LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 138. Bilanțul deceselor la Chasov Yar se ridică la 31 de persoane. Zelenskiy, la conferința cu Mark Rutte: „Sarcina armatei ucrainene este de a elibera întreg teritoriul statului”

11 iulie 2022, 07:13 Ucraina 450
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 138-a zi de război, invazie declanșată de Rusia pentru a „denazifica” și „demilitariza” populația ucraineană. Luptele continuă în estul Ucrainei, există morți în rândul populației civile. Publicația „Suspilne” anunță că rușii au bombardat Harkivul astăzi, 11 iulie, dimineața devreme. O rachetă a invadatorilor a lovit o clădire rezidențială înaltă din partea centrală a orașului, care parțial a fost distrusă, iar numărul victimelor nu se cunoaște întrucât Serviciul de Urgență al Ucrainei lucrează la fața locului.

De asemenea, forțele ruse au efectuat operațiuni limitate de sondare la nord-vest de Slaviansk. Potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Federația Rusă, din cauza pierderilor semnificative în războiul din Ucraina și a lipsei voluntarilor de a lupta în Ucraina, recrutează forțe din rândul condamnaților.

UPDATE 21:30. Armata ucraineană a reuşit, după ce a lansat o ofensivă în zone din sudul ţării ocupate parţial de trupele ruse, eliberarea aşezării Ivanivka, în regiunea Herson, relatează EFE şi Ukrinform,citează Agerpres.

Brigada a 60-a de infanterie a forţelor armate ucrainene a publicat o înregistrare video pe Facebook care aparent arată cum vehiculele sale blindate şi soldaţi ai săi intră în localitatea respectivă.

„Forţele ucrainene au preluat controlul asupra încă unei localităţi ce fusese ocupată de Rusia. Echipamentul militar distrus este acum o dovadă a faptului că Ivanivka fusese anterior capturată de Rusia”, a scris brigada în mesajul său online, adăugând că trupele ucrainene stabilesc comunicarea cu localnicii şi oferă ajutor şi asistenţă celor aflaţi în nevoie.

Autorităţile ucrainene lansaseră anterior un apel către cetăţenii ucraineni rămaşi în zonele ocupate temporar de Rusia în regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei) să părăsească de urgenţă aceste teritorii pentru a nu fi afectaţi de contraofensiva plănuită de Kiev pentru alungarea ocupanţilor ruşi.

UPDATE 20:54. Parchetul Regional Odesa anunță că în urma tirurilor de rachete, se înregistrează pagube importante în satul stațiune și în depozitul portului Belhorod-Dnistrovsk.

„Din cauza loviturilor cu rachete, o clădire rezidențială și un depozit aparținând întreprinderii de stat Portul Maritim Comercial Belhorod-Dnistrovsk au fost avariate semnificativ”, se arată în raport.

De asemenea, pe o rază de 1 kilometru de locurile de explozie din casele și anexele învecinate, au fost deteriorați pereții, acoperișurile, iar geamurile au fost sparte. Cel puțin 5 case particulare au fost avariate.

Potrivit datelor preliminare, nu au existat morți sau răniți. Sunt identificate persoane care au suferit pagube materiale. Oamenii legii interoghează victimele și martorii oculari. La locul incidentului au fost găsite fragmente din mecanismul rachetei, acestea fiind confiscate.

UPDATE 19:30. Serviciul de presă al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei anunță că numărul morților ca urmare a unui atac cu rachete asupra satului Chasov Yar a ajuns la 31 de morți.

„La ora 17:00, în timpul operațiunilor de salvare într-o clădire de locuințe cu cinci etaje, a fost găsit cadavrul unui decedat. „În total, de la începutul lucrărilor la fața locului: au fost găsite cadavrele a 30 de morți, nouă persoane au fost salvate din dărâmături. Se observă vizual cadavrul unei persoane decedate”, se arată în raport.

La rândul său, secretara de presă a Administrației Regiunii Donețk, Tatiana Ignatcenko, a precizat că salvatorii au găsit 31 de cadavre. În prezent, continuă lucrările la îndepărtare a molozului.

