Rusia acuză SUA și UE de ingerință în campania electorală a Republicii Moldova: Urmărim îndeaproape cum decurg pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate

9 iulie 2021, 11:56 Politică 102
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE al Rusiei.  Sursa: rg.ru

„Rusia urmărește îndeaproape cum decurc pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova” și acuză „SUA și UE de ingerință în politica internă” a țării noastre. Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, scrie TASS.

„Trebuie să afirmăm cu regret că această campanie electorală din Republica Moldova este însoțită de o ingerință fără precedent din partea reprezentanților Statelor Unite și ale Uniunii Europene în procesele politice interne ale țării. Ministerul rus de Externe a atras în repetate rânduri atenția asupra inadmisibilității declarațiilor și a comentariilor clar părtinitoare cu privire la atacurile asupra oponenților politici. Din păcate, apelurile noastre nu au fost luate în considerare. Rezultatul a fost agravarea situației politice interne din Moldova și polarizarea societății, , a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Zaharova a subliniat că Rusia a acționat întotdeauna și continuă să sprijine suveranitatea statului, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Susținem menținerea unei linii de politică externă echilibrată a Republicii Moldova. Vom fi gata să lucrăm constructiv cu noul Parlament și Guvern al Republicii Moldova, care se va forma în urma alegerilor”, a adăugat Zaharova.

Maria Zaharova a mai subliniat faptul că „Rusia urmărește îndeaproape cum decurg pregătirile pentru alegerile din Republica Moldova”.

„Sperăm că alegerile în sine vor avea loc într-o atmosferă calmă, în conformitate cu normele legislației interne și ale dreptului internațional”, a conchis ea.

La data de 8 iulie, a apărut o nouă investigație realizată de jurnaliștii de la portalul belgian EU Reporter, titrată „Operațiunea Morkovka: Moscova finanțează partidele pro-ruse din Moldova”, care susțin că au intrat în posesia unor rapoarte privind finanțarea campaniei electorale din 11 iulie, obținute dintr-un telefon al liderului PSRM, Igor Dodon.

Investigația „Morkovka” (n.red. „Morkovka” înseamnă, în argoul mafiei rusești, „a înșela” sau „a mitui”) se bazează pe o serie de conversații online între Igor Dodon și utilizatorul „Igor Yurievich Ch”, care s-a dovedit a fi nimeni altul decât Igor Ceaika, ce conțin mai multe documente care vizează alegerile din 11 iulie, trimise de Igor Dodon către Ceaika, scrie EU Reporter.

Ulterior, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a spus că investigația realizată de jurnaliștii de la portalul belgian EU Reporter, potrivit căreia Moscova a finanțat campania electorală pentru alegerile din 11 iulie a Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), este un fals. Totodată, Igor Dodon a acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate că ar sta în spatele acestei anchete.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media