Criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia: ONU cere încetarea utilizării persoanelor vulnerabile în scopuri politice

9 noiembrie 2021, 16:28 Externe 108
Migranți la granița dintre Belarus și Polonia.  Sursa: Leonid Scheglov/Belta/Reuters

Agenția ONU pentru Refugiați (Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi, UNHCR) și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la sute de migranți care au tăbărât lângă granița Belarus cu Polonia și a cerut încetarea utilizării persoanelor vulnerabile în scopuri politice, transmite Reuters.

„Suntem foarte alarmați de scenele pe care le vedem de la granița Belarus-Polonia”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Shabia Mantoo, într-un briefing al ONU, adăugând că agenția este îngrijorată în special de soarta femeilor și a copiilor din regiune.

„Am atenționat în mod repetat că folosirea refugiaților, a solicitanților de azil și a migranților pentru a atinge scopuri politice este inacceptabilă și că această practică trebuie să înceteze”, a adăugat ea.

Polonia a acuzat Belarusul că încearcă să declanșeze o confruntare majoră, încurajând migranții să treacă în Polonia și Uniunea Europeană.

O coloană de peste o mie de refugiați, majoritatea dintre ei proveniţi din Orientul Mijlociu, a ajuns luni, 8 noiembrie, la granița dintre Belarus și Polonia, și a încercat să intre în țara învecinată a Belarusului prin punctul de trecere a frontierei Bruzgi (regiunea Grodno). Mai multe imagini video și foto care au invadat rețelele de socializare arătau cum sute de oameni, printre care femei și copii, se deplasează de-a lungul graniței, în timp ce autoritățile poloneze acuzau Minskul că încearcă să declanşeze o confruntare majoră.

Amintim că în luna iulie anul curent, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ameninţa că va permite maselor de refugiaţi provenind din ţări precum Afganistan, Siria şi Irak de migranţi să intre în Europa şi în Germania, ca răspuns la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană după alegerile prezidenţiale contestate din august trecut, represaliile violente în masă care au urmat şi pentru încarcerarea oponenţilor regimului.

„Nu vom opri pe nimeni!”, a exclamat Lukaşenko într-o reuniune marţi a guvernului său consacrată măsurilor de contracarare a sancţiunilor europene. Oamenii au plecat din zone de război spre „Europa, unde este cald şi confortabil”, iar Germania are nevoie de muncitori, spunea el.

Potrivit agenției de presă TASS, de la începutul anului 2021, peste 30 de mii de migranți au încercat să treacă granița polono-belarusă. Polonia a introdus stare de urgență în regiunile care se învecinează cu Belarus și crește sistematic numărul de trupe implicate în protecția frontierei.

În plus, la inițiativa Varșoviei, la granița dintre țări a apărut un gard de sârmă ghimpată, cu o înălțime de aproximativ 5 metri, dotat cu senzori de mișcare și alte echipamente.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media