UPDATE 18:20. „Sarcina armatei ucrainene este de a elibera întreg teritoriul statului, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy, în cadrul briefingului comun cu prim-ministrul olandez Mark Rutte, aflat astăzi la Kiev, scrie UNIAN.

„Sarcina tuturor militarilor noștri este eliberarea întregului nostru teritoriu. Cred că aceasta este sarcina fiecărui cetățean al statului nostru. Nu voi împărtăși detaliile anumitor planuri, dacă nu vă supărați”, a subliniat președintele ucrainean.

UPDATE 17:33. Parchetul Militar din România s-a autosesizat și a deschis un dosar privind invazia rusă în Ucraina și impactul asupra ucrainenilor care dețin și cetățenia română, potrivit unui comunicat al Parchetului General, scrie G4Media.

Parchetul Militar anchetează infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal. Cetăţenii ucraineni şi/sau români care sunt victime sau martori ale crimelor de război săvârşite de Federaţia Rusă în Ucraina pot să contacteze Parchetul militar în limbile română, ucraineană sau engleză completând formularul pe care îl găsiţi aici.

UPDATE 16:39. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy are astăzi o întrevedere cu prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte.

„În ceea ce privește volumul sprijinului de apărare oferit, Țările de Jos se numără printre primii zece parteneri ai țării noastre. Vă mulțumim că sunteți alături de noi și pentru noi”, a scris Zelenskiy pe pagina sa de Facebook.
UPDATE 16:11. Numărul ucrainenilor care intră în ţările membre ale Uniunii Europene a revenit la nivelurile de dinainte de invazia Rusiei, a declarat luni comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, relatează Reuters.

De când Moscova a atacat Ucraina, ţară vecină cu Rusia, la est, şi cu UE la vest - la 24 februarie - peste 6 milioane de ucraineni au intrat în ţările blocului comunitar, indicase Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră Frontex la sfârşitul lunii iunie. Aproximativ 3,1 milioane dintre ei s-au întors deja în Ucraina, potrivit acesteia.

„Referitor la fluxurile de refugiaţi, situaţia este în prezent stabilă. Traversările dintre UE şi Ucraina au revenit la nivelurile de dinainte de război şi dinainte de pandemia de COVID-19, astfel încât s-a revenit la un număr normal de persoane care trec graniţa”, a declarat comisarul european însărcinat cu afaceri interne Ylva Johansson, potrivit Reuters, citată de Agerpres.


UPDATE 15:15. Bilanțul deceselor la Chasov Yar se ridică la 26.

„Au fost găsiți și scoși de sub dărâmături 26 de morți. Totodată, de sub dărămâturi au fost salvate 9 persoane”, raportează Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei la ora 14:30.

Salvatorii continuă să lucreze la fața locului.UPDATE 14:20. Ministerul de Interne anunță semnarea unui acord între Republica Moldova și Consiliul de Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene privind înființarea la Chișinău al unui hub regional al consiliului care va duce la fortificarea securității și managementul frontierei, mai ales în contextul agresiunii militare ruse în Ucraina.

Potrivit unui comunicat al MAI, este vorba despre un „nou organism, menit să ajusteze arhitectura de securitate europeană pentru situații de criză, precum cea generată de războiul din Ucraina” și care va duce la „fortificarea securității spațiului european, care să cuprindă și Republica Moldova”.


UPDATE 13:55. Armata ucraineană a reuşit, după ce a lansat o ofensivă în zone din sudul ţării ocupate parţial de trupele ruse, eliberarea aşezării Ivanivka, în regiunea Herson, relatează EFE şi Ukrinform.

Brigada a 60-a de infanterie a forţelor armate ucrainene a publicat o înregistrare video pe Facebook care aparent arată cum vehiculele sale blindate şi soldaţi ai săi intră în localitatea respectivă.

