„Sunt foarte dezamăgită referitor la ce a făcut Ziarul de Gardă. Eu față de toți reprezentanții mass-media am o atitudine respectuoasă, dar este foarte straniu când o publicație care se respectă publică ceva fără reacția persoanei vizate în articol. Dacă ei ieri prin intermediul avocatului meu, când au lansat teaser-ul, în care se aude concret vocea mea și se vede conversația, solicitau reacția mea, le spuneam același lucru pe care-l spun și astăzi, dar ei măcar rămâneau corecți din punct de vedere al Codului Deontologic al Jurnalistului. Oamenii nu trebuie să vadă doar o poziție. Eu în general nu văd ce e așa rău că Marina Tauber, la inițiativa lui Ilan Șor, a transmis premii membrilor echipei noastre, având în vedere că el cu mult înainte de a intra în politică a ajutat cetățenii noșttri. (...) Noi nu ascundem nimic, nouă nu ne este rușine de asta. ZdG doar ne-a ajutat. Ilan Șor ajută oamenii și nu face PR precum PAS. ZdG a arătat încă o dată că Ilan Șor este unicul care se gândește inclusiv la funcționarii publici”, a declarat Marina Tauber.
Amintim că un telefon mobil utilizat de unul dintre liderii protestelor organizate de Partidul Șor în centrul capitalei în ultimele luni, pierdut de acesta în luna august curent și adus la redacția „Ziarul de Gardă” de un necunoscut, a condus jurnaliștii portalului în bucătăria internă a partidului condus de deputatul fugar Ilan Șor, scrie ZdG.
Jurnaliștii ZdG, în timpul analizei au găsit discuții cu persoane publice, despre evenimente publice consumate deja, discuții despre finanțarea campaniilor electorale, a protestelor sau a persoanelor care activează în structurile publice din raionul Orhei. Nu au stocat și nu au analizat în niciun fel discuțiile care țin de viața privată a președintelui raionului Orhei.
Telefonul mobil s-a aflat în redacția ZdG timp de câteva zile. După ce au analizat o mare parte din informațiile de interes public care se conțineau în el și după o discuție în redacție, au decis că trebuie să predăm telefonul organelor de drept, considerând că doar aceste instituții pot lua o decizie ce să facă în continuare cu el. Astfel, joi, 24 noiembrie, au telefonat la linia fierbinte a Centrului Național Anticorupție (CNA) și au anunțat despre intenția lor. A doua zi, vineri, 25 noiembrie, un ofițer din cadrul CNA a venit la sediul redacției și a ridicat telefonul mobil.
Deși Marina Tauber spune că Ilan Șor oferă premii bănești membrilor de echipă și funcționarilor publici, dar și investigațiile penale desfășurate de Procuratura Anticorupție arată că în cadrul perchezițiilor se găsesc sume bănești destinate remunerării persoanelor care ar putea organiza destabilizări în masă, totuși declarațiile de avere și interese ale acestora arată că ambii au datorii de milioane și sute de milioane de lei.
Declarația de avere și interese a Marinei Tauber pentru 2021 - Datorii de 2 milioane de lei
Potrivit documentului, în 2021 a primit un salariu de 238.489.41 de lei din activitatea de deputată în Parlamentul Republicii Moldova, indemnizație de 52.288.89 Lei, compensație 171.379.18 Lei, în total a primit 462.158 lei pentru activitatea din Legislativ.
Totodată, Marina Tauber a indicat că are datorii către:
- Vadim Fotescu - 350.000 lei, contractat în 2021, fără dobândă;
- Ilona Șor - 850.000 lei, contractat în 2020, fără dobândă;
- Ilona Șor - 900.000 lei, contractat în 2019, fără dobândă.
Declarația de avere și interese a lui Ilan Șor pentru 2021 - Fără venituri, dar cu datorii de 100 de milioane de lei
