În același timp, în Letonia zilnic sosesc în medie 120 de refugiați pe zi, majoritatea fiind din teritoriile ocupate ale Ucrainei care au fost luați sau au fost forțați să plece în Rusia, iar acum încearcă să plece în Europa sau înapoi în țara lor.
Autoritățile letone spun că au oferit locuințe și hrană pentru sute de refugiați din Ucraina timp de trei luni, în speranța că în trei luni se vor stabili, își vorgăsi un loc de muncă și se vor putea întreține singuri.
Însă mulți refugiați nu și-au găsit de lucru și a fost o surpriză pentru ei că, pe lângă aceasta, pot rămâne și fără un loc de trai.
Consiliul orășenesc Riga și alte câteva municipalități, la rândul lor, explică noile reguli prin faptul că, de la 1 iulie, programul de stat de asistență pentru refugiații ucraineni din Letonia a fost redus drastic: statul alocă acum doar 3,5 euro pe refugiat pe zi.
Este imposibil să plasezi oameni în hoteluri, pensiuni sau cămine din Riga cu acești bani, iar orașele în sine nu au bani pentru a găzdui și hrăni oamenii. Până acum, Consiliul Local Riga a promis pensionarilor să prelungească perioada de cazare gratuită cu o lună, dar nu este clar ce vor face în continuare.
Centrul de sprijin pentru refugiații ucraineni din Riga se va închide și el în curând din lipsă de finanțare: primarul capitalei letone a anunțat deja acest lucru. Municipalitatea nu mai are bani să-l întrețină. Autoritățile orașului spun că nici orașul nu va accepta noi refugiați, dar îi va ajuta pe cei deja înregistrați – până la sfârșitul lunii august.
Consiliul orășenesc din Riga a cerut, de asemenea, locuitorilor locali care sunt gata să găzduiască refugiați acasă să răspundă și le promite despăgubiri din partea statului. Dar deocamdată nu sunt destui oameni dornici să stabilească familii ucrainene.
Potrivit Agenției pentru refugiați a Națiunilor Unite (UNHCR), Peste 5,6 milioane refugiați individuali din Ucraina au fost înregistrați în toată Europa începând cu 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina.
