Monitorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică au declarat joi seara într-un e-mail că sunt profund îngrijorați de situație și rămân în contact cu autoritățile ucrainene de reglementare în domeniul securității nucleare.
La începutul zilei, forțele de securitate ale țării au pierdut controlul asupra teritoriului din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, fără a suferi victime sau a deteriora structurile care conțin radiațiile reziduale rămase de la topirea din 1986, a spus agenția.
„Este de o importanță vitală ca operațiunile de securizare ale instalațiilor nucleare din acea zonă să nu fie afectate sau perturbate în niciun fel”, a spus directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi. „AIEA monitorizează îndeaproape evoluțiile din Ucraina, cu un accent special pe siguranța și securitatea centralelor sale nucleare”, a mai punctat oficialul.
Ucraina este al doilea cel mai mare generator de energie nucleară din Europa, după Franța. Energoatom, compania care administrează reactoarele, a declarat într-un comunicat că operațiunile centralei au fost stabile chiar și în timpul incursiunii militare a Rusiei.
În timp ce instalațiile nucleare au mai fost atacate, în special un reactor irakian neterminat în 1981, precum și unități de îmbogățire iraniene în ultimii ani, este prima dată când războiul a fost purtat într-o țară cu centrale atomice în funcțiune și care se bazează pe aprovizionare constantă de energie electrică și apă pentru asigurarea siguranței acestora.
Toate reactoarele Ucrainei au fost proiectate și fabricate de producători ruși.
