VIDEO/ Președintele Estoniei, Alar Karis, după întrevederea cu Maia Sandu: „Confirm sprijinul puternic din partea Estoniei și al Uniunii Europene”

17 martie 2022, 13:16 Politică 274
Maia Sandu și Alar Karis.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Estoniei, Alar Karis, au susținut o conferință de presă privind rezultatele întrevederii pe care au avut-o astăzi la Chișinău. Maia Sandu mulțumit Estoniei pentru suportul oferit până acum și a cerut sprijin sprijin în deschiderea piețelor UE pentru produsele moldovenești care nu pot ajunge pe piețele din est din cauza războiului din Ucraina.

Alar Karis a felicitat Republica Moldova pentru că „și-a deschis casele și inimile pentru oamenii din Ucraina, găzduind refugiați” și a afirmat că Estonia va continua să asiste Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaților.

Președinta Maia Sandu a mulțumit Estoniei pentru donația de 100 de mii de euro pentru gestionarea fluxului de refugiați. Totodată, a solicitat președintelui estonian sprijin în deschiderea piețelor UE pentru produsele moldovenești.

„Războiul din Ucraina afectează profund țara noastră. Producătorii noștri nu mai pot exporta pe teritoriul țărilor din est și importurile eu fost afectate. Situația economică de regiune rămâne complicată. Avem nevoie ca țări precum Estonia și alte state membre ale Uniunii Europene să-și deschidă piețele pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge pe piețele din est din cauza războiului din Ucraina. Primesc zilnic solicitări de la companii care și-au pierdut veniturile din cauza lipsei accesului la aceste piețe. Un asemenea gest va constitui un sprijin clar și direct pentru producătorii moldoveni”, a declarat Maia Sandu.

La rândul său, președintele estonian a condamnat invazia rusă în Ucraina și a declarat că Estonia împreună cu partenerii externi va continua să pună presiune pe Rusia până când nu va fi stopat războiul.

Oficialul de la Tallinn a felicitat Republica Moldova pentru că „și-a deschis casele și inimile pentru oamenii din Ucraina, găzduind refugiați” și a menționat că va vizita centrele de găzduire a refugiaților.

„Estonia va continua să vă asiste Republica Moldova în eforturile de a ajuta persoanele care au suferit în urma războiului și pentru a atenua criza umanitară. Estonia va dona câteva autobuze care vă vor ajuta să transportați refugiații. Vom continua să vă oferim vaccinul Janssen împotriva COVID-19. Sunt aici să confirm sprijinul puternic din partea Estoniei și al Uniunii Europene”, a mai spus Alar Karis.

„Sprijinim în totalitate R. Moldova în parcursul său european”, a declarat președintele Estonian.

Urmăriți conferința mai jos:


Președintele Estoniei, Alar Karis, se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Discuțiile oficialilor s-au axat pe situația de securitate din regiune, ca urmare a războiului din Ucraina, impactul acesteia asupra Republicii Moldova și pe agenda bilaterală.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media