LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 163. Peste 20 de răniți în urma atacurilor de astăzi din Nikolaev: În regiune a fost instaurată ora marțială; Energoatom: La CNE Zaporojie există un risc ridicat de incendiu și pulverizare de substanțe radioactive după bombardare

5 august 2022, 14:52 Ucraina 256
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea dea 163-a zi de rezistență împotriva armatei ruse, care a invadat teritoriul ucrainean, la 24 februarie. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că raportul publicat cu o zi înainte de organizația pentru drepturile omului Amnesty International, conform căruia armata ucraineană pune în pericol civilii prin desfășurarea de arme în zone rezidențiale, este o încercare de a transfera responsabilitatea de la Rusia către Ucraina. Pe de altă parte, filiala ucraineană a Amnesty International a declarat că nu a fost implicată în pregătirea raportului organizației pentru drepturile omului, care se referă la faptul că Forțele Armate pun în pericol viața civililor.

Joi seara, trupele ruse au bombardat din nou Harkiv - conform informațiilor preliminare, trei persoane au fost rănite.

Vineri dimineață, alte trei nave cu încărcătură de porumb urmau au părăsit porturile ucrainene neblocate.

UPDATE 21:50. Prețurile mondiale la alimente au scăzut în iulie, după o creștere record. Acest lucru este evidențiat de indicele alimentar mondiale, care sunt publicat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), transmite UNIAN.

„Scăderea prețurilor la alimente de la niveluri foarte ridicate este o veste bună, mai ales când vine vorba de accesul la alimente”, a declarat economistul șef al FAO Maximo Torero.

Vestea despre acordul privind cerealele ucrainene a fost un factor important în acest declin, a comentat organizația. Prețurile mondiale la grâu au scăzut cu 14,5% în iulie, iar porumbul a scăzut cu 10,7% în iulie, parțial ca urmare a unui acord de deblocare a exporturilor de cereale din porturile Mării Negre, dar și din cauza recoltărilor din emisfera nordică.

Cu toate acestea, există multă incertitudine cu privire la evoluțiile viitoare ale prețurilor, în special din cauza prețurilor ridicate la îngrășăminte care afectează prognozele recoltelor și bunăstarea fermierilor, perspectivele globale negative și mișcările valutare.

Potrivit lui Torero, toate acestea creează tensiuni serioase pentru securitatea globală a lumii.


UPDATE 20:47. Compania ucraineană „Energoatom”: la CNE Zaporojie există un risc ridicat de incendiu și pulverizare de substanțe radioactive după bombardare

Compania ucraineană relatează pe canalul său Telegram că centrala nucleară Zaporojie din teritoriul ocupat de Rusia a fost supusă celui de-al doilea bombardament rusesc într-o zi.

„În seara zilei de 5 august, teroriştii ruşi au tras din nou în centrala nucleară Zaporojie cu MLRS. Trei atacuri au fost înregistrate chiar la locul staţiei, în apropierea uneia dintre unităţile energetice unde se află reactorul nuclear”, se menționează în comunicatul companiei.

Potrivit Energoatom, invadatorii au deteriorat grav stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară comună. Există riscuri de scurgere de hidrogen și de pulverizare radioactivă. Pericolul de incendiu este mare.

„În prezent, nu există victime”, se mai spune în comunicat.

Două atacuri sunt semnalate și de agențiile ruse, dar acuză că ucrainenii au tras din artilerie.


UPDATE 20:40. Președinții Rusiei și Turciei Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit astăzi la Soci și au discutat timp de patru ore.

Ce au convenit cei doi oficiali (informații bazate pe surse rusești), transmite de BBC:

- Rusia și Turcia trec la plata parțială pentru livrările de gaze rusești în ruble, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak. Acum Rusia furnizează anual Turciei aproximativ 26 de miliarde de metri cubi de gaz.

- Președinții Rusiei și Turciei Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au subliniat necesitatea implementării integrale a „acordului cu cereale” de la Istanbul, inclusiv exportul nestingherit de cereale și îngrășăminte rusești.

- Putin și Erdogan au convenit să crească volumul comerțului dintre Rusia și Turcia, pentru a răspunde așteptărilor ambelor părți în problemele energetice. Aceasta include construcția CNE Akkuyu și lansarea acestui proiect până în 2023.

