LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 216. Ucrainenii care ajută la desfăşurarea referendumurilor organizate de Rusia vor fi acuzaţi de trădare/ Ministerul rus al Apărării nu va cere extrădarea rușilor care au părăsit țara pentru a nu fi chemați la luptă în Ucraina

27 septembrie 2022, 07:30 Ucraina 286
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 216-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești. Marea Britanie a impus, luni, sancțiuni pentru încă 92 de persoane și firme ruse și ucrainene, inclusiv și patru miliardari. Motivul reînnoirii listei de sancțiuni este „referendumurile” în teritoriile ocupate.

Rușii au lansat un atac cu rachete asupra aeroportului Krivoy Rog. Autoritățile raportează că aeroportul este nefuncțional.

Luni seara, Statul Major al Ucrainei a confirmat indirect rapoartele anterioare conform cărora unitățile ucrainene au ocupat Kupiansk-Uzlovoi, o suburbie de sud a Kupiansk și un nod feroviar important de pe malul estic al râului Oskol.

Trupele ruse au bombardat Nikolaev de două ori în timpul nopții, a declarat primarul orașului Alexander Senkevici. Potrivit primarului, clădirile rezidențiale și magazinele din diferite părți ale orașului au fost avariate în urma bombardamentelor. „Sunt lovituri în diferite părți ale orașului. Se știe că o serie de obiecte civile sunt avariate, în special clădiri rezidențiale și magazine, precum și rețeaua de alimentare cu apă”.

UPDATE 21:50. Presa rusă publică noi date despre rezultatele preliminare ale „referendumurilor” din autoproclamatele republici populare Luhansk și Donețk, regiunile Herson și Zaporojie privind aderarea la Rusia, după procesarea a 100% din „procese verbale”.

Potrivit TASS, 98,69% dintre alegători au votat pentru alipiraea DNR la Rusia, LNR - 97,93%, regiunea Herson - 96,75%, regiunea Zaporojie - 97,81%.


UPDATE 21:17. Moscova a declarat că nu va solicita extrădarea rușilor care pleacă în străinătate pentru a nu fi chemați la luptă în Ucraina, după ce mii de bărbați în vârstă militară au trecut în țările vecine, relatează AFP.

„Ministerul rus al Apărării nu a trimis nicio cerere autorităților din Kazahstan, Georgia sau alte țări pentru presupusa întoarcere forțată pe teritoriul rusesc a cetățenilor ruși și nu intenționează să facă acest lucru”, a spus ministerul într-un comunicat.

Țările învecinate au văzut ruși sosind în masă de când proiectul a fost anunțat miercurea trecută, cu cozi de ore la punctele de trecere a frontierei.


UPDATE 20:38. Voturile organizate de Moscova în patru regiuni ocupate din Ucraina pentru anexarea de către Rusia sunt o „falsă” și „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a declarat marți șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg, într-un mesaj pe Twitter, a declarat că a vorbit cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy „și a spus clar că Aliații NATO sunt neclintiți în sprijinul nostru pentru suveranitatea și dreptul la autoapărare al Ucrainei”.

„Referendumele false organizate de Rusia nu au legitimitate și reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Aceste terenuri sunt ale Ucrainei”, a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a adăugat că Rusia a exacerbat situația prin organizarea de voturi „false”, mobilizând mai mult personal în armata sa și amenințând cu lovituri nucleare dacă s-ar încerca să-și rupă controlul asupra zonelor pe care le deține.

„Toate acestea reprezintă o escaladare gravă a conflictului. Mesajul nostru este că orice utilizare a armelor nucleare este absolut inacceptabilă”, a spus Stoltenberg.

„Va schimba total natura conflictului și Rusia trebuie să știe că războiul nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie dus niciodată”, a mai adăugat șeful NATO.


UPDATE 20:05. Guvernul ucrainean a interzis acum complet exportul de mărfuri în Rusia.

Această decizie va rămâne în vigoare până la sfârșitul legii marțiale și „încetarea acțiunilor neprietenoase” a Rusiei împotriva Ucrainei, transmite serviciul de presă al Ministerului Economiei, potrivit BBC.

