VIDEO/ NASA a amânat lansarea pe Lună a mega-rachetei Artemis 1 din cauza unei probleme la unul dintre cele patru motoare

29 august 2022, 19:34 Tehnologie 104
Artemis 1, 29 august 2022.  Sursa: NASA

Artemis 1, o misiune de şase săptămâni în spaţiu, aflată în pregătire de mai mult de un deceniu şi care urma să fie lansată astăzi, 29 august, de la stația Cape Canaveral din Florida spre Lună, a fost amânată. Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA) a anulat lansarea vehiculului de propulsare SLS care transportă modulul spațial,din cauza unei probleme la unul dintre cele patru motoare de rachetă, scrie Space.com.

După numeroase încercări eșuate de depanare, echipa de lansare a rămas fără timp și nu a reușit să finalizeze pregătirile necesare pentru lansarea Artemis 1 înainte de închiderea „ferestrei de lansare” de două ore.

Noua rachetă a NASA, Artemis 1, considerată cea mai puternică din lume, trebuia să plece din Florida spre Lună la ora 15:33 (ora Moldovei).

La 50 de ani de la ultimul zbor Apollo, misiunea Artemis 1 trebuia să marcheze lansarea programului american de revenire pe Lună, care ar permite umanităţii să ajungă apoi pe Marte la bordul aceleiaşi nave, doar că numărătoarea inversă a fost oprită cu 40 de minute înainte de lansare din cauza unei fisuri și a unor scurgeri descoperite de specialiști la unul din cele patru motoare ale rachetei.

Ulterior, din cauză că specialiștii nu au reușit să remedieze problemele în timpul preconizat lansarea a fost amânată.

Următoarea zi în care acest lucru ar fi posibil este 2 septembrie.

Într-o postare pe blog, NASA a spus că „inginerii săi caută opțiuni pentru a aduna cât mai multe date posibil”.

„Racheta și nava spațială Artemis I sunt într-o stare stabilă, sigură”, a spus agenția.

NASA a descoperit luni, de asemenea, o scurgere de hidrogen în motoare și o fisură în materialul sistemului de protecție termică care protejează miezul rachetei - deși acele probleme au fost rezolvate înainte de fereastra de lansare planificată.

NASA are date de lansare de rezervă programate pentru 2 și 5 septembrie, deși încă nu se știe dacă problemele vor fi rezolvate înainte de atunci. Agenția a declarat că va avea loc o conferință de presă pentru a discuta despre amânarea și următorii pași pentru Artemis I.

Lansarea fără echipaj marchează debutul celei mai puternice rachete asamblate vreodată și dă startul mult așteptata revenire a NASA la suprafața Lunii, transmite CNBC.

Este prima misiune din programul lunar Artemis al NASA, care este de așteptat să aterizeze astronauții agenției pe Lună până la a treia misiune în 2025. Deși Artemis I nu va transporta astronauți și nici nu va ateriza pe Lună, misiunea este esențială pentru a demonstra că racheta monstru și capsula spațială a NASA își pot îndeplini abilitățile promise. Artemis I a fost amânată de ani de zile, programul depășind bugetul cu miliarde de euro.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media