Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o discuție cu consilierul Departamenutui de Stat al SUA, Derek Chollet. Subiectele discutate

18 mai 2022, 09:35 Politică 125
Derek Chollet.  Sursa: Gurnul RM

Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit ieri, 18 mai, cu Derek Chollet, Consilierul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Oficialii au analizat perspectivele de aprofundare a parteneriatului moldo-american, în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, și au efectuat un schimb de opinii privind securitatea regională.

Prim-ministra a menționat că situația din țara vecină are un impact semnificativ asupra activității economice și a inflației, iar autoritățile de la Chișinău rămân implicate în căutarea soluțiilor pentru atenuarea consecințelor războiului și aplicarea măsurilor menite să asigure securitatea alimentară. „Pe lângă depășirea dificultăților existente în această perioadă, ne concentrăm și pe continuarea proceselor de modernizare a țării. În acest context, mizăm pe suportul SUA în realizarea reformelor necesare pentru apropierea ireversibilă a țării noastre de Uniunea Europeană”, a adăugat Natalia Gavrilița.

La rândul său, Derek Chollet a confirmat deschiderea SUA de a susține în mod prioritar Republica Moldova, pe termen mediu și lung, oferind asistența necesară pentru accelerarea schimbărilor pe segmentele cheie în dezvoltarea țării noastre.

Părțile au vorbit, totodată, despre intensificarea colaborării moldo-americane în domenii precum consolidarea statului de drept, buna guvernare, politici de securitate, combaterea corupției și asigurarea securității cibernetice. De asemenea, a fost accentuată importanța cooperării pe segmentul economic, dar și cel energetic, în vederea diversificării și exploatării surselor alternative de energie. Potrivit oficialilor, interesul pentru acțiuni comune menite să consolideze relația bilaterală a fost confirmat prin desfășurarea, la 19 aprilie curent, a sesiunii plenare a Dialogului Strategic moldo-american, reluat la Washington, după o pauză de 5 ani.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media