Din martie până în iunie 2022, Ucraina a furnizat Rusiei mărfuri în valoare de doar 4,2 milioane de dolari (aproape în totalitate din metale feroase).

Exporturile către Rusia în ianuarie 2022, adică înainte de invazia rusă, s-au ridicat la 250 de milioane de dolari.

„Embargoul la export va ajuta companiile ucrainene care aveau obligații contractuale față de entitățile constitutive ale Federației Ruse să aducă claritate juridică în problema neîndeplinirii contractelor. Și acum își vor putea concentra activitatea pe alte piețe”, a comunicat Ministerul Economiei al Ucrainei.


UPDATE 18:09. Mass-media rusă a OFERIT mai multe detalii cu privire la primele rezultate preliminare ale celor patru „referendumuri” organizate de autoritățile pro-ruseîn patru zone ocupate din Ucraina – Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Agenția de știri de stat rusă RIA a declarat că numărările inițiale au arătat majorități variind de la 96,97% în regiunea Herson, pe baza a 14% din voturi numărate, până la 98,19% în Zaporojie, pe baza a 18% din numărare.

Majoritățile din așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk au fost puțin sub 98%, cu 14% și, respectiv, 13% din voturi numărate.

Valentina Matvienko, șefa camerei superioare a parlamentului rus, a declarat că, dacă rezultatele referendumului ar fi favorabile, ar putea lua în considerare încorporarea celor patru regiuni pe 4 octombrie, potrivit Reuters.


UPDATE 17:44. Consilierul prezidențial ucrainean, Mihail Podolyak, a descris scurgerile majore din două conducte de gaz rusești de sub Marea Baltică drept „atac terorist”.

„„Scurgerea de gaz” de la NS-1 nu este altceva decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune la adresa UE”, se arată în mesajul postat pe Twitter de Podolyak.


UPDATE 17:01. Se numără voturile în teritoriile ocupate după „referendum”.

Până acum, de la 12% la 20% din voturi au fost procesate, dar nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la „rezultatele” finale.

În regiunea Herson, 97,4% dintre cei care au votat pentru aderarea la Federația Rusă, în Zaporojie 98%, în „DNR” - 98,05%, în „LNR” - 97,7%.


UPDATE 16:34. Uniunea Europeană se pregătește să introducă sancțiuni împotriva organizatorilor pseudoreferendumurilor ilegale din Federația Rusă, care au loc în teritoriile ocupate temporar ale Ucraine, scrie Radio Europa Liberă.

Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell, Peter Stano.

El a explicat că sancțiunile se vor aplica tuturor persoanelor care participă la organizarea de „referendumuri” ilegale, dar nu a precizat cine exact și când se poate aștepta o decizie.

Cu o zi înainte, Josep Borrell însuși a condamnat desfășurarea acestor „referendumuri” nelegitime, și a subliniat că în niciun caz nu pot fi considerate o expresie liberă a voinței poporului.


UPDATE 15:48. Ucraina a îndemnat Uniunea Europeană să impună Rusiei sancțiuni economice pentru a o pedepsi pentru că a organizat voturi de anexare în patru regiuni ocupate, relatează Reuters și The Guardian.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că sancțiunile personale nu vor fi suficiente ca pedeapsă.

„În conținutul celui de-al optulea pachet de sancțiuni (UE), vom vedea cât de serios ia UE problema referendumurilor”, a spus Kuleba reporterilor după discuțiile avute cu ministrul de Externe francez, Catherine Colonna.

El a adăugat că mișcările Moscovei nu vor schimba acțiunile Ucrainei pe câmpul de luptă.


UPDATE 15:05. Rusia va face totul pentru a-şi împiedica vecini ostili - ca Ucrana - să se doteze cu armament nuclear, ameninţă marţi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al puternicului Consiliu rus de Securitate, relatează Tass și News.ro.

