului din estul Ucrainei”. Din 2017, este consilier al pretinsului șef al LNR pe politica externă.
UPDATE 17:55. A avut loc un alt schimb de prizonieri. 41 de persoane au fost returnate, inclusiv 11 femei, anunță viceprim-ministra Irina Vereșciuk fără a preciza câți prizonieri ruși a oferit în schimb.
„28 de militari și 13 civili se întorc acasă. Este deosebit de îmbucurător faptul că astăzi persoane din cadrul Bisericii Ortodoxe din Ucraina se numără printre cei eliberați”, a declarat Vereșciuk.
UPDATE 17:49. Kremlinul a refuzat să confirme dacă o paradă de 9 Mai va avea loc luni în orașul ucrainean Mariupol, declarând că o sărbătoare largă a Zilei Victoriei este în prezent imposibilă „din motive evidente”.
„Nu pot spune în numele armatei dacă există planuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru CNN, într-o conferință cu jurnaliştii, când a fost întrebat dacă este aşteptată o Paradă a Victoriei la Mariupol.
Prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale a Rusiei, Serghei Kiriyenko, a declarat anterior că nu poate avea loc încă o paradă de Ziua Victoriei anul acesta la Donețk și Luhansk, dar momentul pentru un asemenea eveniment va veni în curând, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.
UPDATE 17:30. Blocada porturilor din Marea Neagră din Ucraina, împreună cu provocările de infrastructură, împiedică exportul a aproape 25 de milioane de tone de cereale, a declarat vineri un oficial al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
„Este o situație aproape grotească pe care o vedem în acest moment în Ucraina”, a declarat Josef Schmidhuber, director adjunct al diviziei piețe și comerț a FAO, la o conferință de presă la Geneva.
„Sunt aproape 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar care nu pot părăsi țara pur și simplu din cauza lipsei de infrastructură, a blocajului porturilor.”
În același timp, în lunile iulie și august, va veni noua recoltă, a spus Schmidhuber și „în ciuda războiului, condițiile de recoltare nu arată atât de îngrozitoare”.
Dar, a continuat el, „aceasta ar putea însemna într-adevăr că nu există suficientă capacitate de stocare în Ucraina, mai ales dacă nu se deschide un „coridor de grâu” pentru exporturile din Ucraina”.
Ucraina este una dintre cele mai mari țări producătoare de cereale din lume.
UPDATE 16.30. Ucraina a impus restricţii, temporare, privind exporturile de cereale pe calea ferată spre România şi Republica Moldova, din cauza numărului mare de vagoane aflate la puncte de trecere a frontierei, a anunţat vineri firma de consultanţă APK-Infrom, transmite Reuters.
După ce porturile sale de la Marea Neagră au fost blocate de Rusia, Ucraina a fost forţată să utilizeze calea ferată drept principala rută pentru exporturile de cereale, ceea ce a condus la aglomerarea vagoanelor de cale ferată la punctele de trecere a frontierei.
UPDATE 16.27. Forțele ucrainene acuză Rusia că a deschis focul în timpul evacuării civile din Azovstal.
În timpul unei încetări a focului pentru salvarea civililor din uzina de oțel Azovstal asediată din Mariupol, o mașină a fost lovită de ruși folosind o armă ghidată antitanc, susțin autoritățile ucrainene. Ei spun că mașina se îndrepta spre civili pentru a-i evacua din fabrică. Un luptător a fost ucis și șase au fost răniți de bombardamente, a declarat Batalionul Azov.
Aproximativ 200 de civili - inclusiv cel puțin 20 de copii se mai află în interiorul uzinei Azovstal.
UPDATE 15.58. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție cu președintele României, Klaus Iohannis. Oficialii au discutat și analizat evoluțiile actuale privind situația de securitate din regiune și implicațiile multidimensionale ale conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova și la nivel regional, potrivit comunicatului emis de Administrația prezidențială română.
Președintele Klaus Iohannis a reiterat solidaritatea deplină a României cu Republica Moldova, analizând împreună cu președinta Maia Sansu noi opțiuni concrete de sprijin pe care România îl poate oferi, în continuare, în această criză, pe toate palierele.
UPDATE 15.05. Liderii G7 se vor reuni duminică în format online, pentru a discuta despre războiul din Ucraina. La reuniune, va fi prezent şi preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.
Discuțiile vor acoperi „problemele actuale, în special situația din Ucraina. Președintele ucrainean Zelenski va participa și va raporta despre situația actuală din țara sa”, a mai spus aceasta.
