Marina Tauber, dezamăgită de Ziarul de Gardă: „Eu în general nu văd ce e așa rău că, la inițiativa lui Ilan Șor, am transmis premii membrilor echipei noastre”

1 decembrie 2022, 15:16 Politică 386
Marina Tauber.  Sursa: Replica Media

Deputata Marina Tauber a declarat astăzi, 1 decembrie, că nu vede nimic rău în faptul că ea apare într-un mesaj vocal în teaser-ul publicat de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă (ZdG) cu privire la informația din telefonul președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, precizând că ea „la inițiativa lui Ilan Șor, a transmis premii membrilor echipei” Partidului ȘOR, iar prin acest material de investigație publicația doar „a arătat încă o dată că Ilan Șor este unicul care se gândește inclusiv la funcționarii publici.”

„Sunt foarte dezamăgită referitor la ce a făcut Ziarul de Gardă. Eu față de toți reprezentanții mass-media am o atitudine respectuoasă, dar este foarte straniu când o publicație care se respectă publică ceva fără reacția persoanei vizate în articol. Dacă ei ieri prin intermediul avocatului meu, când au lansat teaser-ul, în care se aude concret vocea mea și se vede conversația, solicitau reacția mea, le spuneam același lucru pe care-l spun și astăzi, dar ei măcar rămâneau corecți din punct de vedere al Codului Deontologic al Jurnalistului. Oamenii nu trebuie să vadă doar o poziție. Eu în general nu văd ce e așa rău că Marina Tauber, la inițiativa lui Ilan Șor, a transmis premii membrilor echipei noastre, având în vedere că el cu mult înainte de a intra în politică a ajutat cetățenii noșttri. (...) Noi nu ascundem nimic, nouă nu ne este rușine de asta. ZdG doar ne-a ajutat. Ilan Șor ajută oamenii și nu face PR precum PAS. ZdG a arătat încă o dată că Ilan Șor este unicul care se gândește inclusiv la funcționarii publici”, a declarat Marina Tauber.

Amintim că un telefon mobil utilizat de unul dintre liderii protestelor organizate de Partidul Șor în centrul capitalei în ultimele luni, pierdut de acesta în luna august curent și adus la redacția „Ziarul de Gardă” de un necunoscut, a condus jurnaliștii portalului în bucătăria internă a partidului condus de deputatul fugar Ilan Șor, scrie ZdG.

Jurnaliștii ZdG, în timpul analizei au găsit discuții cu persoane publice, despre evenimente publice consumate deja, discuții despre finanțarea campaniilor electorale, a protestelor sau a persoanelor care activează în structurile publice din raionul Orhei. Nu au stocat și nu au analizat în niciun fel discuțiile care țin de viața privată a președintelui raionului Orhei.

Telefonul mobil s-a aflat în redacția ZdG timp de câteva zile. După ce au analizat o mare parte din informațiile de interes public care se conțineau în el și după o discuție în redacție, au decis că trebuie să predăm telefonul organelor de drept, considerând că doar aceste instituții pot lua o decizie ce să facă în continuare cu el. Astfel, joi, 24 noiembrie, au telefonat la linia fierbinte a Centrului Național Anticorupție (CNA) și au anunțat despre intenția lor. A doua zi, vineri, 25 noiembrie, un ofițer din cadrul CNA a venit la sediul redacției și a ridicat telefonul mobil.Deși Marina Tauber spune că Ilan Șor oferă premii bănești membrilor de echipă și funcționarilor publici, dar și investigațiile penale desfășurate de Procuratura Anticorupție arată că în cadrul perchezițiilor se găsesc sume bănești destinate remunerării persoanelor care ar putea organiza destabilizări în masă, totuși declarațiile de avere și interese ale acestora arată că ambii au datorii de milioane și sute de milioane de lei.

Declarația de avere și interese a Marinei Tauber pentru 2021 - Datorii de 2 milioane de lei

Potrivit documentului, în 2021 a primit un salariu de 238.489.41 de lei din activitatea de deputată în Parlamentul Republicii Moldova, indemnizație de 52.288.89 Lei, compensație 171.379.18 Lei, în total a primit 462.158 lei pentru activitatea din Legislativ.

Totodată, Marina Tauber a indicat că are datorii către:

  • Vadim Fotescu - 350.000 lei, contractat în 2021, fără dobândă;
  • Ilona Șor - 850.000 lei, contractat în 2020, fără dobândă;
  • Ilona Șor - 900.000 lei, contractat în 2019, fără dobândă.

Declarația de avere și interese a lui Ilan Șor pentru 2021 - Fără venituri, dar cu datorii de 100 de milioane de lei


Deputatul fugar Ilan Șor, aflat în Israel, pentru anul 2021 nu a indicat niciun venit pe numele său. Totuși, soția sa, Jasmin, a raportat peste 1 milion 600 de mii de ruble din activitatea de întreprinzător și o donație de 5 milioane de ruble.

Deși nu are niciun venit, Ilan Șor are datorii către Ilona Șor, acumulate în perioada 2015-2019, de 100 de milioane de lei, fără dobândă.

Amintim că la 25 noiembrie, angajații Direcției investigații criminalitate organizată a INI și cei ai Direcției Generale Urmărire Penală, în comun cu procurorii PCCOCS, au desfășurat, percheziții la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă.

Prima rundă de percheziții desfășurată la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă a avut loc la 4 noiembrie.

A doua rundă de percheziții în acest dosar a avut loc la 11 noiembrie, atunci când oamenii legii au ridicat peste 250.000 lei. Aceștia ar fi urmat să fie folosiți pentru recrutarea, organizarea, transportarea și remunerarea persoanelor instigate spre implementarea acțiunilor de dezordine în masă.

Ulterior, Inspectoratul General de Poliție (IGP) a publicat mai multe interceptări telefonice cu discuții între indivizii care ar fi întreprins acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării spre Chișinău, a mai multor persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni și ilegalități în cadrul protestelor organizate de Partidul ȘOR.

În materialul video publicat de Poliție, unde sunt prezentate inclusiv fotografii și secvențe de la percheziții, apare președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, dar l-am recunoscut în câteva poze blurate pe luptătorul K1, Mihail Pîrgaru - unul dintre persoanele achitate în dosarul decesului lui Serghei Bejenari, tânărul omorât în bătaie în 2018, în fața unui club de noapte din capitală.

Dosarul vizează pregătirile dezordinilor în masă începând din 18 septembrie 2022 până în prezent.


Marina Tauber este vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului ȘOR din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate, iar în prezent se află în arest la domiciliu.

Marina Tauber a fost reținută la 21 iulie 2022, fiind învinuită în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării formațiunii din care face parte din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.

În tot acest timp, mandatul de arest pe numele ei fiind prelungit constant. Abia la 14 septembrie, după două luni de arest la Penitenciarul nr. 13 din capitală, magistrații Curții de Apel Chișinău au decis transferarea deputatei în arest la domiciliu. Ulterior, Marina Tauber a fost transferată sub control judiciar, însă din 25 octombrie ea a fost din nou plasată în arest domiciliu.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media