The Times: Vladimir Zelenski, ținta a trei tentative de asasinat în ultima săptămână

4 martie 2022, 09:30 Ucraina 412
Vladimir Zelenski.  Sursa: The Times

În ultima săptămână, au existat cel puțin trei tentative de asasinat asupra președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, potrivit ziarului britanic The Times.

Potrivit aceleași surse, două grupuri diferite au fost trimise pentru a-l ucide pe liderul ucrainean - mercenari din grupul Wagner pro-Kremlin și forțele speciale cecene.

De fiecare dată, tentativele de asasinat au fost dejucate datorită FSB-ului rus, care se opun războiului cu Ucraina.

Mercenarii Wagner din Kiev au suferit pierderi în timpul încercărilor lor și se spune că ar fi fost șocați de cât de exact și-au anticipat ucrainenii mișcările. O sursă apropiată grupului a spus că este „îngrijorător” cât de bine informată pare să fie echipa de securitate a lui Zelenski.

Sâmbătă, un atentat asupra vieții liderului de la Kiev a fost dejucat la periferia Kievului. Oficialii ucraineni de securitate au spus că un grup de asasini ceceni a fost „eliminat” înainte de a desfășura atacul.

„Pot spune că am primit informații de la oficiali care nu doresc să ia parte la acest război sângeros”, a declarat secretarul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei la televiziunea ucraineană, potrivit Times.

Ce este Grupul Wagner

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii. Grup Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume.

Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale, scrie Rador.

Primul indiciu că liderii din Rusia doreau înfiinţarea unei forţe militare private, datează din anul 2012. În acel an, în aprilie preşedintele Vladimir Putin a declarat că o astfel de forţă „este un instrument pentru realizarea intereselor naţionale fără implicarea directă a statului”. La acea vreme se lua în calcul legalizarea societăţilor comerciale militare, însă acest proiect a eşuat din cauza opoziţiei armatei şi a serviciilor secrete, care se temeau să-şi piardă poziţiile sale de monopol. În aceste condiţii s-a decis ca Grupul Wagner să acţioneze clandestin, în felul acesta neputând fi deranjat de sistemul judiciar controlat politic, dar totuşi entitatea nu poate deveni independentă de deciziile de la Kremlin.

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Dmitri Utkin este fost locotenent colonel, de 51 de ani, decorat cândva de Putin și ar fi responsabil pentru operațiunile din Ucraina. Utkin este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte și execuția să fie filmată, potrivit RFI care citează The Moscow Times.

Alexander Kuzentsov, 44 de ani, despre care se spune că ar fi comandantul companiei de atac și recunoaștere a Wagner, sub indicativul „Ratibor”.

Colonelul în retragere Andrei Roshev, în vârstă de 68 de ani, este director executiv fondator al Wagner. El comanda acum trupe mercenare în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad sub indicativul „Siedoy”, potrivit RFI.

Euractiv notează că, potrivit informațiilor actuale, grupul Wagner este finanțat de un om de afaceri în vârstă de 60 de ani din Sankt Petersburg, Yevgeny Prigozhin, cunoscut ca fiind un apropiat de președintelui rus Vladimir Putin, mai notează RFI.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media