LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 136. Ucraina se pregătește de o invazie dinspre Belarus. Peste 1.000 de soldați ucraineni au ajuns în Regatul Unit pentru a fi instruiți de forțele britanice

9 iulie 2022, 09:09 Ucraina 347
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 136-a zi de apărare contra ofensivei Rusiei, declanșată la 24 februarie, cu scopul de a „demilitariza” și „denazifica” poporul ucrainean. Forțele ruse continuă să încerce să avanseze spre Siversk de la Lîsîceansk, dar nu au reușit niciun câștig teritorial confirmat. Mai mult, au continuat să lanseze atacuri asupra așezărilor de-a lungul graniței Herson-Nikolaev și regiunii Herson-Dnipropetrovsk pentru a recâștiga pozițiile pierdute.

Consilierul șefului Biroului Președintelui ucrainean, Mihail Podoliak, susține că în războiul cu Rusia a început un anumit punct de cotitură, iar Ucraina are nevoie de mai mult armament pe linia de front pentru a-și recăpăta teritoriile ocupate de ruși.

Totodată, vineri, SUA au anunţat acordarea unui nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de aproape 400 de milioane de dolari, între care lansatoare de rachete şi obuze cu precizie ridicată ce vor ameliora capacităţile ucrainene de a viza depozite de armament şi lanţul de aprovizionare al armatei ruse, scrie France Presse.

Astfel, armata ucraineană va dispune în total de 12 HIMARS. Lotul de ajutor include de asemenea 1.000 de obuze de 155 mm pentru piese de artilerie furnizate de aliaţii occidentali ai Kievului.

De cealaltă parte, președintele rus Vladimir Putin a declarat că dacă Occidentul continuă cu sancțiunile împotriva Rusiei s-ar putea ajunge la creșteri catastrofale ale prețurilor pe piețele energetice, relatează Reuters.

„Da, știm că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice rusești”, a declarat Putin, potrivit Reuters, în cadrul unei întâlniri televizate cu înalți oficiali.

UPDATE 17:45 . Un prim contingent de soldaţi ucraineni care urmează a fi instruiţi de trupele britanice pentru a-i ajuta în lupta împotriva Rusiei a ajuns în Regatul Unit, relatează sâmbătă DPA.

Primul contingent din programul militar al Regatului Unit s-a întâlnit cu ministrul apărării Ben Wallace joi, perioada de instruire urmând să dureze mai multe săptămâni, a anunţat Ministerul Apărării.

În cadrul programului vor fi instruiţi până la 10.000 de ucraineni în următoarele luni.

„Acest nou program de instruire ambiţios este următoarea fază în sprijinul Regatului Unit pentru forţele armate din Ucraina în lupta lor împotriva agresiunii ruse”, a spus Ben Wallace.

„Folosind expertiza de talie mondială a armatei britanice vom ajuta Ucraina să-şi reconstruiască forţele şi să amplifice rezistenţa în contextul în care ei îşi apără suveranitatea ţării şi dreptul lor la a-şi alege propriul viitor”, a adăugat ministrul apărării.

În jur de 1.050 de militari britanici sunt implicaţi în acest program care se va derula în mai multe locaţii din nord-vestul, sud-vestul şi sud-estul Regatului Unit.

UPDATE 16:39. Nava comercială „Millennial Spirit” aflată sub pavilionul Republicii Moldova, care plutea în derivă în Marea Neagră atunci când a fost lovită de o rachetă rusească, s-ar fi scufundat, potrivit imaginilor din satelit, scrie Digi24.

La 7 iulie, tankerul petrolier „Millennial Spirit”, înmatriculat sub pavilionul Republicii Moldova, a fost din nou lovit de o rachetă în timpul unui atac al forțelor armate ruse asupra Odesei. Nava maritimă se află în derivă, fără echipaj, fiind grav afectată după ce a fost lovită de un obuz în apele neutre din Marea Neagră încă pe 25 februarie, a doua zi de la invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE 15:50. Ucraina continuă să se pregătească pentru noi manifestări de agresiune armată, după ce a crescut activitatea militare în Belarus, dar și din cauza fazei active în desfășurare a războiului cu Rusia, scrie UNIAN.

Potrivit primarului Vitali Kliciko, exercițiile au loc pentru creșterea nivelului de apărare al capitalei Ucrainei, transmite serviciul de presă al Administrației de Stat a orașului Kiev.

„În primul rând, sunt pregătiți angajații utilităților publice și angajații administrațiilor raionale de stat ale capitalei. Li se pun la dispoziție cunoștințe cheie, în special, privind acordarea asistenței medicale de urgență. În condițiile actuale, acest lucru este extrem de necesar.

„Pentru optzeci la sută dintre cei uciși în timpul ostilităților sunt oameni care pierd mult sânge”, a spus Kliciko.

UPDATE 14:18. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a vizitat trupele de pe frontul din regiunea Dnipropetrovsk. El a vizitat și spitalul din orașul Dnipro, capitala regiunii, unde le-a mulţumit medicilor pentru curaj.

„Aș dori să vă salut pe toți și să vă mulțumesc pentru munca măreață și eroică de zi cu zi. Mulțumesc pentru că sunteți în viață! Să fiți în viață înseamnă că veți putea să ne apărați țara. Însă, înainte de ceremonia de premiere, aș dori să vă comemorați colegii militari căzuți la datorie, care vor rămâne în istorie pentru totdeauna, în istoria țării noastre, în istoria brigăzii voastre, în istoria acestui război. Vă rog să îi comemorați cu un moment de reculegere”, a spus Zelenskiy.

