Maia Sandu: „Nu există premise să credem că ne vom confrunta cu un atac militar asupra R. Moldova. Nu vedem acest pericol”

7 martie 2022, 21:39 Politică 408
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că „nu există premise că Republica Moldova să se confrunte cu un atac militar”. Potrivit șefei statului, discuții despre un eventual pericol se discută intensiv cu partenerii occidentali, dar și cu cei de la Kiev. Declarațiile au fost făcute în această seară în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro Tv.

„Nu există premise să credem că ne vom confrunta cu un asemenea atac. Nu vedem acest pericol. Avem discuții și cu partenerii noștri din vest, inclusiv ieri am avut vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Dacă vă amintiți, SUA au fost cele care au vorbit despre pericolul războiului din Ucraina. Respectiv au informații credibile. Am discutat cu ei și cu altă lume. Nu există un asemenea pericol pentru moment. Aș vrea să nu exagerăm acest pericol, fiindcă el nu există la moment. Tot ce facem, toate deciziile noastre pornesc de la necesitatea asigurării securității și siguranței cetățenilor R. Moldova.

Cu toate acestea nu putem spune că există certitudine de 100 %. Există anumite riscuri legate de faptul că sunt câteva localități, mai exact raioanele de est care nu sunt controlate de organele constituționale, știm că acolo avem o armată străină și persoane care nu se subordonează organelor constituționale. Există o anumită doză de risc aici, dar nu e un pericol pentru moment de atac militar asupra R. Moldova. Nu există deocamdată mișcări și acțiuni care ar duce la decizia că acolo se pregătește participarea la acțiuni militare. Noi monitorizăm situația, la fel și partenerii din occident, dar și cei de la Kiev. Pentru moment nu există asemenea indicii”,
a declarat Maia Sandu.


Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi dimineață, 24 februarie, în jur de ora 5.30 (4.30 ora R. Moldova) o operațiune militară specială împotriva Ucrainei.

UE a adoptat un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, care prevede, „pentru prima oară în istorie”, finanțarea și livrarea de arme unei țară care este atacată, Ucraina, închiderea spațiului aerian al țărilor UE pentru toate aeronavele din Rusia, inclusiv avioanele private ale oligarhilor și interzicerea publicațiilor Russia Today și Sputnik, considerate „aparatul mediatic al Kremlinului”.

Totodată, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat în primul său discurs privind Starea Națiunii, că Statele Unite se vor alătura aliaților și partenerilor europeni în închiderea spațiului aerian american pentru avioanele rusești. Acesta l-a numit pe Vladimir Putin drept „un dictator'' care este acum izolat de lume mai mult ca oricând și a declarat că va plăti scump pe termen lung pentru invazia sa în Ucraina. Totodată, Biden a dat asigurări că „Statele Unite sunt de partea poporului ucrainean”.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media