Municipiul Soroca va avea stație de epurare până în 2025. Ministra Mediului: Problema a depășit granițele țării noastre

28 august 2021, 10:03 Mediu 1087
Soroca.  Sursa: primsoroca.md

În patru ani, raionul Soroca ar putea avea o stație de epurare. Compania franceză SEUREC a finalizat Studiul de Fezabilitate și Evaluare a Impactului Social și de Mediu pentru construcția stației de epurare a apelor uzate din municipiul Soroca și localitățile din apropiere, iar pe 26 august documentul a fost supus consultărilor publice și dezbaterilor într-o ședință de lucru la care a participat și Ministra Mediului, Iuliana Cantargiu.

Potrivit proiectului, Stația de epurare ar urma să fie construită până în anul 2025. În urma evaluării mai multor locații, pe baza criteriilor tehnice, de mediu și sociale, a fost propusă locația cea mai fezabilă, pe o suprafață de circa 2,14 ha, amplasată între localitățile Soroca și Trifăuți.

Conform studiului, actuala rețea centralizată de canalizare a municipiului Soroca este de circa 53 km și se află în stare deplorabilă, stațiile de pompare sunt defectate și nu funcționează nicio formă de stație de epurare – apele uzate se deversează direct în fluviul Nistru, importantă sursă de apă potabilă a Republicii Moldova.

De asemenea, rata de conectare la rețeaua de canalizare este redusă (doar 56% din populație, conform Raportului diagnostic al SA „Regia Apă Canal Soroca”, BM, 2021).

Restul populației folosește soluții improvizate de evacuare a apelor uzate, în mare parte latrine cu groapă, cu infiltrare directă în sol. Sectorul industrial (în special, agroalimentar și textil), poate fi de asemenea o sursă reală de deversări a apelor uzate în fluviul Nistru.

„Problema lipsei unei stații de epurare la Soroca are o istorie lungă și a depășit granițele țării noastre. Nesoluționarea acesteia până în prezent, reprezintă o rușine națională. În procesul de consultări, îmi doresc să identificăm soluții care să elimine poluarea fluviului Nistru. În mandatul pe care-l avem, eliminarea surselor de poluare - apele uzate și gestionarea deșeurilor - intră în prioritățile guvernării pe domeniul protecției mediului. Din acest considerent, construcția stației de epurare de la Soroca este o prioritate pentru noi. În același timp, am o rugăminte către localnici, să depășim toate animozitățile pentru ca această sursă de poluare să nu mai existe, pentru că are un impact negativ nu doar asupra locuitorilor din municipiul Soroca, dar asupra tuturor localităților pe o distanță de cel puțin 20 km în aval de municipiu”, a declarat ministrul Iuliana Cantargiu, în cadrul ședinței de consultări publice.

De asemenea, ministrul a menționat că dezvoltarea sistemului adecvat de sanitație în Soroca este o prioritate națională, care face parte din Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, ce urmează să fie negociat cu Banca Mondială, în valoare de 50 milioane USD ( dintre care 11 milioane sunt destinate pentru construcția stației de epurare a municipiului Soroca).

Municipiul Soroca este situat în nord-estul Republicii Moldova, la granița cu Ucraina, pe malul drept al râului Nistru, la o distanță de 160 km de capitala Chișinău. Orașul are în prezent aproximativ 35 000 de locuitori. Întreprinderea municipală SA „Regia Apă Canal Soroca”, înființată în 2000, este responsabilă de alimentarea cu apă și de gestionarea apelor uzate în orașul Soroca și în unele sate învecinate.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media