- Președinții Rusiei și Turciei au convenit să organizeze următoarea reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt în Turcia.


UPDATE 20:00. Președinta Consiliului Regional Nikolaev, Anna Zamazeeva, a declarat că, în urma bombardării de astăzi a regiunii Nikolaev, cel puțin 22 de persoane au fost rănite.

„Printre răniți se numără un tânăr de 14 ani care se afla în momentul atacului teroriștilor ruși la intrarea în biserică. Potrivit informațiilor preliminare, rana a fost primită ca urmare a munițiilor cu dispersie”, a spus Zamazeeva.

Un adolescent în stare gravă a fost transportat la secția de terapie intensivă a spitalului regional.

Bombardările au început în această după-amiază în cartierul Ship al orașului Nikolaev, clădirile rezidențiale au fost avariate, după care șeful regiunii Nikolaev, Vitali Kim, a declarat că în Nikolaev a fost introdusă ora marțială timp două zile, măsură valabilă din această seară.


UPDATE 19:43. Ucraina ar putea începe să exporte grâu din recolta din acest an din porturile sale maritime în septembrie, în cadrul unui acord de referință intermediat de Turcia și Națiunile Unite, a declarat vineri prim-viceministrul ucrainei al agriculturii.

Ucraina speră în câteva luni să mărească transporturile de cereale pe această rută la între 3 și 3,5 milioane de tone pe lună de la 1 milion de tone preconizată în august, a declarat oficialul Taras Vysotskiy, relatează Reuters.

Astfel de volume vor permite Ucrainei să primească suficiente fonduri, astfel încât să nu fie nevoită să-și reducă planurile de semănat, a spus oficialul.


UPDATE 19:08. Amnesty International, care a publicat ieri un raport conform căruia Ucraina pune în pericol civilii prin desfășurarea de poziții militare în zone rezidențiale pentru a contracara armata rusă, a declarat că își susține acuzațiilr, în ciuda criticilor acerbe din partea autorităților din Ucraina.

„Concluziile s-au bazat pe dovezi strânse în timpul investigațiilor, care au fost efectuate în conformitate cu aceleași standarde stricte și proceduri de due diligence ca toate activitățile Amnesty International. Raportul Amnesty afirmă că forțele ucrainene încalcă dreptul internațional și pun în pericol civili, stabilind baze în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale. Raportul spune că zonele rezidențiale în care se aflau soldații ucraineni se aflau la kilometri de linia frontului, iar armatei avea la dispoziție „alternative viabile” care să nu pună în pericol civilii rezidenți”, a declarat Agnès Callamard, secretară generală a organizaţiei.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a criticat Amnesty International, acuzând organizația că încearcă să transfere „responsabilitatea de la agresor la victimă”.

„Toți cei care acordă amnistia Rusiei și creează în mod artificial un astfel de context informațional încât unele lovituri teroriste ar fi justificate sau presupus de înțeles nu pot decât să realizeze că acest lucru îi ajută pe teroriști”, a scris liderul de la Kiev pe rețelele sale de socializare.

Callamard a răspuns exprimându-și îngrijorarea că răspunsul guvernului ucrainean riscă să înghețe discuțiile legitime și importante pe aceste subiecte.

Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a criticat, de asemenea, Amnesty pe Twitter, spunând că dacă Rusia încetează să invadeze Ucraina, nu va mai exista niciun pericol pentru civili.


UPDATE 18:13. Primarul ucrainean din Energodar, Dmitri Orlov, a anunțat bombardarea orașului din partea centralei nucleare Zaporojie și a îndemnat cetățenii să nu cedeze provocărilor, transmite BBC.

„Locuitori din Energodar, rămânem cât se poate de atenți! Atenție la provocările ocupanților. Din partea CNE Zaporojie au loc bombardamente în direcția zonelor rezidențiale din Energodar. Se aud explozii”, a scris primarul pe canalul său de telegram.

Potrivit acestuia, în majoritatea microdistrictelor din oraș, lumina a dispărut. De asemenea, nu există apă și internetul aproape că a încetat să funcționeze.

Ulterior, el a spus că armata rusă a tras în teritoriul centralei nucleare Zaporojie de trei ori astăzi, în jurul orei 14:30, ora locală.