„Vom face tot ceea ce putem pentru a împiedica să apară arme nucleare în ţări vecine care ne sunt ostile. De exemplu, Ucraina nazistă, care este controlată în mod direct de state NATO zilele astea”, ameninţă într-o postare pe Telegram Medvedev.

„Nu are rost să mizezi pe raţiunea şi voinţa politică a regimului de la Kiev”, susţine fostul şef de stat.

„Însă există în continuare o speranţă fragilă cu privire la bun simţ şi simţul autoconservării ţărilor inamice care răsfaţă (Kievul). Ei înţeleg că, dacă ameninţarea la adresa Rusiei depăşeşte limita stabilită a pericolului, va trebui să răspundem. Fără să cerem permisiunea nimănui, fără prea multă consultare. Iar asta chiar nu este o cacealma”


UPDATE 14:20. Ucrainenii care ajută la desfăşurarea referendumurilor pentru unirea cu Rusia din teritoriile ocupate de forţele ruse vor fi acuzaţi de trădare, a avertizat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat marţi de Reuters.

Într-un interviu acordat ziarului elveţian Blick, oficialul de la Kiev a anunţat că "avem liste cu numele persoanelor implicate într-un fel sau altul". "Vorbim de sute de colaboratori. Ei vor fi urmăriţi penal pentru trădare. Pot fi condamnaţi la închisoare pe cel puţin cinci ani", a adăugat el.

Ucrainenii care au fost obligaţi să voteze nu vor fi pedepsiţi, a precizat Podoliak.

Oficiali ucraineni au informat despre urne mobile duse din uşă în uşă şi locuitori din teritoriile controlate de ruşi obligaţi să voteze în faţa forţelor de securitate susţinute de Moscova.


UPDATE 13:30. ONU a declarat că este „profund deranjată” de rapoartele despre aproape 2.400 de arestări în mai puțin de o săptămână de proteste în Rusia împotriva ordinului președintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP.

„Suntem profund deranjați de numărul mare de oameni care ar fi fost arestați”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru drepturile Națiunilor Unite, Ravina Shamdasani, reporterilor la Geneva.

Autoritățile ruse au reprimat criticile la adresa războiului din Ucraina, arestând mii de protestatari de la începutul conflictului în februarie. Dar arestările au crescut vertiginos de când Putin a anunțat miercurea trecută o mobilizare militară parțială pentru a întări trupele în Ucraina. Shamdasani a subliniat că în „rapoartele credibile (că) aproximativ 2.377 de demonstranți au fost arestați... în diferite locații din țară”.

„Nu este clar câți oameni rămân în detenție”, a adăugat ea.


UPDATE 13:02. Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, a spus că soldații ruși care mor în războiul împotriva Ucrainei vor fi curățați de toate păcatele lor.

„Știm că astăzi mulți mor pe câmpurile luptei interne”, a spus Kirill în timpul sărbătoririi Sfintei Liturghii duminică.

„Biserica se roagă ca această bătălie să se încheie cât mai curând posibil, pentru ca cât mai puțini frați să se omoare între ei în acest război fratricid”, a adăugat el.

„În același timp, Biserica își dă seama că, dacă cineva este condus de simțul datoriei pentru a-și îndeplini jurământul de funcție, el rămâne fidel chemării sale și face ceea ce îi spune datoria. Și dacă, în îndeplinirea acestui datoria dacă o persoană moare, atunci, fără îndoială, a comis un act la egalitate cu un sacrificiu. El se sacrifică pentru alții. Sunt sigur că un astfel de sacrificiu spăla toate păcatele pe care o persoană le-a comis", a spus el.

Cuvintele lui Kirill vin la câteva zile după ce Putin a anunțat o „mobilizare parțială” imediată a cetățenilor, pentru a înrola încă 300.000 de soldați, intensificând invazia sa în Ucraina.


UPDATE 12:36. Ministrul francez de externe Catherine Colonna a sosit marți la Kiev într-o vizită neanunțată, unde urmează să-și viziteze omologul său, Dmitro Kuleba, și președintele Vladimir iZelensky.