„A fost deja cea de-a 24-a adresare în parlamentele țărilor Uniunii Europene (adresarea lui Zelenskiy din parlamentul Sloveniei, n. red.) și prima făcută lângă prima linie a frontului. Sper că și celelalte trei țări UE vor simți că apelurile mele nu sunt despre politică, ci despre apărarea libertății noastre comune și, prin urmare, vom ajunge la punctul în care, într-o zi, voi putea spune că toate 27 de parlamente ale Uniunii Europene aud lupta pentru libertate mai bine decât orice manipulare rusească”, a continuat el.

UPDATE 12:55. Șeful Administrației Militare din Krivoi Rog, Alexandr Vilkul, a anunțat pe pagina sa de Telegram că rușii au lansat 10 rachete din sistemul de rachete cu lansare multiplă Tornado-S.

„Clarificare privind bombardarea de dimineață a orașului Inhuleț . MLRS „Tornado-S” calibrul 300 mm (zonă de ucidere cu muniție modernizată - până la 120 km). Bombardare de la o distanță de peste 70 km de zona dintre localitățile Novoraisk și Kostîrka ,ocupată de orci, parte a regiunii Herson. 10 rachete - atât fragmentare, cât şi muniţie cluster. O împuşcătură „în acea direcţie”, chiar în centrul unei zone rezidenţiale paşnice, cu o mare răspândire de rachete”, a spus el, potrivit UNIAN.

Vilkul a mai precizat că femeia de 41 de ani care a murit mergea la muncă. În plus, o fată născută în 2002 a fost rănită. Are leziuni ale inimii și ficatului, medicii luptă pentru viața ei. Multiple răni de schije au fost depistate la un bărbat de 43 de ani. Starea lui este moderată.

UPDATE 11:37. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) prezintă importantele direcții-chieie din ziua de 8 iulie:

 • Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive limitate la nord de Slaviansk;
 • Forțele ruse au continuat să încerce să avanseze spre Siversk de la Lîsîceansk, dar nu au reușit niciun câștig teritorial confirmat;
 • Forțele ruse au lansat atacuri asupra localității Dementiivka pentru a perturba liniile de comunicație terestre (GLOC) ucrainene de-a lungul autostrăzii T2117;
 • Forțele ruse au continuat să lanseze atacuri asupra așezărilor de-a lungul graniței Herson-Nikolaiv și regiunilor Herson-Dnipropetrovsk pentru a recâștiga pozițiile pierdute;
 • Consiliul Federației Ruse a aprobat un proiect de lege care obligă Kremlinul să plătească beneficii pentru veterani civililor implicați în invazia rusă a Ucrainei;
 • Autoritățile de ocupație ruse au continuat să stabilească condiții pentru anexarea Donbasului și a sudului Ucrainei.

UPDATE 10:08. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei prezintă informațiile operaționale de pe front din dimineața zilei de 9 iulie:

 • Nu au fost observate schimbări semnificative în activitățile unităților inamice în direcțiile Volînia, Poliske și Siversk. În Siversk, inamicul a bombardat pozițiile forțelor armate de lângă Senkivka și Nikolaivka în regiunea Cernihiv șilocalitățile Esman și Oleksiivka din regiunea Sumî;
 • În direcția Harkov, ocupanții apără frontierele ocupate anterior. Inamicul a tras din tancuri, mortiere, țevi și artilerie de rachete. Zonele așezărilor Yavirske, Stara Hnylytsia, Ukraiinka, Mîkilske, Bazaliivka, Ruski Tyshki, Cherkaskie Tyshki, Pyatihirske, Prudyanka, Ciornohlazivka, Kutuzivka, Stary Saltiv, Shestakove și Rubijne au fost bombardate;
 • În direcția Slaviansk, forțele de ocupație ruse au efectuat foc de artilerie lângă Dibrivne, Bohorodychne, Adamivka, Karnauhivka și Sulihivka;
 • În direcția Kramatorsk, inamicul a bombardat infrastructura civilă din regiunile Hrihorivka, Verkhnokamyansk și Kramatorsk. Rușii încearcă să avanseze în zona așezării Hrihorivka cu acțiuni de asalt, luptele continuă;
 • În direcția lui Bahmut, bombardamentele inamice au fost înregistrate lângă Zaitsevo, Berestove și Klynove. Rușii au efectuat un atac aerian lângă Spirne. „Prin acțiuni ofensive, ocupanții au încercat să stabilească controlul asupra teritoriului termocentralei Vuglehirsk și să îmbunătățească poziția tactică în regiunea Dolomitove. Luptătorii ucraineni nu le-au permis să facă acest lucru și i-au împins înapoi la pozițiile lor anterioare”, susține Statul Major;
 • În direcțiile Avdiivka, Kurahove, Novopavlivske și Zaporojie, continuă luptele de-a lungul liniei de contact. Inamicul a efectuat lovituri aeriene în zona Mali Șcerbakî;
 • În direcția Bugul de Sud, inamicul continuă bombardarea sistematică a infrastructurii civile și militare din artileria cu țevi și rachete de-a lungul liniei de contact. Rămâne o nouă amenințare cu rachete asupra infrastructurii critice a regiunii.

UPDATE 09:00. Președintele Administrației Regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a declarat că în această dimineață invadatorii ruși au tras în orașul Inhuleț din Krivoi Rog.

„ Au lovit în mod conștient cu rachete „Grad” asupra zonelor rezidențiale”, - a spus el.

Potrivit acestuia, acest „bombardament insidios a luat viața unei femei de 41 de ani, încă două persoane cu răni de schije au fost internate”.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie și 8 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media