Totodată, cancelarul german va susține și o adresare televizată națiunii germane în seara zilei de 8 mai, a spus Hoffmann, adăugând că 8 mai are o semnificație specială anul acesta, scrie CNN.
UPDATE 14.45. Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Alexei Zaițev, informează Reuters.
Zaițev a declarat reporterilor că utilizarea armelor nucleare de către Rusia - un risc despre care oficialii occidentali l-au discutat public - nu se aplică în cazul așa-numitei „operațiuni militare speciale” din Ucraina - modul în care oficialii Moscovei îl folosesc pentru a numi actuala invazie a armatei ruse în Ucraina.
UPDATE 13.54. Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, va efectua o vizită oficială în Republica Moldova în zilele de 9 și 10 mai. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de purtătoarea de cuvânt a Biroului Coordonatorului Rezident al ONU din Moldova, Cristina David.
Înaltul oficial ONU va sosi la Chișinău pe 9 mai și în prima zi a vizitei sale va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și cu prim-ministra Natalia Gavrilița.
UPDATE 13.35. Trupele ruse sunt staționate în jurul orașului Severodonețk, în regiunea Lugansk, și încearcă să ia cu asalt orașul. Ocupanții ruși au deteriorat deja 80% din infrastructura orașului, iar alimentarea cu energie electrică a fost deteriorată, anunță primarul localităţii, Oleksandr Striuk.
Potrivit primarului, trupele ruse şi proruse „încearcă să atace oraşul din mai multe direcţii”.Deşi o mare parte din cei 100.000 de locuitori ai oraşului au plecat, primarul îşi exprimă regretul că 15.000 dintre ei încă refuză să plece.
„Nu reuşim să convingem să plece decât zece persoane pe zi. Mai avem oameni care au decis să nu plece mai devreme. Acum este foarte greu să-i convingi să părăsească orașul. Sunt cazuri izolate când reușim să convingem pe cineva să părăsească orașul”, a spus Oleksandr Stryuk, primarul, scrie Hromadske.
Severodoneţk, la fel ca Lisiciansk, un oraş din apropiere, este ţinta unor bombardamente ruse de mai multe săptămâni, linia de front apropiindu-se constant.
UPDATE 13.05. Deputatul ucrainean Alexei Goncearenko anunță că amata ucraineană a reușit să mai lovească o navă rusă. Este vorba despre fregata „Amiral Makarov”, una dintre cele mai moderne ale flotei ruse a Mării Negre. Rusia nu a confirmat deocamdată lovitura. Potrivit lui Goncerenko, nava este în flăcări undeva lângă Insula Șerpilor, iar marina rusă a lansat o amplă operațiune de salvare.
Fregata este o navă militară de tonaj mic, manevrabilă și rapidă. Fregatele sunt folosite pentru paza coastei, patrulare și de legătură între navele militare mari, apărarea convoaielor, sprijinirea debarcărilor. Are la bord armament antiaerian (tunuri și rachete) și antisubmarin.
Fregata „Amiral Makarov” este a treia din clasa sa în flota rusă. A fost construită în Kaliningrad între 2012 și 2015, iar în 2017 a fost pusă în exploatare. Are o lungime de 124,8 metri și o lățime de 15,2 metri. În mod normal, poate lua la bord 180 de persoane și minim 20 de pușcași marini.
UPDATE 12.55. Germania a ajuns la un acord prin care va oferi Ucrainei şapte obuziere blindate autopropulsate Panzerhaubitzen 2000, pe lângă cele cinci promise deja de Olanda, a anunţat vineri ministrul apărării Christine Lambrecht, în cursul unei vizite în Slovacia, transmite presa internațională și Agerpres.
De asemenea, Germania va oferi instruire pentru manevrarea sistemului de artilerie Panzerhaubitzen 2000, care dispune de un tun montat pe un vehicul şi seamănă cu un tanc.
Potrivit armatei germane, în funcţie de muniţia folosită, proiectilele pot lovi la distanţe de 30-40 km.
Mai mult, Christine Lambrecht a precizat că instruirea militarilor ucraineni poate începe săptămâna viitoare în Germania.
Ea a făcut anunţul în timpul unei vizite la militari germani desfăşuraţi la Sliac, în Slovacia, ţară vecină cu Ucraina, pentru a contribui la întărirea flancului estic al NATO.
