Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, vine azi în România. Este cel mai înalt oficial al SUA care vizitează România în decursul ultimilor opt ani

11 martie 2022, 12:36 România 220
Kamala Harris.  Sursa: The White House/ Flickr

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, vine vineri la Bucureşti, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Kamala Harris vine în vizită oficială în România în contextul amenințărilor de securitate produse de războiul de agresiune pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei, scrie Digi24.

Joi, oficialul american s-a aflat în Polonia, iar vineri se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. La întrevedere va participa şi premierul Nicolae Ciucă.

Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14,00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, şi va fi urmată de fotografia oficială în Holul de onoare. Iohannis şi vicepreşedintele SUA vor avea loc convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, la finalul cărora, la ora 15,30, vor susţine declaraţii de presă comune.

Kamala Harris va deveni primul vicepreședinte american după Joe Biden și cel mai înalt oficial al SUA care vizitează România după opt ani, potrivit Calea Europeană.

Ultima vizită a unui vicepreședinte al SUA în România a avut loc în mai 2014, când actualul președinte, Joe Biden, efectua o vizită la București pe fondul anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și a destabilizării estului Ucrainei.

De la 20 ianuarie 2021, de când a devenit prima vicepreședinte din istoria SUA, și până în prezent, Kamala Harris s-a aflat în Europa la Paris, unde a deschis alături de Emmanuel Macron Forumul Pentru Pace, și la Conferința de Securitate de la München.

Mai mult, vizita vicepreședintelui SUA la București și la Varșovia, cel mai înalt nivel de decizie politică americană în afară de președintele Biden, reprezintă o prelungire a călătoriilor recente ale secretarului de stat Antony Blinken în Polonia și republicile baltice și ale șefului Pentagonului în Europa pentru a reasigura aliații că SUA vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO.

Vizita vicepreședintelui Kamala Harris are loc și în contextul împlinirii în acest an a douăzeci și cinci de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral – moment aniversar relevant pentru a stimula aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile sale, potrivit Calea Europeană.

Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite a fost lansat, la București, la 11 iulie 1997, de președinții Emil Constantinescu și Bill Clinton, iar anul trecut, Bucureștiul și Washingtonul au marcat zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic și de la semnarea Acordului privind sistemul antirachetă


Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media