„În ciuda provocărilor rusești, CNE Zaporojie continuă să funcționeze și să livreze energie sistemului energetic al Ucrainei prin liniile de operare. În conformitate cu capacitatea acestora, s-a decis descărcarea și deconectarea de la rețea a uneia dintre unitățile de alimentare de operare ale Centrala nucleară Zaporojie. Emisiile și evacuările de substanțe radioactive nu au fost înregistrate”, a mai scris Orlov.


La rândul său, administrația de ocupație desemnată de ruși din Energodar a raportat și bombardarea centralei nucleare și ruperea a două linii electrice, dar a dat vina pe armata ucraineană pentru acest lucru.


UPDATE 17:54. Primul transport de cereale ucrainene de la invazia Rusiei este de așteptat să acoste duminică în orașul-port Tripoli, din nordul Libanului, au declarat presa de stat și ambasada Ucrainei.

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a pornit lunia trecută din portul ucrainean Odesa transportând 26.000 de tone de porumb și a oprit în Turcia a doua zi, unde a fost inspectată.

Livrarea este prima în cadrul unui acord susținut de ONU, intermediat cu ajutorul Turciei luna trecută, care are ca scop atenuarea crizei alimentare globale.

Nava este programată să ajungă la Tripoli duminică dimineață, a declarat Agenția Națională de Știri (NNA) din Liban.

„Sosirea sa este așteptată la ora 10 dimineața (ora locală) în portul Tripoli”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ambasadei Ucrainei.

Kievul a spus că alte 16 nave încărcate cu cereale așteaptă să plece, dintre care trei au pornit vineri.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, a reluat exporturile în urma acordului, care urmărește să elibereze milioane de tone de produse ucrainene prinse pe piețele mondiale. Un acord similar garantează că Rusia poate exporta produse și îngrășăminte în ciuda sancțiunilor occidentale.


UPDATE 17:00. Putin i-a mulțumit lui Erdogan pentru rolul Turciei în a ajuta la orchestrarea reluării transporturilor de cereale ucrainene.

„Livrările au început deja, vreau să vă mulțumesc ambilor pentru acest lucru și pentru faptul că, în același timp, a fost luată o decizie însoțitoare privind aprovizionarea neîntreruptă cu alimente și îngrășăminte rusești pe piețele mondiale”, a spus Putin.

Președintele rus Vladimir Putin l-a întâmpinat vineri pe președintele turc Tayyip Erdogan în timpul unei întâlniri la Soci, Rusia. Fotografie: SPUTNIK/Reuters


UPDATE 16:51. Președintele Turciei a sosit la Soci, unde va purta discuții cu Vladimir Putin. Kremlinul a raportat că președinții vor discuta despre cooperarea economică și militaro-tehnică și despre situațiile militare din Siria și Ucraina.

Unul dintre principalele subiecte de conversație este exportul de cereale din porturile ucrainene, care a devenit posibil după semnarea acordurilor între Rusia și Ucraina la Istanbul.

De asemenea, Kremlinul nu a exclus ca pe ordinea de zi a negocierilor să fie și situația din Nagorno-Karabah, unde tensiunea dintre părțile armeană și azeră a crescut în ultimele zile.


UPDATE 16:00. Forțele de ocupație ruse au bombardat din nou Nikolaev. Potrivit ultimelor date, 10 persoane au fost rănite.

Autoritățile locale raportează și despre morți, potrivit șefului administrației regionale din Nikolaev, Vitali Kim

„Deja peste 10 răniți într-un singur loc după bombardarea de după-amiază, sunt și morți. Echipajele încă lucrează. Informații detaliate vor fi disponibile până la ora 16:00”, a scris el.


UPDATE 14:20. Franța va relaxa anul viitor regulile privind rotația culturilor pentru a contribui la creșterea producției, pe fondul războiului din Ucraina, care a tensionat piețele alimentare mondiale, a anunțat vineri Ministerul francez al Agriculturii, citat de Reuters și Hotnews.

Franța, cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene, folosește derogări de la regulile UE privind politica agricolă aprobate de Comisia Europeană, a precizat ministerul într-un comunicat.