UPDATE 12.16. Ministerul Apărării Ucrainean anunță despre pierderile ruse din prima zi a războiului și până în prezent:
- personal - aproximativ 24.900 de persoane au fost lichidate (+200);
- tancuri - 1110 unități (+8);
- vehicule blindate de luptă - 2.686 unități (+35);
- sisteme de artilerie convenționale - 502 unități (+3);
- Sisteme de artilerie reactivă - 171 de unități (+2);
- mijloace de apărare aeriană - 83 de unități;
- avioane de luptă - 199 de unități (+3);
- elicoptere - 155 de unități;
- tehnică auto - 1.926 de unități (+19);
- nave / bărci - 11 unități (+1);
- Drone - 324 (+12);
- Echipament special - 38;
- Rachete de croazieră - 90 (+1). Datele sunt în curs de actualizare.
UPDATE 12.00. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că embargoul petrolului asupra Rusiei anunțat la începutul acestei săptămâni nu va fi ușor. Ea a mai spus că UE trebuie să reducă dependența de gazul rusesc și că Rusia nu mai este un partener de încredere.
Reprezentanții UE se întâlnesc din nou vineri - în discuțiile care se preconizează că vor avea loc în weekend - pentru a negocia un pachet de sancțiuni propus de UE împotriva Rusiei.
UE este „de partea Ucrainei”: „Vrem ca Ucraina să câștige acest război”, a spus ea, citată de agenția de presă Reuters.
UPDATE 11.15. Armata ucraineană consideră că în continuare este posibilă o debarcare a trupelor ruse pe coasta de nord-vest a Mării Negre în zona oraşului-port Odesa, scrie presa ucraineană.
Potrivit unui comunicat al Comandamentului operativ „Sud”, drone de recunoaştere şi de atac ruseşti survolează din ce în ce mai frecvent această regiune.În plus, marina rusă continuă să aibă o prezenţă puternică în largul coastelor aflate sub control ucrainean.
Localnicilor li s-a recomandat să stea departe de plaje şi alte zone interzise de pe litoral şi să nu se aventureze în larg cu ambarcaţiuni mici. De asemenea, populaţia este invitată să semnaleze activităţi suspecte dinspre mare.
UPDATE 10.50. Comisia Europeană a propus modificări la planul său de a impune un embargo asupra petrolului rusesc, în încercarea de a convinge statele reticente, a declarat vineri o sursă UE pentru Reuters.
Propunerea modificată, care urmează să fie discutată de trimișii UE în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri începând cu 10:30 (ora României), ar include o tranziție de trei luni înainte de introducerea interdicției asupra serviciilor de transport maritim pentru transportul petrolului rusesc, în loc de o lună inițial.
De asemenea, ar implica ajutor pentru investiții în vederea modernizării infrastructurii petroliere și a atenuării impactului sancțiunilor.
UPDATE 10.30. Secretarul general al ONU: „Trebuie să continuăm să facem tot ce putem pentru a evacua oamenii din „iadul” de la Azovstal”, a spus António Guterrez. Șeful ONU a declarat că oferă sprijin, inclusiv prin acordarea de sprijin psihologic, supraviețuitorilor care erau evacuați din orașul Mariupol.
UPDATE 10.10. Invazia Rusiei în Ucraina a dus la devastarea a sute de spitale și a altor instituții medicale și i-a lăsat pe medici fără medicamente pentru combaterea cancerului sau fără posibilitatea de a efectua intervenții chirurgicale, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy, citat de Reuters.
Zelenski a spus că multe zone din estul și sudul Ucrainei, principalele câmpuri de luptă, nu aveau nici măcar antibiotice de bază.
UPDATE 10.00. Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei în forma sa actuală - care include un embargo asupra importurilor de țiței - a declarat vineri Viktor Orban, premierul de la Budapesta, la un post de radio, potrivit Reuters.
Viktor Orban a spUs că propunerea actuală a Comisiei Europene ar avea efectul unei „bombe atomice” asupra economiei Ungariei, potrivit sursei citate.
UPDATE 09.50. Autoritățile ucrainene susțin că 500 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol, din sud-estul orașului, de când a început o operațiune de salvare condusă de ONU, inclusiv unii oameni de la uzina siderurgică Azovstal asediată. Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a numit evacuarea „o operațiune complexă” și a spus că Ucraina va continua să facă totul pentru a „salva toți civilii și militarii”.
UPDATE 09.30. Procuratura Generală din Ucraina anunță că 223 de copii au murit, iar alți 408 au fost răniți de la începutul invaziei ruse.