„Bună dimineața Ucraina, mă bucur să mă întorc”, a scris Colonna pe Twitter marți.

Este a treia oară când Colonna se află în capitala Ucrainei, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Paris.

„În contextul declarațiilor iresponsabile ale autorităților ruse și al organizării ilegale de simulate de referendum pe teritoriul Ucrainei, ministrul dorește să exprime solidaritatea Franței cu poporul ucrainean și deplina hotărâre de a-și consolida sprijinul pentru Ucraina și suveranitatea acesteia și integritatea teritorială”, se arată în comunicatul ministerului.


UPDATE 12:00. Autoritatea Maritimă a Suediei a anunțat marți că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaz la gazoductul rusesc Nord Stream 1 în apele maritime suedeze și daneze, la scurt timp după ce o scurgere a fost depistată și la conducta de gaze Nord Stream 2, relatează Reuters.

„Există două scurgeri la Nord Stream 1 - una în zona economică a Suediei și una în zona economică a Danemarcei. Ele sunt foarte apropiate una de cealaltă”, afirmă Administrația Maritimă Suedeză.

Scurgerile se află la nord-est de insula daneză Bornholm, potrivit aceleiași surse care a adăugat că deocamdată nu este clar ce le-a provocat.

„Monitorizăm situația îndeaproape pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de loc”, a afirmat un purtător de cuvânt al instituției suedeze.


UPDATE 11:24. Pe 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin ar putea anunța anexarea ilegală a regiunilor ocupate ale Ucrainei la Federația Rusă. Aceasta este opinia serviciilor de informații ale Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Informațiile britanice sugerează că liderii ruși speră să folosească anexarea pentru a justifica o „operație militară specială” pentru poporul lor și pentru a consolida sprijinul patriotic pentru război.

Britanicii spun că este puțin probabil ca Kremlinul să poată face acest lucru, rușii fiind profund îngrijorați de mobilizare și din ce în ce mai conștienți de eșecurile recente ale Rusiei pe câmpul de luptă. Vă reamintim că mai devreme mass-media rusă a scris că Putin ar putea anunța anexarea pe 30 septembrie - după ce parlamentul va analiza această problemă pe 29 septembrie.
UPDATE 10:40. Cel puțin 395 de copii au fost uciși și alți 776 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă.

Copiii au fost cei mai afectați în Regiunea Donețk - 401, Regiunea Harkiv - 231, Kiev - 116, Mykolaiv - 72, Cernihiv - 68, Lugansk - 64, Herson - 55, Zaporojie - 427.

Aceste date nu sunt încă definitive, deoarece stabilirea numărului de răniți și morți în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate este încă în desfășurare.

În plus, ca urmare a bombardamentelor ruse constante în Ucraina, 2.500 de instituții de învățământ au fost avariate, dintre care 289 au fost complet distruse.


UPDATE 10:05. Obiectivul principal al Ucrainei este regiunea Donețk pentru că aceasta este obiectivul numărul 1 al Rusiei. Declarația aparține președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, care a descris situația militară din regiune ca fiind una dificilă.

„Situația în regiunea Donețk este deosebit de grea. Facem tot ce putem să oprim activitatea inamicului. Acesta este obiectivul nostru numărul 1 în acest moment, pentru că Donbas este în continuare obiectivul numărul 1 al ocupanților. În ciuda lipsei evidente de sens a războiului pentru Rusia și a pierderii inițiativei de către ocupanți, comanda armatei ruse îi conduce în continuare la moarte.

Încercările constante ale ofensivei rusești în regiunea Donețk vor rămâne cu siguranță în istoria războaielor ca fiind una dintre cele mai cinice asasinate ale propriilor soldați”, a spus Zelenskiy.
UPDATE 09:25. Kremlinul încearcă să transfere vina pentru încălcările din timpul mobilizării către oficialii locali. Dar sunt prea masive pentru ca oamenii să creadă asta. Acest lucru a fost raportat de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

Este vorba despre faptul că criteriile de mobilizare și beneficii nu sunt respectate în țară. În special, sunt chemați la război persoanele cu vârsta mult mai mare decât limita superioară de vârstă declarată de autorități sau care nu au servit niciodată în armată, notează ISW.