UPDATE 13:49. Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a reacționat la raportul organizației pentru drepturile omului Amnesty International, care afirma că Forțele Armate ale Ucrainei, în încercarea de a respinge invadatorii ruși, pun în pericol populația civilă.

„Singurul lucru care amenință civilii din Ucraina sunt rachetele rusești, armele și jafurile de către trupele ruse. Punct. Dacă Rusia încetează să invadeze Ucraina, nu ar exista niciun pericol”, a scris ea.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a publicat un raport în care afirma că armata ucraineană pune în pericol populația civilă în încercarea de a respinge invadatorii ruși.

Organizația a spus că a găsit dovezi că forțele armate atacau din zone rezidențiale și că se aflau, de asemenea, în clădiri civile din 19 orașe și sate.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a calificat raportul nedrept: „Un astfel de comportament nu este despre găsirea și transmiterea adevărului lumii, ci despre crearea unui echilibru fals între criminal și victimă...”.


UPDATE 13:15. Moscova a declarat 14 diplomați bulgari persona non grata și le-a ordonat să plece, a anunțat vineri Ministerul de Externe al Rusiei.

La începutul acestei veri, Bulgaria a expulzat 70 de angajați diplomatici ruși din cauza problemelor de spionaj și a stabilit un plafon pentru dimensiunea reprezentării Moscovei, pe măsură ce relațiile dintre două țări care au fost cândva aliate apropiate s-au răcit după războiul din Ucraina.


UPDATE 12:56. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a spus că ar dori discuții directe cu liderul chinez Xi Jinping despre războiul declanșat de Rusia.

După cum a menționat într-un interviu acordat ediției chineze a South China Morning Post, China ignoră cererile pentru astfel de negocieri de mai bine de 5 luni.

„Aș dori să vorbesc direct. Am avut o conversație cu președintele chinez Xi Jinping în urmă cu un an. De la începutul agresiunii pe scară largă a Rusiei din 24 februarie, am cerut oficial o conversație, dar nu am avut nicio conversație cu China, deși cred că acest lucru ar fi util”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 12:05. Ieri, un tribunal rus a condamnat-o pe jucătoarea americană de baschet Brittney Griner pentru acuzații de droguri, condamnând-o la nouă ani de închisoare și o amendă de 1 milion de ruble într-un verdict acuzat politic care ar putea duce la un schimb de prizonieri cu SUA.

Președintele american Joe Biden a lansat o declarație în urma condamnării lui Griner, numind detenția ei „inacceptabilă” și cerând să fie eliberată. Acum, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că Rusia ar fi dispusă să discute despre un schimb de prizonieri, dar nu în mod public.


UPDATE 11:48. Ţările membre ale Uniunii Europene au impus, joi, sancţiuni împotriva fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi a fiului său Oleksandr pentru presupusul lor rol în ameninţarea la adresa securităţii Ucrainei, transmite AFP.

Consiliul European a indicat într-un comunicat că cei doi au fost adăugaţi pe o listă a sancţiunilor europene pusă în aplicare „ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Viktor Ianukovici a prezidat Ucraina din februarie 2010 până în februarie 2014, dată la care a fost răsturnat de la putere printr-o revoltă populară ca urmare a îndepărtării de Occident a guvernării sale pentru a se apropia de Moscova.


UPDATE 11:10. Forțele ruse probabil au subminat securitatea și siguranța centralei nucleare Zaporojie.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat pe 5 august că intențiile Rusiei în ceea ce privește uzina Zaporojie rămân neclare.

Ministerul a remarcat că trupele ruse au folosit artileria din apropierea fabricii pentru a viza teritoriul controlat de ucraineană.

De asemenea, forțele ruse folosesc centrala nucleară pentru a reduce riscul ca echipamentele și personalul lor să fie atacate de Ucraina, a spus ministerul.UPDATE 10:35. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 5 august, Rusia a pierdut aproximativ 41.650 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 150 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:

 • tancuri - 1.793 (+3);
 • vehicule blindate de luptă - 4.032 (+6);
 • sisteme de artilerie - 950 (+4);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 260;
 • echipamente de apărare aeriană - 123 (+3);
 • aeronave - 223 ;
 • elicoptere - 191;
 • echipamente auto și autocisterne - 2.964 (+4);
 • nave, bărci - 15;
 • drone de nivel operațional și tactic - 742;
 • echipamente speciale - 83;
 • rachete de croazieră - 184.

