Incidentul cu blocarea autocarului AUR la Varnița a stârnit tensiuni la ședința CUC. Exponenții Tiraspolului au părăsit sala de negocieri

25 iunie 2021, 11:56 Politică 126
Autocarul AUR, blocat la Varnița.  Sursa: Replica Media

Tensiuni la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC). Părțile nu au putut ajunge la un numitor comun la subiectul privind incidentul din 23 iunie, când autocarul AUR Moldova și echipa de campanie a partidului a fost bocată de așa numiții grăniceri la postul de control ilegal de la Varnița. Exponenții Tiraspolului au refuzat categoric investigarea incidentului regulamentar, de către observatorii militari, și, în consecință, au părăsit sala de ședințe.

Ședința ordinară săptămânală a CUC, care a avut loc joi, la 24 iunie, urma să fie condusă de reprezentanții Federației Ruse, iar în debutul reuniunii erau preconizate dezbateri în ceea ce privește blocarea echipei de campanie AUR Moldova, începând cu după-amiaza zilei de 23 iunie curent, la unul din posturile structurilor transnistrene amplasate ilegal la intrarea în Bender dinspre satul Varnița.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, reprezentanții Tiraspolului au cerut examinarea incidentului unilateral, „sub aspect denaturat”.

Delegația Republicii Moldova a insistat ca observatorii militari să se deplaseze la fața locului pentru documentarea regulamentară a situației de moment, iar subiectul să fie discutat, alături de alte probleme de interes sporit, în cadrul ședinței ordinare conform regulamentului de activitate a Comisiei Unificate de Control.

Nemulțumiți de propunerea Chișinăului, exponenții Tiraspolului au părăsit sala de negocieri.

Drept consecință, ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control a fost compromisă.

Amintim că membrii Alianței pentru Unirea Românilor „AUR” Moldova au încercat să ajungă la Tighina pentru a face campanie electorală pentru cetățenii din stânga Nistrului, însă au fost blocați la așa numitul post de control de la Varnița, de pretinși milițieni controlați de Tiraspol.

Aceștia au instalat mai multe corturi și au petrecut noaptea trecută acolo în corturi.

Acesta nu este primul incident de acest fel. Săptămâna trecută echipa de campanie a AUR Moldova nu a putut trece de așa numitul post vamal de la Rîbnița, fiind stopată de un grup de pretinși grăniceri. Ultimii au întins, de-a lungul podului de pe Nistru, o bandă cu țepi, pentru a împiedica accesul membrilor AUR Moldova în regiunea transnistreană.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media