ISW susține că autoritățile, prin mass-media controlată, au început să transfere vina pentru acest lucru asupra instituțiilor birocratice eșuate responsabile de mobilizare, autorităților locale și comisarilor militari.

În special, guvernatorul regiunii Omsk, Oleksandr Burkov, a spus că birocrația este „dușmanul patriotismului”, iar propagandistul Vladimir Soloviov a cerut în general împușcarea comisarilor militari.

În același timp, Kremlinul minimizează încălcările masive și susține că corectează aceste greșeli. „Cu toate acestea, încălcările sunt în mod clar prea răspândite pentru a fi pur și simplu rezultatul unor greșeli individuale, iar cetățenii ruși le văd prea bine. Spre deosebire de eșecurile Rusiei în Ucraina, pe care Kremlinul a putut să le minimizeze sau să le ascundă pentru că cetățenii săi nu le pot vedea direct, încălcările decretului de mobilizare sunt evidente pentru mulți ruși”, spun cercetătorii.


UPDATE 08:50. Presa rusă a anunțat că „referendumurile” din cele patru teritorii ocupate ale Ucrainei sunt „valide” cu o zi înainte de încheierea votului, susținând că prezența la vot a depășit deja 50%. Analiştii au numit aceste afirmaţii despre prezenţa la vot „falsificate flagrant”.

Agenția de stat rusă TASS a declarat luni, 26 septembrie, că prezența la vot a fost de 86,89% la Donețk, 83,61% la Luhansk, 63,58% la Herson și 66,43% la Zaporojie.

Votul se va încheia astăzi. „Referendumurile” au fost condamnate în mod repetat de Ucraina și Occident ca o „falsă”. Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că „prezența la vot chiar și la un referendum liber și echitabil, mai degrabă decât la simulatul plebiscit al Kremlinului, ar fi aproape cu siguranță mult mai scăzută... Chiar și în timp de pace, ucrainenii nu se dovedesc să voteze la ritmuri la fel de înalte precum raportează oficialii ruși de ocupație”. Primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina din 2019 a înregistrat o prezență la vot de 62,8%.


UPDATE 08:32. Șeful Administrației Regionale de Stat Nikolaev, Vitaly Kim, pe Telegram, vine cu informații despre bombardările ruse din ultimele 24 de ore potrivit informațiilor administrațiilor militare raionale și ale Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei din regiunea Nikolaev:

Orașul Nikolaev:

În noaptea de 27 septembrie, Nikolaev a fost supus unui bombardament masiv de două ori - aproximativ la 01:04 și 04:02. Anterior, inamicul a lovit diferite zone ale orașului cu sistemul de rachete antiaeriene Tornado-S. În prezent, se știe despre deteriorarea unui număr de obiecte civile din centrul orașului, inclusiv clădiri rezidențiale, magazine și rețeaua de alimentare cu apă. De asemenea, în urma bombardării, depozitul a fost distrus, urmat de ardere. Potrivit primelor informații, nu există victime.

Districtul Nikolaev:

Pe 27 septembrie, de la ora 01:30, inamicul a lansat lovituri de artilerie asupra zonei de apă a orașului Ochakiv, comunitatea Ochakivsk. Nu sunt victime. Dimineața, la 07:15, în oraș a răsunat din nou o explozie. Informațiile detaliate sunt în curs de clarificare.

În noaptea de 27 septembrie, la ora 04:04, a fost înregistrat un atac cu rachetă asupra satului Vesnyane din comunitatea Vesnyan. Ca urmare, clădirile rezidențiale, infrastructura socială, garajele, mașinile au fost parțial distruse și avariate. Nu sunt victime.