„Forţele ucrainene au preluat controlul asupra încă unei localităţi ce fusese ocupată de Rusia. Echipamentul militar distrus este acum o dovadă a faptului că Ivanivka fusese anterior capturată de Rusia', a scris brigada în mesajul său online, adăugând că trupele ucrainene stabilesc comunicarea cu localnicii şi oferă ajutor şi asistenţă celor aflaţi în nevoie.

Autorităţile ucrainene lansaseră anterior un apel către cetăţenii ucraineni rămaşi în zonele ocupate temporar de Rusia în regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei) să părăsească de urgenţă aceste teritorii pentru a nu fi afectaţi de contraofensiva plănuită de Kiev pentru alungarea ocupanţilor ruşi.


UPDATE 13:15. Ministerului rus al Apărării susține că forțele sale au ucis în ultima zi peste 500 de soldați ucraineni și au distrus cantități mari de armament și muniție furnizate din străinătate, inclusiv „depozite de muniție pentru sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS, obuziere M777 și tunuri autopropulsate 2S7 Pion furnizate de Statele Unite Ucrainei".

De asemenea, afirmă că Rusia a doborât un avion Su-25 și „a distrus punctul de desfășurare temporară al Brigăzii 118 de apărare teritorială a Forțelor Armate ale Ucrainei”, provocând 300 de morți.


UPDATE 12:40. Ambele părți implicate în conflictul din Ucraina au raportat lupte grele la nord de Sloviansk, în regiunea Donețk, iar agenția de știri de stat rusă TASS susține că un sat cheie din zonă a fost capturat.

Între timp, armata ucraineană a raportat progrese în regiunea de sud a Hersonului, publicând mai multe videoclipuri care arată unități ucrainene printre resturile armatei rusești, scrie Digi24. Frontul de sud a devenit mai activ în ultimele zile.

Luni, o unitate ucraineană (Brigada 60 Infanterie) a publicat un videoclip din Ivanivka, în nordul regiunii Herson, cu unul dintre soldați spunând: „Am primit ordin de a cuceri această poziție, așa că am făcut-o.”

Forțele ucrainene au lovit cel puțin două garnizoane rusești în spatele liniilor frontului la Herson.


UPDATE 12:15. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 11 iulie, Rusia a pierdut aproximativ 37.400 de soldați în războiul împotriva Ucrainei.

 • 37.400 militari
 • 1.645 tancuri
 • 3.828 blindate
 • 838 sisteme de artilerie
 • 247 lansatoare multiple de rachete
 • 109 sisteme antiaeriene
 • 217 avioane
 • 188 elicoptere
 • 15 bărci / nave
 • 676 drone
 • 155 de rachete de croazieră interceptateUPDATE 11:55. În dimineața zilei de 11 iulie, trupele ruse au bombardat în mod repetat Harkivul. Cel puțin trei persoane au murit și alte 28 au fost rănite, a anunțat Oleg Sinegubov, șeful OVA, și Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al Oficiului Președintelui.

Printre victime se numără un adolescent de 16 ani.


UPDATE 11:15. Forțele rusești se află în mijlocul unei pauze operaționale la nivelul întregului teatru de operații din Ucraina, arată ultimele date ale Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Această pauză operațională a fost caracterizată în mare parte de regruparea trupelor rusești pentru a se odihni, a se reface și a se reconstitui; focuri de artilerie grea în zone critice pentru a crea condițiile pentru viitoarele avansări terestre și atacuri de sondare limitate pentru a identifica punctele slabe ale Ucrainei și a structura răspunsuri tactice adecvate.

O pauză operațională nu înseamnă o încetare completă a ostilităților, ci mai degrabă că ostilitățile în curs sunt mai mult de natură pregătitoare.


UPDATE 10:50. Riga și alte orașe letone nu vor mai primi refugiați ucraineni. Programul de stat de sprijinire a refugiaților din Ucraina a fost redus semnificativ din cauza faptului că autoritățile locale nu mai au bani. Mulți dintre aceștia sunt deja pe străzi: nu mai sunt cazați în hoteluri pe cheltuială publică iar persoanele care nu au un loc de muncă nu-și pot permite să închirieze o locuință, relatează publicația rusă Current Time.

