VIDEO/ Zelenskiy a îndemnat Germania „să dărâme noul zid ridicat în Europa împotriva libertăţii odată cu declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei”. Președintele Ucrainei a ținut un discurs în fața Bundestagului

17 martie 2022, 12:56 Ucraina 173
Vladimir Zelenskiy.  Sursa: Getty Images

Preşedintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy s-a adresat joi Bundestagului, printr-un discurs de 20 de minute, cerând Germaniei să dărâme noul zid ridicat în Europa împotriva libertăţii odată cu declanşarea războiului de către Vladimir Putin. Totodată, Zelenskiy şi-a exprimat de asemenea regretul cu privire la relaţiile economice strânse stabilite în ultimii ani între Berlin şi Moscova, în special în domeniul energiei.

„Drag popor german. (...) Rusia bombardează orașele noastre și distrug totul. Mii de oameni, inclusiv copii, au fost uciși de ocupanți. Unele sancțiuni nu sunt suficiente pentru a opri războiul. Companiile rusești urmau să finanțeze războiul. (...) Cu fiecare bombă care cade asupra Ucrainei, Rusia este din ce în ce mai marginalizată la nivel internațional. De ce, dragi germani, s-a întâmplat asta?”, a spus Zelenskiy.

„Acesta nu este un zid al Berlinului, ci un zid în Europa centrală, între libertate şi servitute, şi acest zid se înalţă cu fiecare bombă lansată asupra unui oraş ucrainean. (...) Un popor este pe cale să fie distrus în Europa", a avertizat Zelenskiy, potrivit căruia 108 de copii au fost ucişi în Ucraina de la declanşarea invaziei, scrie Hromadske.

Zelensky a acuzat și Germania de inacțiune atunci când Ucraina a aflat ce trebuie să facă pentru a deveni membră a NATO. „Am auzit ca răspuns: o astfel de decizie nu este încă pe masă și nu va fi în viitorul apropiat. Ca și scaunele pentru noi la această masă. Întrucât încă amânați problema aderării Ucrainei la UE. Sincer, pentru unii este politică. De fapt, sunt pietre pentru un zid nou”, a spus președintele ucrainean.

„Ajutaţi-ne să oprim acest război”, a cerut el.
Preşedintele Zelenskiy şi-a exprimat de asemenea regretul cu privire la relaţiile economice strânse stabilite în ultimii ani între Berlin şi Moscova, în special în domeniul energiei.

„Dragă popor german, cum este posibil ca, atunci când noi am spus că Nord Stream 2 (gazoductul dintre Rusia şi Germania, suspendat în prezent de Berlin) este un fel de pregătire pentru război, am primit drept răspuns este vorba doar despre economie, este economie, economie”, a criticat Zelenskiy, potrivit Agerpres.

Aceste proiecte întreprinse de Germania şi Rusia constituiau „cimentul pentru noul zid”, a declarat Volodimir Zelenskiy. „Pentru unii, aceasta înseamnă politică, dar înseamnă şi pietre, pietre pentru noul zid”, a subliniat preşedintele Ucrainei.

Vicepreședinta Bundestagului, Katrin Göring-Eckardt, l-a salutat pe Zelenskyj, iar parlamentarii germani au răspuns cu ovații, în picioare. „Războiul durează de ani de zile. Războiul creează o suferință a cărei amploare o putem doar ghici. Acest război trebuie să se termine”, a spus Goering-Eckardt.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a ținut miercuri, 16 martie, un discurs istoric în fața Congresului Statelor Unite ale Americii. Zelenskiy și-a deschis discursul lăudând curajul poporului ucrainean și spunând că „destinul” țării sale este decis chiar acum pe fondul invaziei Rusiei. Liderul de la Kiev a spus că invazia Ucrainei de către Rusia este mai mult decât despre Ucraina, este vorba de democrație, libertate și alegerea propriei căi.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media