Cartierul Bashtan:

Așezările situate pe linia de demarcație a comunității Berezneguvat rămân sub foc constant. Așa că, pe 26 septembrie, la ora 12:40, periferia satului a fost bombardată. Murakhivka și la 18:20 la periferia stației Berezneguvate. Tot la 13:05 și 18:50, exploziile au răsunat în Berezneguvate și nu numai. Nu au fost răniți sau pagube.

Ieri, în jurul orei 14:00 și 16:00, iar astăzi, în jurul orei 04:00, au avut loc bombardamente la marginea satului Novooleksandrivka din comunitatea Ingul. Nu au fost răniți sau pagube. Bombardarea comunității Shirokiv continuă.

Ieri, la orele 10:00, 14:00 și 16:00, s-a înregistrat bombardarea satului. Shiroke și împrejurimile sale. Două clădiri locative au fost avariate. Au fost lovituri și în orașe și drumuri. În plus, la miezul nopții au fost lovituri la o întreprindere agricolă din afara satului.

Tot ieri, la 13:00, 16:00, 20:00, 23:00, iar astăzi la ora 04:00, satul Valea Roșie a fost bombardat. Nu sunt victime. Potrivit informațiilor OK „Pivden”, pe 26 septembrie în districtul Bashtan, un vehicul de recunoaștere fără pilot al inamicului „Orlan-10” a fost distrus.

În raioanele Voznesensky și Pervomaisky, ziua și noaptea au trecut relativ calm.


UPDATE 08:11. Meduza, citată de mai multe surse sigure, scrie că cel puțin 11 birouri de înrolare militare au fost incendiate în Rusia de când Vladimir Putin a anunțat mobilizarea.


UPDATE 07:41. Ucraina acuză un nou atac cu rachete al Rusiei în regiunea Harkiv.

„Invadatorii au lansat un atac cu rachete în Pervomaiskoie, în regiunea Harkiv: 7 oameni au fost uciși”, a scris agenția Nexta pe Twitter, citând Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență.

Rușii au folosit muniție cu dispersie, interzisă de convențiile internaționale, și artilerie grea.


UPDATE 07:20. Președintele Vladimir Zelenskiy a spus că o situație deosebit de acută se dezvoltă acum în regiunea Donețk, unde armata ucraineană se luptă să restrângă activitatea armatei ruse.

„Acolo este obiectivul nostru numărul unu acum, deoarece Donbas este încă obiectivul numărul unu pentru ocupanți”, a spus președintele Ucrainei într-un discurs tradițional de seară.

„Încercările constante ale ofensivei ruse în regiunea Donețk vor intra cu siguranță în istoria războaielor ca fiind una dintre cele mai cinice ucideri ale propriilor soldați”, a adăugat șeful statului ucrainean.

Liderul de la Kiev a subliniat că sarcina principală a comandamentului acum este să furnizeze armatei ucrainene arme și muniție.


UPDATE 07:14. Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra aeroportului Krivoy Rog, a declarat șeful administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, într-un mesaj pe Telegram.

Potrivit acestuia, a fost folosită racheta X-59, infrastructura aeroportului a fost distrusă.

Potrivit lui Reznichenko, nu există victime, dar activitatea în continuare a aeroportului este imposibilă.


UPDATE 07:10. Trupele ruse au bombardat Nikolaev de două ori în timpul nopții, a declarat primarul orașului Alexander Senkevici. Potrivit primarului, clădirile rezidențiale și magazinele din diferite părți ale orașului au fost avariate în urma bombardamentelor.

„Sunt lovituri în diferite părți ale orașului. Se știe că o serie de obiecte civile sunt avariate, în special clădiri rezidențiale și magazine, precum și rețeaua de alimentare cu apă”.


UPDATE 07:00. Mulți ruși încearcă să plece în Georgia. Luni, la punctul de control Verkhny Lars, din cauza afluxului de oameni care doresc să treacă granița, vameșii au început să lase oamenii să treacă pe jos. Linia de mașini din partea rusă se întindea pe mulți kilometri. După decizia polițiștilor de frontieră ruși de a deschide granița pentru pietoni, imediat s-a aliniat un rând imens.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie și 26 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media