LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua patru. Russia Today și Sputnik, interzise în UE

27 februarie 2022, 19:14 Ucraina 993
soldat ucrainean.  Sursa: AP Photo/Emilio Morenatti

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, 24 februarie, o operațiune militară specială în Ucraina. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie și 27 februarie.

LISTA paginilor cu voluntari care oferă cazare, mese și transport pentru refugiații din Ucraina.


UPDATE 19.05. A fost anunțat un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, care prevede, „pentru prima oară în istorie”, finanțarea și livrarea de arme unei țară care este atacată, Ucraina, închiderea spațiului aerian al țărilor UE pentru toate aeronavele din Rusia, inclusiv avioanele private ale oligarhilor și interzicerea publicațiilor Russia Today și Sputnik, considerate „aparatul mediatic al Kremlinului”.

UPDATE 19.00. Uniunea Europeană a anunțat că își închide spațiul aerian petru avioanele rusești. Decizia a fost luată după ce 18 state europene anunțaseră această decizie, ca o formă de sancționare a Moscovei pentru invazia din Ucraina.

UPDATE 19.00. Ana Revenco: Constatăm că fluxul de refugiați ucraineni la ieșirea din R. Moldova se intensifică

UPDATE 18.10. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că retorica nucleară a președintelui rus Vladimir Putin este „periculoasă” și „iresponsabilă”, relatează The Guardian. Totodată, cancelarul german Olaf Scholz l-a avertizat să nu subestimeze determinarea Occidentului. Declarațiile au fost făcute după ce Putin a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleare.

UPDATE 17.54. Aproximativ 100.000 de oameni participă la Berlin la un protest împotriva invaziei Rusiei în Ucraina. Potrivit Hromadske, „în acest moment, întregul centru al Berlinului este cu adevărat închis. Oamenii scandează „Glorie Ucrainei”, „Glorie Forțelor Armate”, „Navă rusească – mergeți mai departe **”


UPDATE 16.39. Președintele rus Vladimir Putin „produce amenințări care nu există”, a denunțat duminică purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, la scurt timp după ce Moscova a anunțat că pune în alertă „forța de descurajare” a armatei ruse, care poate include o componentă nucleară.

UPDATE 16.50. Ordinul președintelui Vladimir Putin de a pune în alertă maximă forțele de descurajare ale Rusiei, care includ arme nucleare, este o escaladare inacceptabilă, a declarat duminică ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield

UPDATE 16.16. VIDEO/ Începând cu 1 martie se interzice exportul porumbului și produselor derivate. Ultimele decizii luate CSE


UPDATE 16.05. O delegație ucraineană va pleca spre Belarus pentru negocieri cu Rusia. Informația a fost confirmată oficial de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

UPDATE 15.45. Putin a ordonat comandamentului militar punerea în alertă a forțelor nucleare: „Vedeți acțiunile neprietenoase ale țărilor din Vest în ceea ce privește partea economică”

UPDATE 15.15. În condițiile acutizării grave a situației de securitate pe teritoriul Ucrainei, Agenția Națională Transport Auto recomandă operatorilor de transport să abordeze organizarea curselor cu ocolirea teritoriului Ucrainei. În acest sens, în rezultatul negocierilor purtate cu autoritățile competente mai multor state străine au fost identificate 2 coridoare verzi pentru tranzitarea unităților de transport blocate pe teritoriul Federației Ruse și Republicii Belarus, în scopul întoarcerii acestora în Republica Moldova.

UPDATE 14.39. Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania va investi 100 de miliarde de euro într-un fond special pentru modernizarea armatei țării și pentru a crește anual cheltuielile pentru apărare la peste 2% din produsul intern brut, transmite Bloomberg. Scholz, care în ultimele săptămâni a fost criticat pe scară largă atât de adversarii politici, cât și de aliați, pentru ceea ce aceștia au perceput ca fiind tergiversare și slăbiciune în fața agresiunii crescânde a Rusiei față de Ucraina, a decis o schimbare radicală după atacul pe scară largă al liderului rus Vladimir Putin asupra fostei republici sovietice

UPDATE 14.16. Ucraina închide de mâine toate punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova pe segmentul transnistrean.

UPDATE 14.00. Vladimir Zelenski anunță că a discutat cu Alexandr Lukașenko. Nu există încă detalii despre aceste discuție.

UPDATE 13.26. Oleg Sinegubov, șeful Administrației regiunii Harkov a anunțat câteva minute că forțele ucrainene au preluat controlul în totalitate a orașul în care de dimineața au intrat trupe rusești. Potrivit demnitarului, „dușmanul e demoralizat”, lasă tehnica de luptă în mijlocul drumului și se predă în grupuri de 5-10 soldați.

