Conducta de gaze Grecia - Bulgaria a devenit operațională. Premierul român: Putem aproviziona R. Moldova și Ucraina

7 iulie 2022, 16:32 Economie 211
Nicolae-Ionel Ciucă.  Sursa: Replica Media

Premierul României Nicolae Ciucă, aflat joi într-o vizită de lucru în Republica Elenă, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia - Bulgaria, a declarat că această conductă este extrem de importantă pentru reţeaua de transport către Europa. „Practic, acest interconector va asigura aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României. Şi, desigur, noi putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova”, a transmis prim-ministrul român, citat de Digi24.ro.

„Este un interconector cât se poate de important pentru tot ce înseamnă rețeaua de transport gaze către Europa. Practic, acest interconector va asigura legătura între rețeaua care trece prin Anatolia și Adriatică și, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistență coridorului vertical și asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât și a României. Și, desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noștri estici, Ucraina și Republica Moldova, și desigur a celorlalte țări care se află pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze", a spus prim-ministrul României în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis.

Nicolae Ciucă a menţionat că miniştrii Energiei din România şi Grecia urmează să semneze un memorandum referitor la proiectele comune pe termen mediu şi lung.

„Este cea de-a doua întâlnire pe care o avem într-o perioadă scurtă de timp. Cu o zi înainte să înceapă invazia din Ucraina am avut vizita oficială la Bucureşti, unde împreună am semnat declaraţia comună de întărire a colaborării politice, economice şi sectoriale. Astăzi am putut să avem o continuare coerentă a deciziilor pe care le-am luat împreună la Bucureşti. În cadrul delegaţiei de astăzi am avut reprezentanţii de la ministerele Energiei din Grecia şi România, am avut reprezentanţi ai companiilor care sunt cei ce pun în practică deciziile politice pe care le luăm şi pot spune că a fost o întâlnire cât se poate de dinamică şi practică, ce are obiective pe termen scurt şi obiective pe termen mediul şi lung, urmând ca la nivelul miniştrilor Energiei să aibă loc semnarea unui memorandum care să asigure proiectele noastre comune pe termen mediu şi lung", a adăugat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.


Interconectorul – în fapt un gazoduct de 180 de kilometri, plus facilitățile de comprimare și pompare, permite atât importul de gaze din zona Mării Caspice prin gazoductul TANAP, cât și de gaze descărcate prin terminalul de gaze lichefiate de la Alexandoupolis.

În plus, va face în sfârșit util gazoductul BRUA, care urma să ducă gazele din Bulgaria până în Austria, dar care s-a oprit în Ungaria.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media