În același timp, în Letonia zilnic sosesc în medie 120 de refugiați pe zi, majoritatea fiind din teritoriile ocupate ale Ucrainei care au fost luați sau au fost forțați să plece în Rusia, iar acum încearcă să plece în Europa sau înapoi în țara lor.

Autoritățile letone spun că au oferit locuințe și hrană pentru sute de refugiați din Ucraina timp de trei luni, în speranța că în trei luni se vor stabili, își vorgăsi un loc de muncă și se vor putea întreține singuri.


UPDATE 10:23. Rusia livrează Germaniei o cantitate tot mai redusă de gaze. Conducta Nord Stream intră de astăzi, 11 iulie în revizie şi nu ştie nimeni dacă va mai livra după încetarea lucrărilor.

Kremlinul poate face presiuni puternice, se arată într-un articol Deutsche Welle care analizează criza gazelor fără precedent cu care se confruntă cea mai mare și importantă economie a Europei.


UPDATE 10:07. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că președintele Vladimir Zelenskiy a ordonat Forțelor Armate să dezocupe zonele ocupate de Rusia în regiunea de Sud a Ucrainei. El spune că Ucraina adună deja „forțe de luptă” și arme occidentale pentru asta.

„Ucraina adună o forță de luptă care vor fi echipate cu arme occidentale pentru a-și recâștiga teritoriile de regiunea de Sud”, a spus Reznikov, scrie Ukrainskaia Pravda.

El a explicat că eliberarea zonelor din sud este de o importanță vitală pentru economia țării. „Înțelegem că politic este foarte necesar pentru țara noastră”, spune ministrul.

Potrivit acestuia, şeful statului a însărcinat conducerea militară să lucreze la planul de dezocupare.

În acest scop, Statul Major al Forțelor Armate întocmește în prezent o listă cu ceea ce este necesar pe front, iar Ministerul Apărării încearcă să o găsească.


UPDATE 09:50. Cel puțin 347 de copii au fost uciși și alți 648 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă. Aceste date nu sunt definitive și se vor modifica, anunță Procuratura Generală ucraineană.UPDATE 09:15. Bilanțul deceselor la Chasov Yar se ridică la 18.

„Au fost găsiți și scoși de sub dărâmături 1️8 morți, alte 6 persoane au fost salvate”, raportează Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei la ora 08:40.

Sub dărâmăturile blocului distrus ar fi blocate încă 22 de persoane, inclusiv 1 copil (un băiat, 9 ani)”. Salvatorii continuă să lucreze la fața locului.UPDATE 08:20 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei prezintă informațiile operaționale de pe front din dimineața zilei de 11 iulie:

 • Nu au fost observate schimbări semnificative în activitățile unităților inamice în direcțiile Volînia, Poliske și Siversk. Inamicul a bombardat localitatea Karpovîci din regiunea Cernihiv;
 • În direcția Slobojanske, unitățile inamice continuă să-și concentreze eforturile pe menținerea liniilor ocupate în direcția Harkiv și prevenirea înaintării trupelor ucrainene. Ocupanții asigură unităților mijloace materiale și tehnice. Rușii au tras cu artilerie, lansatoare de rachete și tancuri în zonele orașului Harkiv și în așezările Bazaliivka, Petrivka, Ruski Tyshki, Slatine, Prudianka, Rubijne și Blahodatne;
 • În direcția Slaviansk, ocupanții ruși au bombardat periferiile Dibrivne, Mazanivka, Bogorodychny, Adamivka și Kurulka cu țevi și artilerie cu reacție. Inamicul a efectuat și un atac aerian lângă Bogorodychny. Luptătorii ucraineni au respins cu succes asaltul inamicului în direcția Krasnopillea, anunță Statul Major al Ucrainei.
 • În direcția Donețk, există semne că unitățile inamice se pregătesc să intensifice operațiunile de luptă în direcțiile Kramatorsk și Bahmut;
 • În direcția Novopavlivsk, inamicul efectuează atacuri pentru a îmbunătăți poziția tactică. De-a lungul liniei de contact, ocupanții efectuează un atac cu foc sistematic asupra pozițiilor unităților Forțelor de Apărare pentru a le constrânge acțiunile. Aviația de asalt și armată a devenit activă;
 • Inamicul nu a efectuat operațiuni active în direcția Kramatorsk. Zonele așezărilor Siversk, Zakitne, Serebrianka, Hrihorivka, Belohorivka, Verkhnokamianske și Spirne au fost bombardate cu artilerie cu țevi;
 • În direcția lui Bahmut, inamicul trage cu mortare, țevi și artilerie de rachete lângă Berestove, Pokrovske, Soledar, Zaitsevo, Vershina, Novoluhansky, Klishchiivka și New York. De asemenea, ocupanții ruși au lansat rachete și lovituri aeriene în apropiere de Berestove, Spirne, Streapivka și centrala termică Vuglehirsk.
 • În direcțiile Avdiivka, Kurahove, Novopavlivske și Zaporojie, bombardamentele au fost înregistrate în zonele așezărilor Avdiivka, Karlivka, Mariinka, Sribne, Novomykhailivka, Vuhledar și Vremivka. Ocupanții au bombardat și Biloghirya, Poltavka, Gulyaipole, Gulyaipilske, Mala Tokmachka, Novodanilivka, Orihiv și Kamianske. Inamicul a efectuat un atac aerian cu rachete lângă Orihov și lovituri aeriene în zonele Volodîmîrivka, Pavlivka și Novoandriivka. O altă încercare ofensivă a inamicului în direcția Mariinka a eșuat complet. Ocupanții s-au retras sub focul soldaților ucraineni, precizează Statul Major ucrainean.
 • În direcția Bugul de Sud, inamicul își concentrează eforturile pentru a împiedica înaintarea unităților Forțelor de Apărare. Rușii au deschis focul în zonele Osokorivka, Dobrianka, Olhine, Velîka Kostromka, Bila Krynytsia, Kalînîvka, Kiselivka, Liubomirivka, Kobzarțî, Chervona Dolîna, Șiroke, Partizanske, Kotliareve, Posad-Pozryrovke;
 • În apele Mării Negre și Azov, gruparea navală a inamicului își concentrează principalele eforturi pe lovirea unor obiecte importante de infrastructură militară și civilă cu rachete de croazieră, blocarea acțiunilor forțelor și mijloacelor Forțelor Navale și ale Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei. În pregătirea pentru lovituri cu rachete, forțele de ocupație ruse păstrează două port-rachete de croazieră Kalibr.

UPDATE 07:50. Rușii au intensificat bombardamentele cu rachete și artilerie la vest de orașul Bahmut din regiunea Donețk, probabil pentru a-l izola de liniile de comunicație ucrainene cu sudul și vestul, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Duminică, 10 iulie, inamicul nu a efectuat atacuri la sol în apropierea orașului, potrivit raportului ISW.

Potrivit acestuia, rușii de la nord de Donețkul capturat au efectuat un atac la sol, dar nu au avut succes.

UPDATE 07:11. În această dimineață, în Harkiv, s-au auzit trei explozii, prima dintre care a avut loc la ora 3:32, potrivit Suspilne. Potrivit publicației, o clădire rezidențială cu șase etaje a fost parțial distrusă ca urmare a unei rachete inamice. La ora 4:30, salvatorii au salvat o femeie în vârstă. Momentan, se efectuează lucrări de scoatere a molozului.

De asemenea, UNIAN anunță că în noaptea de 11 iulie, invadatorii ruși au tras cu rachete și în regiunea Nikolaev, dar și și Harkiv. Potrivit localnicilor, în aceste zone s-au auzit explozii. Raidurile aeriene au fost active în aceste zone.

În plus, ar fi fost lansate rachete spre Harkiv din regiunea Belhorod, După cum se cunoaște, au fost lansate cinci rachete, dar trei dintre ele au căzut înainte de a ajunge la destinație.

În același timp, se raportează că în regiunea Nikolaev, invadatorii ruși, probabil, au lovit din regiunea Herson ocupată temporar de ruși.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie și 10 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media