Expoziția „Un tandem remarcabil: Primarul Carol Schmidt și arhitectul Alexandru Bernardazzi” va fi inaugurată la Muzeul Național de Arte al Moldovei

23 iunie 2021, 13:17 Arte 112
Muzeul Național de Arte al Moldovei.  Sursa: noi.md

Muzeul Național de Arte al Moldovei, vineri, 25 iunie, va inaugura expoziția „Un tandem remarcabil: Primarul Carol Schmidt și arhitectul Alexandru Bernardazzi”, dedicată aniversării de 175 de ani de la nașterea Primarului Carol Schmidt și 190 de ani de la nașterea arhitectului Alexandru Bernardazzi. Acțiunea se înscrie în cadrul Proiectului „Moștenirea cultural-istorică a Chișinăului”.

Expoziția dedicată celor două personalități notorii care au contribuit la dezvoltarea orașului este organizată de Direcția Cultură și Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural, Asociația Națională a Tinerilor Istorici, Revista „Dialogica”, Agenția Națională a Arhivelor.

În ultimul pătrar al secolului al XIX-lea, Chișinăul a înregistrat o dezvoltare edilitară și arhitecturală de excepție. Fenomenul se datorează unui tandem administrativ primar-arhitect, unic în istoria urbei, care au contribuit prin profesionalism și efort la edificarea unui oraș modern, în perioada urbanizării.

„Grație acestei conlucrări, au fost pavate străzi și trotuare, au fost amenajate piețe și parcuri, prin utilizarea spațiilor libere și prin punerea accentului pe aspectul arhitectural al orașului. Concetățenii le-au recunoscut meritele celor doi funcționari ai orașului încă de pe când aceștia erau în viață: Alexandru Bernardazzi a primit titlul de „Cetățean de onoare al orașului”, iar cu numele lui Carol Schmidt a fost redenumită strada pe care a locuit cel mai longeviv primar al Chișinăului”, se arată în comunicatul emis de Primăria municipiului Chișinău.

În perioada 25 iunie-25 iulie sunt prevăzute evenimente cultural-științifice de comemorare, dedicate aniversării a 175-a de la nașterea Primarului Carol Schmidt și celor 190 de ani de la nașterea arhitectului Alexandru Bernardazzi, care se vor desfășura la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău și la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Timp de 3 luni, o echipă de cercetători științifici și muzeografi, au studiat arhivele muzeelor din capitală, precum și a Agenției Naționale a Arhivelor și au selectat 150 de fotografii care reflectă domeniile de infrastructură și arhitectură a orașului din acea perioadă.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în perioada 25 iunie-25 iulie 2021, pe adresa: str. 31 August 1989, nr. 115.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media