VIDEO/ Ședința Cabinetului de miniștri s-a desfășurat astăzi, la Ungheni. Subiectele aprobate

19 octombrie 2022, 13:00 Societate 113
cabinetul de miniștri ai Guvernului Gavrilița.  Sursa: Replica Media

Ședința Guvernului de miercuri, 19 octombrie, s-a desfășurat în municipiul Ungheni. Membrii Cabinetului de miniștri au examinat proiecte de legi care prevăd majorarea, începând cu 1 octombrie 2022, a salariilor personalului din instituţiile medico-sanitare publice, dar și acordarea ajutorului unic în valoare de 3000 de lei bugetarilor cu un salariu mai mic de 15 000 de lei.

14:25. A fost aprobat proiectul cu privire la aprobarea semnării Protocolului de amendare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la 20 mai 2021.


14:22. Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind modul de administrare a Fondului Național pentru Mediu (FNM), destinat exclusiv pentru finanțarea proiectelor din domeniile protecției mediului, schimbărilor climatice și gestionării durabile a resurselor naturale.

Documentul stabilește modul de administrare a Fondului Național pentru Mediu, inclusiv constituirea, organizarea, funcționarea și gestionarea mijloacelor financiare.

14:20. Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) vor semna un Acord de facilitate de credit, în sumă de 60 de milioane de euro. Resursele financiare vor fi destinate suportului bugetar și realizării reformelor în sectorul energetic și feroviar.

Un asemenea proiect de hotărâre a fost aprobat, astăzi, de Cabinetul de miniștri. Din partea țării noastre, Acordul va fi parafat de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.


14:15. Întreprinderile mici și mijlocii vor putea accesa mai simplu credite și împrumuturi de la instituțiile financiare. Guvernul a instituit un nou mecanism de acordare a garanțiilor financiare, și anume garanțiile de portofoliu la credite.

Noul regulament, aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri, va oferi posibilitatea garantării inclusiv a împrumuturilor oferite de către Organizațiile de Creditare Nebancare (OCN). Garanțiile financiare sunt oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor.

14.05. Angajații din sectorul public, cu salarii mai mici de 15 mii de lei, vor primi un ajutor unic în sumă de 3000 lei. Guvernul a aprobat, astăzi, decizia privind repartizarea și redistribuirea unor alocații prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul 2022.


13:55. A fost aproba Regulamentul Fondului Național pentru Mediu și un Acord de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”.


13:48. A fost aprobat proiectul pentru modificarea Regulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medicosanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.837/2016.

Scopul de bază al proiectului constă în majorarea salariilor de funcție ale personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.


13:30. Guvernul a aprobat proiectul privind inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, în sumă de 25 milioane de euro, și acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia.De asemenea, pe agenda ședinței este inclus proiectul hotărârii de Guvern privind simplificarea accesului pentru mediul de afaceri la credite și împrumuturi de la instituțiile financiare.

Cabinetul de miniștri va mai aproba Regulamentul Fondului Național pentru Mediu și un Acord de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”.

Imediat după ședință, prim-ministra Natalia Gavrilița va susține o conferință de presă, după care va vizita compania cu capital străin „Lear Corporation”, cu sediul în Zona Economică Liberă din Ungheni.

De asemenea, șefa Guvernului va merge la Bahmut, unde va avea loc darea în exploatare a drumului de ocolire a localității, construit cu sprijinul UE.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media