În prezent, conform datelor stabilite oficial, cei mai afectați copii sunt în regiunea Kiev - 116, Donețk - 139, Harkov - 95, Cernihiv - 68, Nikolaiv - 44, Luhansk - 37, Zaporojie - 27, Herson - 17, Kiev - 16, Sumî - 16, Jitomir - 15.
Datele nu sunt definitive, deoarece se lucrează pentru stabilirea lor în locurile unde au loc ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.
Totodată, 167 de instituții de învățământ au fost avariate în urma bombardamentelor, iar 121 dintre ele sunt complet distruse.
UPDATE 09:06. Premierul britanic Boris Johnson l-a lăudat pe președintele Ucrainei Zelenskii numindu-l „cu adevărat unul dintre cei mai incredibili lideri ai timpurilor moderne” în timpul unui eveniment de strângere de fonduri la Londra.
Johnson a spus că Regatul Unit va „continua să intensifice” eforturile de a ajuta Ucraina atâta timp cât va fi nevoie de ajutor și a insistat că președintele rus Vladimir Putin „nu va rupe niciodată” spiritul poporului ucrainean.
Scopul evenimentului, intitulat „Ucraina curajoasă”, a fost de a strânge fonduri vitale pentru răspunsul umanitar la conflict, potrivit unui raport al PA Media.
UPDATE 08:37. Ministerul Britanic al Apărării a dedicat o postare pe Twitter încercărilor trupelor ruse de a captura ultimul bastion al apărătorilor lui Mariupol - uzina metalurgică Azovstal.
Atacul asupra Azovstal continuă pentru a doua zi consecutiv, în ciuda declarațiilor rusești că intenționează doar să-l blocheze (referindu-se la declarația lui Putin din 21 aprilie).
Încercările reînnoite ale Rusiei de a prelua Azovstal și de a finaliza capturarea lui Mariupol sunt probabil legate de viitoarea sărbătoare a Zilei Victoriei din 9 mai și de dorința lui Putin de a avea un succes simbolic în Ucraina, scrie informațiile militare britanice.
Aceste eforturi sunt însoțite de pierderi - personal, echipament și muniție. Atâta timp cât rezistența ucraineană la Azovstal va continua, aceste victime rusești vor continua să crească și, astfel, vor zădărnici planurile operaționale în sudul Donbassului, subliniază informațiile militare britanice.
UPDATE 08:00. SUA declară că au împărtășit informații cu Ucraina despre locația crucișatorului rusesc cu rachete „Moscova” înainte de lovitura care a scufundat nava de război, dar decizia de a ataca a fost luată de ucraineni. Oficialii americani au confirmat, de asemenea, că furnizează informații care au ajutat forțele ucrainene să vizeze și să omoare mulți dintre generalii ruși.
Totuși, Departamentul american al Apărării a negat joi furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului, după cum a raportat New York Times, notează AFP.
Este adevărat că Statele Unite transmit Kievului elemente de informaţii „pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.Dar, a adăugat el, „nu oferim informaţii despre locul în care se află înalţi comandanţi militari pe câmpul de luptă şi nici nu participăm la deciziile de ţintire luate de armata ucraineană”.
UPDATE 07:52. Ministerul ucrainean al apărării informează că trupele ruse nu opresc ofensiva din Zona Operațională de Est pentru a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Luhansk și pentru a menține coridorul terestru între aceste teritorii și Crimeea ocupată.
În zonele de frontieră ale Ucrainei din regiunile Bryansk, Kursk și Belgorod, un număr mic de personal, arme și echipamente militare sunt menținute pe poziții.
În direcțiile Donețk și Tavriya, soldații ruși continuă să conducă ostilități active. Ei bombardează pozițiile trupelor Ucrainei în direcția Lyman.
În direcția Popasna, principalele eforturi s-au concentrat pe stabilirea controlului deplin asupra așezării Popasna și reluarea ofensivei asupra așezărilor Lyman și Siversk.
În orașul Mariupol continuă blocada unităților Forțelor de Apărare din zona Azovstal. În unele zone, cu sprijinul aviației, s-au reluat operațiunile de asalt pentru a prelua controlul asupra fabricii.
Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, 15 ținte aeriene au fost lovite de Forțele Aeriene și Forțele Terestre în ultimele 24 de ore: 14 drone Orlan și un avion. În regiunile Donețk și Luhansk, apărătorii Ucrainei au respins 11 atacuri, au distrus opt tancuri, 11 unități de vehicule blindate de luptă și cinci unități de vehicule inamice.
