Summitul de la Versailles: Liderii UE au recunoscut „calea europeană” a Ucrainei și cer Comisiei Europene să prezinte avize privind cererile de aderare ale Ucrainei, R. Moldova și Georgiei. Declarația finală

11 martie 2022, 14:36 UE 290
Summit-ul Consiliului European de la Versailles.  Sursa: Profimedia Images

Liderii Uniunii Europene au recunoscut în cadrul Summitului de la Versailles, „aspirațiile europene și alegerea căii europene de către Ucraina”. Astfel, UE nu au plasat țara pe calea aderării la blocul comunitar în „procedură de urgență”, așa cum a cerut președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy. Totodată, Comisiei Europene i-a fost solicitat să își prezinte avizele cu privire la cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

Astfel, în declarație este menționat „recunoașterea Consiliului European a aspirațiilor europene și alegerea căii europene de către Ucraina, astfel cum se menționează în Acordul de asociere. La 28 februarie 2022, exercitând dreptul Ucrainei de a-și alege propriul destin, președintele Ucrainei a transmis cererea Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene. Consiliul a acționat rapid și a invitat Comisia să-și prezinte avizul cu privire la această cerere în conformitate cu dispozițiile relevante din tratate. În așteptarea acestui aviz și fără întârziere, vom continua să ne consolidăm legăturile și să ne aprofundăm parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să își urmeze calea europeană. Ucraina face parte din familia noastră europeană”.

Totodată, Consiliul a invitat Comisia să își prezinte avizele cu privire la cererile depuse de Republica Moldova și de Georgia.

„Acum două săptămâni, Rusia a readus războiul în Europa. Agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internațional și principiile Cartei ONU și subminează securitatea și stabilitatea la nivel european și mondial. Provoacă nespus de multă suferință populației ucrainene.

Rusia, și complicele său, Belarusul, poartă întreaga responsabilitate pentru acest război de agresiune, iar cei care se fac responsabili vor fi trași la răspundere pentru crimele lor, inclusiv pentru vizarea fără discriminare a civililor și a obiectivelor civile.

În acest sens, salutăm decizia procurorului Curții Penale Internaționale de a deschide o investigație. Solicităm ca siguranța și securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina să fie garantate imediat, cu asistența Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Cerem Rusiei să înceteze acțiunea sa militară și să retragă toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei imediat și necondiționat și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional.

Felicităm poporul ucrainean pentru curajul de care dă dovadă în apărarea propriei țări și a valorilor noastre comune ale libertății și democrației. Nu îi vom lăsa singuri. UE și statele sale membre vor continua să ofere sprijin politic, financiar, material și umanitar coordonat. Ne angajăm să oferim sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice după încetarea agresiunii ruse. Suntem hotărâți să ne intensificăm și mai mult presiunea asupra Rusiei și Belarusului. Am adoptat sancțiuni semnificative și suntem în continuare pregătiți să adoptăm rapid noi sancțiuni.

Nenumărate persoane fug din calea războiului din Ucraina. Oferim protecție temporară tuturor refugiaților de război din Ucraina. Felicităm țările europene, în special pe cele situate la frontierele cu Ucraina, pentru că au dat dovadă de o solidaritate imensă în găzduirea refugiaților de război ucraineni.

UE și statele sale membre vor continua să își manifeste solidaritatea și să ofere sprijin umanitar, medical și financiar tuturor refugiaților și țărilor care îi găzduiesc. Solicităm să fie puse la dispoziție fonduri, fără întârziere, prin adoptarea rapidă a propunerii privind Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE) și prin REACT-EU.

Facem apel la Rusia să își respecte pe deplin obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar. Rusia trebuie să asigure accesul umanitar sigur și neîngrădit la victimele din Ucraina și la persoanele strămutate în interiorul țării și să permită trecerea în condiții de siguranță a civililor care doresc să plece”,
se arată în declarația finală.

Premierul olandez Mark Rutte a reamintit joi că „Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”.

„Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”, a spus Rutte, al doilea cel mai longeviv membru al Consiliului European după omologul maghiar Viktor Orban, în timp ce Ucraina şi-a înaintat candidatura în speranţa de a adera „imediat” la Uniunea Europeană.

„Nu le putem da impresia ucrainenilor că totul se poate produce de pe o zi pe alta”, a avertizat la rândul său premierul luxemburghez Xavier Bette.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Uniunea Europeană va da un „semnal puternic” Ucrainei ca răspuns la cererea sa de aderare la UE, dar a subliniat că nu vede posibilă „deschiderea unui proces de aderare cu o țară aflată în război”.

El a amintit și de faptul că Republica Moldova este „fragilă” din cauza dependenței de gazul rusesc, problemei Transnistriei și a combatanților ruși de acolo, precum și a chestiunii refugiaților.

Cele 27 de state membre ale UE au convenit luni iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar, în urma cererii formale transmise Bruxellesului de aceste trei ţări săptămâna trecut.

Conform unui anunţ pe Twitter al preşedinţiei franceze a Consiliului UE, cele 27 de state membre au cerut luni Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat joi, 3 martie, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Ulterior, cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană a fost prezentată la 4 martie, ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentantul permanent al Franței pe lângă UE de către ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media