Zelenskiy avertizează că Rusia încearcă să destabilizeze regiunea transnistreană și că obiectivele Moscovei depăşesc graniţele Ucrainei

27 aprilie 2022, 12:23 Ucraina 320
Vladimir Zelenskiy.  Sursa: Profimedia Images

Kievul acuză Moscova că încearcă să destabilizaze situația din regiunea transnistreană, după mai multe explozii care au avut loc în zilele de 25 și 26 aprilie. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy crede că Rusia tinde să atragă Transnistria în războiul său, însă forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o eventuală escaladare a trupelor ruse pe teritoriul ocupat temporar al Republicii Moldova.

Șeful statului ucrainean a menţionat că împărtăşeşte pe deplin evaluarea situaţiei de către preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. El a mai spus că a discutat această problemă cu premierul român Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită la Kiev.

„Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii planificați de Federația Rusă. Serviciile lor secrete lucrează acolo. Nu mai este vorba doar de știri false. Este clar de ce – să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova, arătându-i ce se va întâmpla dacă Moldova va continua să susțină Ucraina”, a spus președintele.

Potrivit lui Zelenskiy, Ucraina știe că trupele ruse, care sunt prezente de mulți ani pe teritoriul părții ocupate temporar a Moldovei – Transnistria, se pregătesc constant.

„Dar le înțelegem capacitățile, Forțele Armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru asta și nu se tem de ele”, a liderul de la Kiev.

În zilele de 25 și 26 aprilie au avut loc mai multe explozii în regiunea transnistreană. Două explozii au avut loc în dimineața de marți în satul Maiak din raionul Grigoriopol, în urma cărora au fost deteriorate două antene de telecomunicații.

Luni, 25 aprilie, a mai avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol. O altă explozie, spun autoritățile din stânga Nistrului, a avut loc pe aerodromul din Tiraspol tot luni, 25 aprilie, la ora 23:30.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat marți măsuri de consolidare a securității după o serie de explozii în regiunea separatistă Transnistria, susținută de Moscova, care au stârnit temeri de o escaladare pe fondul războiului din Ucraina. Șefa statului a spus că exploziile din zona temporar ocupată ar fi fost provocate de „forțe în interiorul regiunii transnistrene care sunt interesate de destabilizarea situației”:

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a negat că provocările din ultimele ore din Transnistria vin din interiorul regiunii, susținând că „urmele atacurilor asupra regiunii duc spre Ucraina”. Acesta a îndemnat-o pe Maia Sandu „să nu vorbească despre ceea ce nu știe”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media