UPDATE 07:30. Presa rusă, referindu-se la o declarație a Ministerului rus al Apărării, relatează despre reținerea unui membru al mișcării ucrainene „Sectorul de dreapta” la Herson, ocupat de Rusia, scrie BBC.
În Rusia, această organizație este recunoscută ca extremistă și interzisă. Din 2014, Sectorul Dreapta a fost descris în mass-media pro-Kremlin ca un simbol odios al Ucrainei post-Maidan. Ministerul rus al Apărării spune că au găsit un laborator de chimie într-unul dintre apartamente dintr-o clădire de locuințe.
În apartament, oficialii ruși de securitate ar fi găsit steagul „Sectorului drept”, „literatura nazistă”, TNT, lansatoare de grenade și muniție. Se presupune că el a plănuit o explozie în timpul unei parade în Herson de Ziua Victoriei.
Departamentul a spus că bărbatul care locuiește în apartament „îi plăcea electricitatea” și „lucra noaptea”.
În timpul războiului actual, mass-media rusă loială Kremlinului a pomenit cu greu de Sectorul Dreapta.
În Ucraina „Sectorul din dreapta” este foarte marginal. Nu are nicio facțiune în Rada Supremă. Mișcarea publică s-a divizat și din 2016 continuă să lucreze într-o formulă „nouă” - fără Dmitri Iaroș.
Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a solicitat, la 4 mai, ca Republica Moldova să ofere Ucrainei cele 6 avioane militare MiG-29 pentru a le repara și a le da în folosință armatei ucrainene.
„Pentru noi va fi foarte prețios dacă veți găsi posibilitatea, pentru că știu că la voi sunt șase avioane MiG-29, care nu sunt funcționale, dar am putea să ne înțelegem ca să ni le transmiteți pentru necesitățile armatei ucrainene, pentru lucrările de reparație, a declarat Ruslan Stefanciuk.
Rușii ar fi găsit un trădător în rândul ucrainenilor - un fost electrician al combinatului Azovstal din Mariupol - care să le arate intrările în vasta rețea de tuneluri de sub complex, care măsoară 24 de kilometri. Informația a fost făcută publică de consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Gherașcenko, transmite agenția de presă UNIAN.
„Rușii au găsit un trădător printre angajații uzinei (n.red. Azovstal), un electrician, care le-a arătat tunelurile care duc în subteran. Și ieri rușii au început să ia cu asalt aceste tuneluri, folosind informațiile primite de la trădător” – a spus Gherașcenko.
Consilierul a subliniat că acesta este motivul pentru care propagandistul rus Vladimir Soloviov a sosit brusc de la Moscova la Mariupol.
„Pentru că i s-a promis că ieri teritoriul Azovstal va fi luat cu asalt de mizerile ruse și va putea filma „victoria” ticăloșilor ruși asupra apărătorilor ucraineni. Ieri nu s-a întâmplat acest lucru, apărătorii noștri continuă să apere teritoriul Azovstal”, a subliniat Gerașcenko.
Viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk a anunaț că astăzi, 6 mai, va avea loc o evacuare din Mariupol spre Zaporojie, începând cu ora 12:00.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a anunțat despre inițierea United24 - platformă online globală de strângere de fonduri în sprijinul Ucrainei. Scopul principal este creșterea volumului donațiilor în favoarea statului vecin pentru reconstrucția infrastructurii ţării.
„Astăzi, atenția lumii întregi este concentrată asupra Ucrainei. Guvernele străine sprijină Ucraina în această luptă oferind asistență militară, umanitară și politică. Cetățenii obișnuiți îi ajută pe oamenii noștri strămuți care fug de război - își deschid ușile caselor pentru ucraineni, împart pâinea și hainele și ne învață copiii. Cetățeni din diferite țări, din întreaga lume merg în orașe cu steaguri albastre și galbene pentru a-și exprima sprijinul față de ucraineni și întreabă constant: cum altfel putem ajuta?”, se arată în ,esajul șeful statului ucrainean.
Potrivit liderului de la Kiev, platforma United24 va permite oricărei persoane să se alăture și să sprijine Ucraina, să ofere asistență reală cetățenilor ucraineni care au suferit din cauza războiului.
„Toată lumea poate face o donație cu un singur clic din orice țară. Poate fi atât cetățeni simpli, antreprenori, cât și mari corporații. Luptăm cu inamicul în fiecare zi, luptând pentru valorile libertății și democrației, iar United24 va deveni exact serviciul digital care va uni întreaga lume civilizată pentru a sprijini Ucraina”, a spus Vladimir Zelenskiy.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai și 5 mai.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
