Federația Rusă se pregătește să anexeze oficial regiunile ucrainene unde au avut loc „referendumuri”: Putin va semna, vineri, decretul și va susține un „discurs important”

29 septembrie 2022, 13:35 Rusia 147
Mosocva.  Sursa: TASS

Președintele rus Vladimir Putin va semna mâine, 30 septembrie, un decret de anexare a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, a anunțat Kremlinul. Agenția de știri de stat rusă TASS, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declară că ceremonia semnării acordurilor cu Federația Rusă va avea loc la ora 15:00, ora Moscovei.

Președintele rus va organiza o ceremonie de semnare la Kremlin, după care este așteptat să țină un discurs important și să se întâlnească cu administratorii numiți de Moscova ai regiunilor ucrainene, a spus Peskov.

Anunțul Kremlinului că Rusia va anexa oficial încă patru zone ale Ucrainei vine după așa-numitele referendumuri din acele regiuni ocupate care au fost deja denunțate de Kiev și vest.

Odată anexate, conducerea Rusiei a declarat că va considera atacurile asupra zonelor controlate de ruși un atac direct asupra Rusiei.

Anunțând săptămâna trecută așa-numitele referendumuri din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, Vladimir Putin a amenințat că va răspunde cu arme nucleare dacă securitatea națională a Rusiei este amenințată.

Referendumul fals de patru zile în regiunile ocupate de Rusia s-a încheiat marți și, după cum era prezis, rezultatele raportate de presa de stat rusă au arătat un sprijin covârșitor pentru aderarea Rusiei.

Locuitorii care au evadat în zonele deținute de Ucrainean în ultimele zile au povestit că oamenii au fost forțați să voteze buletinele de vot în stradă sub amenințarea armei.

Miercuri, administrațiile instalate de Rusia din cele patru provincii ucrainene i-au cerut oficial lui Putin să le încorporeze în Rusia.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, le-a descris drept „o imitație a referendumurilor” și a promis că „apără” cetățenii ucraineni din regiunile ocupate de Rusia.


Referendumurile, organizate în grabă de autoritățile de ocupație și considerate nelegitime de către Ucraina și comunitatea internațională, au avut loc în patru regiuni ucrainene controlate în mare parte de forțele ruse începând din 23 septembrie și au durat până la 27 septembrie. Acestea prezintă startul unui plan al președintelui rus Vladimir Putin de a anexa o mare parte a Ucrainei.

Occidentul acuză Rusia de confiscarea unor porțiuni întregi de teritoriu, la fel cum a făcut în 2014 cu peninsula Crimeea și avertizează că anexarea ilegală a acestor teritorii ucrainene este o încălcare a dreptului internațional care intensifică semnificativ războiul. Totodată, Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Rusiei de după destrămarea Uniunii Sovietice, a anunțat recent că nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei în urma pretinselor referendumuri.

Anterior, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este „esenţial” ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia, pentru că, spune el, „aderarea la Rusia constituie constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja”.

Prin încorporarea celor patru zone ale Ucrainei în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară după cum este necesar pentru a-și apăra teritoriul. Putin a declarat anterior că Rusia va „utiliza toate mijloacele de care dispunem” pentru a se proteja, o aparentă referire la armele nucleare.

OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea forță legală, deoarece nu sunt conforme cu legea ucrainei sau standardele internaționale și zonele nu sunt sigure. Nu există observatori independenți și o mare parte din populația de dinainte de război a fugit.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, a declarat, în ziua în care au demarat așa numitele „referendumuri”, că orice încercare a Ucrainei de a recuceri Donbasul și alte teritorii aflate sub ocupație rusească va fi considerată de Federația Rusă drept un atac asupra teritoriului său, în cazul în care rezultatul referendumurilor ilegale vor fi în favoarea aderării lor la Rusia.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media