Ucraina nu dezvăluie informații despre pierderile în rândul armatei sale. Cu toate acestea, președintele Vladimir Zelenskiy a declarat că aproximativ 60-100 de militari ucraineni mor pe câmpul de luptă în fiecare zi, iar alți 500 sunt răniți.


UPDATE 09:40. Rusia ar putea lansa o ofensivă amplă în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, şi îşi consolidează forţele din această zonă, a anunţat joi generalul ucrainean Oleksii Hromov, potrivit Reuters.

Rusia deţine controlul asupra unor poziţii importante în sudul Ucrainei, dar Kievul a promis să declanşeze o contraofensivă majoră şi a folosit arme occidentale sofisticate pentru a lovi liniile de aprovizionare şi depozitele de muniţii ale forţelor ruse, potrivit Reuters și preluat de Agerpres. Hromov a spus că Rusia a adus o cantitate imensă de arme şi echipamente în regiunea cu importanţă strategică Herson, dintre care o mare parte este deja ocupată de forţele ruse.

''Este posibil ca inamicul să încerce să realizeze operaţiuni ofensive adânc în teritoriul nostru şi să ameninţe dezvoltarea succesului nostru, pentru a forţa armata noastră să stopeze extinderea capetelor de pod şi să treacă în defensivă'', a declarat militarul ucrainean de rang înalt într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, în est Ucraina şi-a îmbunătăţit poziţiile tactice în jurul oraşului Sloviansk, recucerind două sate, dar forţele ruse încearcă să preia controlul asupra oraşului Avdiivka şi satului Pisky.


UPDATE 09:10. Cel puțin 359 de copii au fost uciși și alți 700 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă. Aceste date nu sunt definitive și se vor modifica, anunță Procuratura Generală ucraineană.

Regiunile unde au fost afectați cei mai mulți copii au fost în Donețk - 371, regiunea Harkiv - 195, regiunea Kiev - 116, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Lugansk - 61, regiunea Mykolaiv - 57, regiunea Herson - 54, regiunea Zaporizhia - 40.

Din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse, 2.211 instituții de învățământ au fost avariate. Dintre acestea, 230 au fost complet distruse.


UPDATE 08:55. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, urmează să se întâlnească vineri pentru discuții, iar Ucraina și Siria vor domina agenda, informează The Guardian.

Erdogan se va bucura de succesul diplomatic de a ajuta la orchestrarea reluării transporturilor de cereale ucrainene peste Marea Neagră atunci când va vizita Soci pentru a doua lui discuție cu Putin în puțin peste două săptămâni.

Turcia vrea să traducă acest succes în discuții de armistițiu de la Istanbul între Putin și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy.

Dar există tensiuni. Liderului turc i s-a spus de Putin la Teheran luna trecută că Rusia rămâne împotriva oricărei noi ofensive pe care Turcia ar putea-o plănui împotriva militanților kurzi din nordul Siriei.


UPDATE 08:23. O echipă de inspectori din Turcia a început vineri să verifice o navă de marfă goală înainte de a pleca pentru a colecta cereale din portul ucrainean Chornomorsk, în baza unui acord de reluare a exporturilor de cereale ucrainene, a declarat Ministerul turc al Apărării.

Ministerul a publicat pe Twitter fotografii care arată echipa de inspecție urcându-se pe o barcă pentru a se îndrepta către nava de marfă generală, sub pavilion Barbados, Fulmar S, care era ancorată în Marea Neagră, chiar la nord de strâmtoarea Bosfor din Istanbul.

Navele pentru încărcarea cerealelor ucrainene sunt inspectate de personalul rus, ucrainean, turc și ONU care lucrează la un Centru Comun de Coordonare din Istanbul.

Trei nave care transportau un total de 58.041 de tone de porumb au fost autorizate să părăsească vineri porturile ucrainene, deoarece o ofensivă rusă a forțat Ucraina să cedeze teritoriul din est.


UPDATE 08:14. Ucraina a cerut ca acordul care relaxează blocarea Rusiei asupra exporturilor de cereale din Marea Neagră să fie extins pentru a include alte produse, cum ar fi metalele, a raportat Financial Times.