UPDATE 12.18. Autoritățile anunță că în mediul online circulă informații precum că Republica Moldova ar urma să se implice militar în Ucraina. Aceste informații sunt false.

„Republica Moldova este un stat neutru și va continua să acționeze prin prisma acestui principiu constituțional. Țara noastră nu este implicată în niciun fel în conflictul militar din Ucraina. Autoritățile iau toate măsurile pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor noștri să nu fie afectate de evoluțiile din regiune”, anunță autoritățile.

UPDATE 12.20. Locuitorii din Harkov sunt rugați să nu iasă afară, să nu conducă mașini, să nu încerce să părăsească orașul.

UPDATE 12.06. Sistemele energetice ale Republicii Moldovei și Ucrainei funcționează, în continuare, în regim izolat, anunță Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Totodată, testele privind izolarea sistemelor din 24-26 februarie 2022 au decurs fără incidente.

UPDATE 11.30. Ministerul Apărării a Ucrainei anunță că proximativ 4.300 de soldați ruși sunt morți.

UPDATE 11.29. O femeie din Herson, Ucraina a decedat în drum spre spital în urma unui stop cardiac. Aceasta a raportat la punctul de trecere al Frontierei Palanca că se simte rău. Anunțul a fost făcut de șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandu Oprea, care a precizat că în ultimele 50 de ore s-a aflat pe drum.

UPDATE 10.58. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție sâmbătă, 26 februarie, cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau. Oficialii au vorbit despre situația din Ucraina și cea din Republica Moldova, inclusiv despre asistența umanitară, acordată în aceste zile de țara noastră zecilor de mii de ucraineni care s-au refugiat în Moldova ca urmare a agresiunii militare ruse din statul vecin.

UPDATE 10.42. Poliția de Frontieră informează despre prezența unui flux majorat și continuu în mai multe puncte de trecere a frontierei. La intrarea în Republica Moldova se mențin rânduri la PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, PTF Basarabeasca – Serpniovo, PTF Giurgiulești-Reni, PTF Otaci-Moghilev-Podolsk, PTF Criva-Mamaliga.

UPDATE 10.15. Președintele Vladimir Zelenski a spus că acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei au fost un semn de genocid: „Au mințit că nu vor atinge populația civilă, dar încă de la primele ore ale invaziei, trupele ruse au lovit infrastructura civilă. Ei au ales în mod conștient tactici de a învinge oamenii și tot ceea ce face viața normală. Ceea ce fac ocupanții în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și alte orașe și orașe îi atrag către un tribunal internațional”

UPDATE 10.12. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că 10 etnici greci se numără printre cei uciși în bombardarea Mariupolului de către ocupanții ruși.


UPDATE 10.10. „Niciun luptător al Forțelor Armate ale Ucrainei nu și-a depus armele. „Toți militarii ucraineni se află pe pozițiile lor de luptă, ne apărăm regiunea natală Harkov și distrugem inamicul”, a spus șeful administrației regionale de stat Harkiv, Oleg Sinegubov.

UPDATE 10.00. O delegaţie rusă a ajuns în Belarus pentru negocieri cu Ucraina, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Tass. Potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, din delegaţia rusă fac parte oficiali din Ministerele de externe şi apărării, precum şi de la cabinetul preşedintelui Vladimir Putin. Delegaţia rusă aşteaptă sosirea omologilor ucraineni în oraşul Gomel din Belarus, a precizat acesta. De cealaltă parte, Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va participa la negocieri de pace în Belarus. Acesta a spus că nu poate accepta să discute pe teritoriul unei țări de unde a fost și este atacată Ucraina.

UPDATE 09.45. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski s-a adresat tuturor cetățenilor din țări străine care sunt prieteni ai Ucrainei. „Oricine dorește să se alăture protecției securității în Europa și în lume poate veni să stea alături de ucraineni împotriva teroriștilor secolului 21”, a zis Zelenski.

UPDATE 08.59. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează pierderile rușilor de la sfârșitul celei de-a treia zile de război:

- soldați peste 3.000 și 200 de prizonieri;

-avioane - 16;

-elicoptere - 18;

- rezervoare - 102;

- BBM de diferite tipuri - mai mult de 540;

- SAM BUK - 1;

- tehnologie auto - mai mult de 20.

UPDATE 08.50. Armata Rusiei a intrat în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, iar un depozit petrolier la sud de Kiev și un gazoduct din Harkov au fost lovite de atacuri în timpul nopții.

UPDATE 08.00. Viceprimarul Kievului Mikola Povoroznik a declarat că în această dimineață situația din Kiev este calmă și sub controlul forțelor ucrainene.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media