Bogdan Aurescu, la Conferința de la Paris: „Platforma noastră demonstrează că R. Moldova are mai mulţi prieteni decât a avut vreodată”

22 noiembrie 2022, 08:07 România 80
Bogdan Lucian Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României.  Sursa: Replica Media

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova demonstrează că această ţară are mai mulţi prieteni decât a avut vreodată, a declarat în cadrul Conferinței la Paris, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, scrie Agerpres.

„Platforma noastră demonstrează că Republica Moldova are mai mulţi prieteni decât a avut vreodată. Nu doar în Uniunea Europeană, ci în lumea întreagă, care sunt dispuşi să ajute Chişinăul. Aceasta demonstrează angajamentul comunităţii internaţionale de a ajuta Republica Moldova să facă faţă unor provocări nemaiîntâlnite”, a afirmat Aurescu, într-o conferinţă de presă comună cu miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Republica Moldova.

El a reamintit că, în cadrul conferinţei ministeriale desfăşurate în iulie, la Bucureşti, la care au participat mai multe state, organizaţii şi instituţii financiare internaţionale, s-a obţinut un sprijin în valoare totală de 615 milioane euro, dintre care 432,3 de milioane euro asistenţă sub formă de granturi. Totodată, s-a stabilit crearea unui grup de lucru dedicat reformei administraţiei publice şi managementului finanţelor publice.

Ministrul român Aurescu a menţionat că în ultima perioadă Chişinăul a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari menite să deraieze Republica Moldova de la cursul său pro-european. Totodată, războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a avut un efect profund asupra acestei ţări.

„Ţara s-a confruntat cu provocări de natură economică, umanitară şi de securitate de o amploare fără precedent, iar, în aceste momente critice, cetăţenii şi autorităţile au dovedit o solidaritate impresionantă cu Ucraina şi refugiaţii ucraineni. Republica Moldova este candidată la aderarea la UE, un obiectiv pe care România l-a susţinut puternic de-a lungul ultimilor ani. Cu susţinerea activă a preşedintelui Maia Sandu şi a Parlamentului, Guvernul de la Chişinău dă dovadă de un leadership remarcabil în implementarea unei agende ambiţioase, sustenabile, democratice, pro-europene şi reformatoare”, a spus şeful diplomaţiei române.

Ministrul român a adăugat că Republica Moldova este una dintre ţările cele mai afectate de războiul „brutal” al Rusiei împotriva Ucrainei. Ţara se confruntă cu o severă criză energetică, iar cetăţenii suferă din cauza inflaţiei şi a facturilor mari. Potrivit acestuia, Republica Moldova este vizată şi de multe tentative hibride de destabilizare.

„Energia a ocupat un loc important pe agenda discuţiilor de astăzi. Au fost prezentate idei valoroase, am încercat să vedem cum putem eficientiza eforturile noastre folosind Platforma de Sprijin pentru a ajuta Republica Moldova să devină independentă din punct de vedere energetic, să îşi consolideze economia, statul de drept şi să modernizeze adminstraţia”, a transmis Aurescu.

„Vom fi alături de Republica Moldova nu numai în timpul acestei ierni grele, ci şi pe calea ei de a deveni un stat membru UE”, a evidenţiat ministrul român de Externe.

Amintim că după încheierea Platformei de sprijin a Republicii Moldova de la Paris, a treia ediție, președinta Maia Sandu a purtat un discurs în fața presei și alături de liderul francez Emmanul Macron. Maia Sandu a vorbit despre crizele cu care se confruntă țara noastră, consecințele războiului Rusiei din Ucraina, asupra Republicii Moldova, dar a menționat și despre faptul că anul viitor vom găzdui anul viitor acest grup de parteneri ai Moldovei la Chișinău, pentru următoarea reuniune a acestei platforme de suport.

La 5 aprilie curent a avut loc, la Berlin, prima Conferinţă privind crearea şi lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat şi co-prezidat de miniştrii de externe ai României, Germaniei şi Franţei. Această primă reuniune a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro.

Cea de-a doua Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova a fost organizată şi găzduită de ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, la Bucureşti, la 15 iulie curent. A beneficiat de participarea unor delegaţii din 33 de ţări – state membre ale UE, ale G7, ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, peste zece organizaţii internaţionale, instituţii financiare, instituţii europene (Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă) şi agenţii ale ONU.

Conferinţa din capitala României a obţinut sprijin în beneficiul Republicii Moldova în valoare totală de 615 milioane euro, între care 432,3 milioane euro asistenţă sub formă de granturi. De asemenea, la propunerea României, a fost decisă crearea unui nou grup de lucru, al şaselea, privind reforma administraţiei publice şi administrării finanţelor publice.

Iar cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova a avut loc la Paris, în urma căreia președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că cele 44 de state au susținut un sprijin financiar de peste 100 de milioane de euro pentru țara noastră, bani ce vor fi investiții pentru probleme legate de energie în prag de iarnă și pentru a gestiona criza refugiaților ucraineni.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media