„Acest acord este despre logistică, despre circulația navelor prin Marea Neagră”, a declarat pentru FT, citat de The Guardian, adjunctul ministrului ucrainean al economiei Taras Kachka.


UPDATE 07:57. A treia și ultima navă cu cereale a părăsit portul Cernomorsk - nava de marfă Polarnet.

Toate cele trei nave se îndreaptă acum spre Istanbul de-a lungul coridorului maritim umanitar.UPDATE 07:27. Două nave cu porumb au părăsit porturile ucrainene și se îndreaptă spre coridorul maritim umanitar, potrivit datelor serviciului MarineTraffic.

Nava de marfă uscată Navistar a părăsit portul Odesa vineri dimineață, iar o altă navă Rojen - din vecinul Cernomorsk.

Nava de marfă Polarnet este de asemenea așteptată să părăsească Chornomorsk. În total, peste 58.000 de tone de porumb se află la bordul acestor nave.


Anterior, Centrul de Coordonare din Istanbul a emis un permis pentru trecerea a trei nave prin coridorul maritim umanitar.


UPDATE 07:22. Trupele ruse au lansat un atac cu rachete în vecinătatea orașului Zaporojie, a declarat șeful administrației militare regionale din Zaporojie, Alexander Starukh.

„Inamicul continuă să bântuie Teritoriul Zaporojie. Mai multe rachete au fost înregistrate în apropierea centrului regional. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime”, a scris el pe canalul său Telegram, adăugând că va oferi detalii ulterior.

Joi seara, a fost raportat un bombardament asupra Harkiv-ului, în urma căruia trei persoane au fost rănite.


UPDATE 07:10. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că raportul publicat cu o zi înainte de organizația pentru drepturile omului Amnesty International, conform căruia armata ucraineană pune în pericol civilii prin desfășurarea de arme în zone rezidențiale, este o încercare de a transfera responsabilitatea de la Rusia către Ucraina.

În discursul său tradițional de seară, Zelenskiy a vorbit despre cel mai recent bombardament al orașului Toretsk din regiunea Donețk, care a luat viața a opt oameni.

„Știau unde lovesc și, evident, doreau ca oamenii să sufere. În ceea ce privește aceasta și alte mii de crime comise de teroriștii ruși, nu vedem rapoarte clare și oportune din partea unor organizații internaționale. Dar am văzut astăzi un raport complet diferit de la Amnesty International , care, din păcate, încearcă să amnistieze statul terorist și să transfere responsabilitatea de la agresor la victimă”, a spus liderul ucrainean.

Potrivit acestuia, nu există și nu poate exista nici măcar o condiție ipotetică în care atacurile rusești asupra Ucrainei să devină justificate. Zelenskiy a numit raportul Amnesty în sine „un eșantion imoral”.

De cealaltă parte, filiala ucraineană a Amnesty International a declarat că nu a fost implicată în pregătirea raportului organizației pentru drepturile omului, care se referă la faptul că Forțele Armate pun în pericol viața civililor.


UPDATE 07:00. Centrul de Coordonare din Istanbul a emis un permis pentru trecerea a trei nave ucrainene cu porumb prin coridorul umanitar maritim, transmite ONU.

Anterior, autoritățile ucrainene au raportat că navele de marfă uscată care transportă în total peste 58.000 de tone de porumb vor părăsi vineri, între orele 5 și 8 dimineața, porturile Odesa și Chornomorsk.

ONU a clarificat că ora de plecare din porturi se poate modifica din cauza condițiilor meteorologice sau a altor circumstanțe neprevăzute.

Aceștia au menționat că reprezentanții centrului de coordonare vor monitoriza trecerea în siguranță a navelor de-a lungul coridorului maritim.

„Nava de marfă uscată Polarnet, ancorată în portul Chornomorsk, se va îndrepta spre Karasu, Turcia. Nava de marfă uscată Rojen, ancorată tot la Cernomorsk, va merge spre English Teasport. Nava Navistar va părăsi portul Odesa cu porumb destinat descărcarii în Ringaskiddy, Irlanda”, se spune în mesaj.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august și 4 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media