Vadim Krasnoselski s-a plâns Nataliei Gavriliță: Jucătorii de la Sheriff Tiraspol nu-și pot primi banii deoarece clubul nu-și poate deschide conturi valutare în Republica Moldova

20 octombrie 2021, 11:00 Sport 949
Sheriff.  Sursa: FC SHERIFF

Unul din subiectele convorbirii telefonice dintre premiera Natalia Gavrilița și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a fost și cel al clubului de fotbal Sheriff Tiraspol. Doar că, de această dată, Krasnoselski s-a plâns că jucătorii echipei calificate în grupele UEFA Champions League nu-și pot primi bani din cauza „problematicii bancare”.

De menționat că Vadim Krasnoselski este un fost angajat al companiei Sheriff, cea care controlează de facto regiunea tranansitreană și despre care se spune că a fost delegat de corporație în această funcție pentru a reprezenta interesele ei la nivel politic.

„Vadim Krasnoselski a vorbit despre societățile din regiunea transnistreană cărora li se refuză deschiderea conturilor bancare. Drept exemplu, a amintit cazul clubului de fotbal Sheriff. Sportivii echipei tiraspolene, care este flagmanul întregului fotbal moldovenesc, nu pot să primească bani deoarece clubului nu i se dă posibilitatea să deschidă un cont în valută la o bancă moldovenească”, se arată în comunicatul postat pe site-ul așa-zisei președinții de la Tiraspol.

Jurnaliștii de la Mold-Street spun însă că aceasta este o manipulare, iar în 2019, 420 de aganți economici din stânga NIstrului dețineau fără probleme conturi în valută la băncile moldovenești. Ulterior însă, câteva conturi al unor companii care au acumulat datorii uriașe au fost blocate, iar autoritățile separatiste „au inițiat o campanie propagandistică, în care susțineau că ar fi fost închise conturile bancare la mai multe companii din regiune, iar aceasta ar fi o nouă blocadă economică a regiunii”.

Mold-Street mai menționează că „urmare a mai multor scandaluri financiare, inclusiv cu implicarea băncilor din Moldova, la nivel mondial, s-au înăsprit regulile de prevenire și combatere a spălarii banilor și finanțării terorismului. Acelaşi lucru a fost nevoită să facă şi Republica Moldova. În caz contrar, sistemul bancar risca să fie izolat de cel mondial. Aşa că Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special, după ce în anul 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Urmare a noilor prevederi, băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control si, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență şi informaţii din partea clientilor, inclusiv din regiunea transnistreană”.

Mai adăugăm că, de aproape un deceniu, se discută despre o posibilă integrare a băncilor din regiunea separatistă în sistemul bancar moldovenesc. Această integrare este blocată, însă, de nedorința instituțiilor financiare de acolo de a se racorda la reglementările internaționale și naționale privind guvernanța corporativă, transparență etc.”, se arată în articolul publicat de Mold-Street.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media